"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Biologisk psykologi, 7,5 hp

Engelskt namn: Biological Psychology

Denna kursplan gäller: 2018-08-20 till 2022-01-02 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2PS116

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Psykologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi

Beslutad av: Prefekten, 2015-04-24

Reviderad av: Prefekten, 2018-05-28

Innehåll

Biologisk psykologi är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde där man försöker förstå och förklara psykologiska funktioner (t ex beteenden, tankar och känslor) m.h.a biologiska processer. I fokus ligger hjärnan och nervsystemets aktivitet. Kursen i Biologisk psykologi, 7.5hp ger en grundläggande kunskap om hjärnans, nervsystemets och hormonsystemets struktur och organisation samt hur dess delar tar emot, bibehåller, bearbetar och förmedlar information. Kursen behandlar neuroanatomi, nervcellernas kommunikation, grundläggande sensorisk och perceptuell informationsbearbetning, motorik, emotionernas biologi samt hormoner och kopplingen till stress och smärta. Vidare kommer olika metoder av betydelse för biologisk psykologi att presenteras.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

Kunskap och förståelse
•    beskriva huvuddragen i hjärnans tidiga utveckling.
•    redogöra för hjärnans grundläggande anatomi och funktion, nervsystemets elementära uppbyggnad samt grundläggande genetik.
•    redogöra för hur vårt sinnessystem registrerar och förmedlar stimuli genom nervbanor till olika delar av hjärnan och att detta ligger till grund för tankar, beteende, emotioner och motorik.
•    redogöra för autonoma nervsystemets och hormonsystemets elementära uppbyggnad samt kopplingen till stress och smärta.
•    redogöra för olika forskningsmetoder av betydelse inom biologisk psykologi

Värderingsförmåga och förhållningssätt
•    diskutera normers inflytande över hur vi förstår biologi, biologiska processer och biologisk psykologi
 

Behörighetskrav

Matematik B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5)

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, demonstrationer och seminarier på campus. Undervisningsresurser tillhandahålls och viss kommunikation sker via den internetbaserade kursplattformen Cambro. Detta innebär specifika krav på teknisk utrustning och kompetens. 

Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som kurstillfället pågår som studenten har registrerats på. Kursen kan ges på svenska och/eller engelska
 

Examination

Examination sker individuellt genom en skriftlig salstentamen samt genom ett litteraturseminarium.

Förekomst av examinerande moment anges i schema. All förekommande undervisning kan komma att examineras. Beslut om avvikelse från aktuell examinationsform fattas av berörd examinator. 

Betyg för kursen/respektive moment sätts när det skriftliga provet/proven och alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd, Väl Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets ”Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå”. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekt vid Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.
 
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås. 

 

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för psykologi eller programansvarig för sitt program.

Speciellt gäller att denna kurs ej kan räknas in i examen samtidigt som momentet biologisk psykologi i kursen 2KO003 Biologisk och kognitiv psykologi 15 hp.

Litteratur

  • Giltig från: 2019 vecka 34

    An introduction to brain and behavior
    Kolb Bryan, Whishaw Ian Q., Teskey G. Campbell
    Sixth edition : New York : Worth Publishers : [2019] : xxx, 592 pages :
    ISBN: 9781319243562
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar tillkommer efter anvisning av ansvarig lärare på kursen/momentet

  • Giltig från: 2018 vecka 34

    An introduction to brain and behavior
    Kolb Bryan, Whishaw Ian Q.
    4th ed. : New York, NY : Worth Publishers : cop. 2014 : xxvi, 604, 7, 10, 12, 3, 20 p. :
    ISBN: 1429242280
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar tillkommer efter anvisning av ansvarig lärare på kursen/momentet