Engelskt namn: Degree Project in history for Subject Teachers
Denna kursplan gäller: 2025-08-11 och tillsvidare
Kurskod: 6HI043
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier
Beslutad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2025-03-05
Kursen utgör en ämnesdidaktisk fördjupning i ett ämne som ingår i ämneslärarexamen. Fördjupningen ska vila på både beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund.
Kursen består av fyra delkurser. Delkurserna 1 och 2 genomförs under andra halvan av en hösttermin, delkurserna 3 och 4 genomförs under andra halvan av en vårtermin.
Delkurs 1: Etiska aspekter och relevans, 3 hp
I denna delkurs behandlas etiska aspekter i utbildningsvetenskaplig forskning samt regler för hantering av personuppgifter, information och samtycke. Vidare diskuteras olika typer av studiers relevans och kunskapsbidrag till undervisningspraktiken ur olika perspektiv.
Delkurs 2: Forskningsöversikt och forskningsidé för en empirisk studie (12 hp)
I delkurs 2 ska den studerande ringa in ett ämnesdidaktiskt problemområde och utifrån detta sammanställa en bred forskningsöversikt om maximalt 10 000 ord och formulera en forskningsidé för en genomförbar empirisk studie. I delkursen belyses syftet med olika delar i en uppsats samt hur textens språk, struktur och argumentation bidrar till helheten.
Centrala aktiviteter är att söka, välja, läsa, sammanfatta och diskutera aktuell vetenskaplig och annan litteratur inom ett begränsat ämnesdidaktiskt problemområde samt att motivera valet utifrån relevans för det beskrivna området. Här ingår också att utifrån denna översikt presentera en övergripande forskningsidé som omfattar syfte och frågeställningar samt förslag på lämpliga metoder och teorier för en empirisk studie. Forskningsetiska aspekter av relevans för studien ska beskrivas.
Delkurs 3. Forskningsplan, 1,5 hp
I denna delkurs ska den studerande utarbeta en konkret forskningsplan. Planen ska omfatta relevanta delar av den forskningsöversikt och den teoretiska ram som presenterats i delkurs 2 vilka här ska kopplas till syfte och frågeställningar för en empirisk studie. I planen ingår vidare konkreta beskrivningar av metod och material samt beskrivning av hur etiska aspekter ska hanteras.
Delkurs 4. Genomförande och rapportering av en empirisk studie (13,5 hp)
I denna delkurs ska en empirisk studie genomföras där det ingår att samla in och analysera material. Denna studie ska rapporteras i en vetenskapligt utformad text om maximalt 10 000 ord där syfte och frågeställningar, metod och material, teori och forskningsbakgrund beskrivs samt resultat presenteras och diskuteras mot bakgrund i tidigare forskning och teori. Didaktiska implikationer av den egna studien ska diskuteras. I delkursen ingår också att granska medstudenters rapporter.
I delkurserna 1 och 2 ska den studerande för betyget Godkänd kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
I delkurserna 3 och 4 ska den studerande för betyget Godkänd kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Univ: 52,5 hp från utbildningsvetenskaplig kärna (UVK), 7,5 hp verksamhetsförlagd utbildning (VFU) samt minst 150 hp i de två undervisningsämnen som ska ingå i ämneslärarexamen varav minst 75 hp i historia, eller motsvarande.
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och handledning individuellt och/eller i grupp.
Kursen examineras genom följande inslag:
Delkurs 1 examineras genom bedömning av:
Delkurs 2 examineras genom bedömning av:
Delkurs 3 examineras genom bedömning av:
Delkurs 4 examineras genom bedömning av:
För att få betyget Väl godkänd (VG) på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på slutversionen av forskningsrapporten.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.
Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.
Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det i stället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
Om beslut fattas om att kursen inte längre ska ges eller om kursplanen reviderats garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.