Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Aktuella teman och algoritmer inom kombinatorik

  • Antal högskolepoäng 7,5 hp
  • Nivå Avancerad nivå
  • Starttid Vårtermin 2023

Om kursen

Kursen behandlar aktuella teoretiska och algoritmiska resultat i kombinatorik. Den inleds med en översikt över klassiska probabilistiska metoder, som första- och andramomentsmetoden och lokala lemmat, och andra grundläggande begrepp och resultat i extremal kombinatorik, som mängdsystem, grafpartitioner och Turánproblem. Kursen går sedan vidare med en fördjupad behandling av följande teman från forskningsfronten:*Moser-Tardos algoritm och derandomisering av probabilistiska algoritmer i allmänhet
*samtida skärpningar av solroslemmat och deras tillämpningar inom datavetenskap och slumpgrafer
*metoden med hypergrafcontainrar och dess tillämpningar
*Vapnik-Chervonenkisdimension och dess tillämpningar inom statistisk inlärning och komputationell geometri

Anmälan och behörighet

Aktuella teman och algoritmer inom kombinatorik, 7,5 hp

Visa tillfällen för föregående termin Vårtermin 2023 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

16 januari 2023

Slutar

21 mars 2023

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Engelska

Studieform

Dagtid, 50%

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs 90 hp i matematik eller datavetenskap, varav minst 60 hp i matematik inkluderande en kurs i diskret matematik omfattande minst 7,5 hp och en kurs i statistik omfattande minst 7,5 hp som inkluderar grundläggande sannolikhetslära. Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Urval

Platsgaranti Sökande inom vissa program vid Umeå universitet har platsgaranti till denna kurs. Antalet platser för fristående kurs kan därför bli begränsat.

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 17 850 kr. Total studieavgift: 17 850 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-58108

Anmälan

Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 15 september 2022 klockan 13:00. Sista anmälningsdag är den 17 oktober 2022.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktperson för kursen är:
Studievägledare Lars-Daniel Öhman