"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Demokrati, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling: globala perspektiv i utbildning

Välkommen! Här hittar du användbar information inför din kursstart. Läs brevet noggrant. Kursen pågår från den 15 januari till 2 juni 2024, på deltid (25% studietakt). Kursen bedrivs helt på distans via kursplattformen Canvas. Om du har frågor kring kursen, är du välkommen att använda kontaktformuläret längst ner. Vi hoppas att du ska trivas hos oss!

Så här börjar du

 • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

  Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

  Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på kursen

  Du registrerar dig på kursen via Studentwebben (se instruktioner nedan). Viktigt: Registrering måste ske inom perioden 8-16 januari 2024.

  Om du inte registrerar dig innan sista registreringsdatum förlorar du din plats på kursen. Efter registreringsperioden är avslutad, erbjuder vi lediga studieplatser till de som står på vår reservlista.

  Instruktioner om hur du registrerar dig:
  Så funkar studentwebben

  Om du stöter på problem med din registrering, eller om du varit registrerad på kursen tidigare, så behöver du meddela det till oss via kontaktformuläret nedan, så hjälper vi dig. Observera att du måste meddela oss INNAN registreringsperioden går ut för att inte riskera att förlora din plats.

  Fäll ihop
 • 4. Börja kursen

  15 januari 2024

  Tid: Se schema

  Plats: Se schema

  Den här kursen kan sakna ett traditionellt schema och istället använda sig av en Studieguide. Logga in på din kursplattform https://www.canvas.umu.se/, för mer information. Om det har ett schema, så hittar du det under "Mina studier" på Studentwebben fyra veckor innan kursstart (kräver Umu-Id och lösenord). Du kan även använda länken här ovanför för att söka efter ditt schema genom att söka på termin, kurskod eller anmälningskod.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Information om upplägg

  Kursen består av egenstudier och grupparbeten. Du kommer med stöd av lärare, kurslitteratur, online föreläsningar och seminarier kunna genomföra dina uppgifter. Kursen kräver att alla deltagare är aktiva och allas erfarenheter och frågor är av likvärdig betydelse.

  Kommunikationen mellan studenter och lärare sker famförallt genom onlineforum, epost, chat-funktioner etc. via kursplattformen. Det är viktigt att ha tillgång till plattformen redan när kursen startar för att inte missa viktig information. Plattformen erbjuder även viss litteratur samt resurser som inspelade föreläsningar och diskussionsforum.

  Fäll ihop
 • Kursplattform

  Du kan logga in i kursplattformen med ditt aktiverade Umu-id. Sista dagen för inloggning är 16 januari, 23.55 pm (CET), dvs. sista registreringsdagen. Efter det stänger plattformen för alla som inte är registrerade på kursen och det går inte längre att logga in utan tillåtelse från institutionen.

  Logga in på Canvas

   

  Fäll ihop
 • Har du frågor?

  Använd kontaktformuläret nedan för frågor.

  Under perioden  december/januari råder julledigheter. Svar kommer så snart personalen är på plats igen. Om du har allmäna frågor kring registrering, studier på universitet, CSN etc. så vänder du dig direkt till Infocenter .

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)