Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 26 januari 2021)

printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Design av digital didaktik

Vi som hälsar er välkommen till kursen heter Peter Bergström och Eva Mårell-Olsson och arbetar som lärare för denna kurs, som ges av institutionen för Tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet. Vi vill med det här välkomstbrevet ge dig information om kursen och hur den genomförs. Vi ser fram emot en intressant, givande och utvecklande kurs för er alla.

Så här börjar du

Om kursen

 • Kursupplägg

  Denna kurs är helt på distans, utan fysiska kursträffar. Det innebär att all kommunikation mellan lärare-student och student-student sker via lärplattformen Cambro. Mer detaljerad information om kursens upplägg och innehåll finns i Cambro-sajten. I lärplattformen hittar du alla kursens uppgifter, information om kurslitteratur och information från läraren. I plattformen redovisar du även uppgifter och får veta dina resultat på inlämnade uppgifter. Till respektive uppgift finns några filmade föreläsningar (5-15 minuter). I kursen ingår sammanlagt tre inlämningsuppgifter av olika slag.

  Fäll ihop
 • Kurslitteratur

  Om du vill förbereda dig innan kursstart så kan du läsa följande litteratur:

  Bernstein, Basil. (2000). Pedagogy, Symbolic Control and Identity: Theory, Research, Critique (Revised Edition ed). Lanham: Rowman & Littlefield Publication. (kap 1)

  Lippman, Peter. (2010). Evidence-based design of elementary and secondary schools: A responsive Approach to creating Learning Environments. Hoboken, New Jersey: Wiley (kapitel 1-4)

  Lgr 11. Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 [reviderad]. Stockholm: Skolverket.

  Förslag till Nationell IT-Strategi

  Det kan tillkomma elektroniskt publicerade artiklar och rapporter. Referenslitteratur väljes i samråd med kursledaren.

  Fäll ihop
 • Kursens innehåll

  I den första uppgiften kommer du att få undersöka en skolas utformning utifrån lokaler, IT och andra resurser. Uppgiften redovisas genom att du skapar en film eller ett bildspel om den fysiska lärmiljön där du redovisar med hjälp av den teori som används för uppgiften.

  I den andra uppgiften ingår att du själv ska undersöka din egen undervisning utifrån den teori vi använder i kursen.

  I den sista inlämningsuppgiften kommer du få designa en undervisningsaktivitet där olika typer av IT resurser ska används med elever. Aktiviteten kommer du få dokumentera och återrapportera i en rapport med hjälp av de teoretiska begrepp som du har lärt dig under kursen. Det är sista uppgiften som är VG-grundande.

  Om du har frågor om kursens innehåll kan du kontakta kursansvariga peter.bergstrom@umu.se och eva.marell-olsson@umu.se.

  Frågor av administrativ karaktär kan du ställa till vår studieadministratör Christina Westergren. Du når henne via kontaktformuläret längst ner på den här sidan.

  Återigen, varmt välkommen till kursen!
  Vänliga hälsningar
  Peter Bergström och Eva Mårell-Olsson

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19. Vi ställer inte in. Vi ställer om.

  Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.

  Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Introduktionsföreläsningar – ny på universitetet

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • Studera med funktionsnedsättning
  • IT-tjänster för studenter
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Prestera och vara – hur hittar jag balans
  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id!

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa

  Save the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.

  Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.

  När: Fredag 29 januari 2021
  Tid: Klockan 12.00 - 16:00

  Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.

  Fäll ihop
 • Mottagningen

  Studielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.

  Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?

  När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari. 

  Här håller du koll på och går med i mottagningen

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)