På grund av rådande omständigheter så blir upplägget lite annorlunda än det brukar vara, med inspelade videoföreläsningar samt frågestunder på Zoom. När det gäller laborationerna så är det fortfarande 3 obligatoriska och en frivillig.
Det är fyra andra saker som gäller i år, jag kommer inte kräva att ni visar laborationerna för mig (vill ni ha hjälp så är det dock bra om jag får se den) och därför går det att göra laborationerna på annan plats under åtminstone första halvan av kursen genom att använda valfri logiksimulator (det finns många, t ex LogiSim eller CircuitVerse). Baksidan med detta är jag troligtvis måste rätta vissa av er fler gånger, så motkravet är att ni typsätter rapporter (ni väljer i vad) och detta gäller även kopplingsscheman och lämnar upp som pdf-filer. Utöver detta så måste vi sätta gränser på hur många som finns i lablokalen samtidigt under dagtid, ni kommer att få skriva upp er på valda tider på en doodle per vecka (max fem timmar i veckan i labbet dagtid, max två timmar på måndag respektive torsdag). Ni får göra laborationerna i grupper upp till tre personer.
Som lärobok rekommenderar vi att ni väljer mellan Carlsson & Johansson: Digitalteknik - Teori och Praktik eller (om man föredrar engelska) Floyd: Digital Fundamentals: Pearson New International Edition (10'e upplagan eller senare). Dessutom kan det vara bra att söka efter den fria boken Free Range Factory: Free Range VHDL.
Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Umu-id kommer du behöva när du ska: • registrera dig på kurser • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat • kolla din studentmejl • skaffa Umu-kort • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Om du inte har pluggat hos oss tidigare kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 22-25 augusti då vi guidar dig genom studiestarten. Tittar gör du var du vill, föreläsningarna ges i Zoom. Det här får du vet mer om:
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.