Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Ekologi A

Varmt välkommen till kursen Ekologi A 15 hp distans. Jag som skriver detta heter Bent Christensen och är kursansvarig och lärare på kursen. Viktig information om kursens upplägg finns på denna sida, så läs noga. Har du frågor eller funderingar får du gärna kontakta mig, bent.christensen@umu.se, eller studievägledare, sandra.straumdal@umu.se.  Jag ser fram emot en intressant och utvecklande kurs för oss alla.

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. Det gör du i Studentwebben mellan 11-25 januari. Det är viktigt att du registrerar dig under dessa dagar. 

  Manual för självregistrering hittar du här.

  För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id. Se information under "Ny vid Umeå universitet" här nedan.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Torsdag 21 januari

  Tid: 09:00

  Plats: Zoom

  Som ni vet har Corona präglat verksamheten under en tid, och jag förväntar mig att detta fortfarande gäller under vårterminen. Jag har därför bestämt att alla föreläsningar ges via Zoom. Vi håller även på att se över exkursionerna, och planerar för närvarande att ha dessa som egenexaminerande aktiviteter. 

  Fäll ihop

Om kursen

 • Kursens upplägg

  Kursen är organiserad med tre "utökade helgträffar" och en avslutande teoritenta som normalt har genomförts i Umeå. Corona har förstås förändrat mycket, så i år blir tentan med största sannolikhet digital via nätet. Du kommer att läsa det mesta av kursen på egen hand. Föreläsningar och workshops kommer att zoomas, och exkursionerna kommer att vara självguidade och examineras via rapport med bilder från din egen exkursion. Detta ger givetvis dig som student stor frihet att planera din tid, men erfarenhetsmässigt är deltagande, denna gång digitalt, på de zoomade aktiviteterna viktigt för hur pass bra man tillgodogör sig kursens innehåll.

  På kursens Cambro-sida ska du kunna finna allt som behövs under kursen (t ex schema, kursdeltagare, löpande meddelanden, instuderingsuppgifter samt information om föreläsningar och projekt).

  För att logga in i Cambro använder du ditt aktiverade användarkonto (Umu-konto). 

  Fäll ihop
 • Inför kursstart

  Innan vi ses första gången via Zoom skall du ha läst igenom all information som finns tillgänglig på kursens Cambro-sida.

  Om du vill ha tillgång till lokalerna i Umeå måste du också beställa ett "Umu-kort" som ger dig möjlighet att komma in i olika lokaler som vi kommer att vara i under träffarna i Umeå. För att beställa ett "Umu-kort", se information under "Skaffa Umu-kort" här nedan.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Studier och covid-19

  Kul att du valt Umeå universitet, vi ser verkligen framemot att ses! Från och med den 30 september är de flesta tidigare covid-åtgärder helt slopade – välkommen tillbaka till campus! Helt som normalt blir det dock inte direkt, till exempel kan vissa utbildningsmoment fortfarande vara digitala och det är viktigt att fortsätta tänka på avståndet ett tag till.

  På Studentwebben finns sammanfattning av saker att tänka på om Studier och covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben, både för dig som studerar på campus eller för dig som läser helt på distans. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt Umu-id eller att logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Tillgång till hela Microsoft Office 365

  Som student har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365 under din studietid. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster som kan underlätta din studietid och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Läs om Office 365 och hur du installera det till din dator.

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför ber vi dig att i första hand mejla, ringa eller chatta med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)