Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Ekologi, grundkurs

Varmt välkommen till kursen Ekologi grundkurs 15 hp distans. Jag som skriver detta heter Bent Christensen och är kursansvarig och lärare på kursen. Viktig information om kursens upplägg finns på denna sida, så läs noga. Har du frågor eller funderingar får du gärna kontakta mig, bent.christensen@umu.se, eller studievägledare, maria.svensson01@umu.se. Jag ser fram emot en intressant och utvecklande kurs för oss alla.

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja eller nej

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet. Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud på Studentwebben (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på kursen

  När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. Det gör du i Studentwebben mellan 10-24 januari. Det är viktigt att du registrerar dig under dessa dagar. 

  Manual för självregistrering

  För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id. Se information under "Ny vid Umeå universitet" här nedan.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Torsdag 20 januari

  Tid: 9.00

  Plats: KBG501

  Inför kursstart

  Innan vi ses första gången bör du ha läst igenom all information som finns tillgänglig på kursens Canvas-sida.

  Om du vill ha tillgång till lokalerna i Umeå måste du också beställa ett "Umu-kort" som ger dig möjlighet att komma in i olika lokaler som vi kommer att vara i under träffarna i Umeå. För att beställa ett "Umu-kort", se information under "Skaffa Umu-kort" här nedan.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Kursens upplägg

  Kursen är organiserad med tre "utökade helgträffar" och en avslutande teoritenta som normalt har genomförts i Umeå. Corona har förstås förändrat mycket, så jag får återkomma om hur tentan organiseras när vi ser hur smittspridningen utvecklas under årets början. Just nu är planen att ha en salstenta. Föreläsningarna kommer at ges på plats i Umeå, men de flesta av föreläsningarna, samt möjligen även workshops, kommer att samtidigt zoomas. Dock har vi inga zoomassistenter, så zoomningen innebär att du kan höra föreläsaren samt följa med på Powerpointen. Det är svårt rent tekniskt att få till att zooma tavlan ordentligt, så det finns det ingen garanti för att vi lyckas med det. Erfarenhetsmässigt är det betydligt bättre för studenter att delta på plats, så välj det alternativet om du har möjlighet. Eventuellt kommer man att kunna göra exkursionerna självguidade och då examinera dem via en rapport med bilder från din egen exkursion. Tyvärr ger detta knappast samma info som att delta i de lärarledda exkursionerna, så även där uppmanar jag er att delta i den lärarledda delen av kursen.

  Det kommer på grund av GDPR inte gå att spela in föreläsningarna, om det inte finns ett beslut från universitetet som tillåter er att göra detta.

  På kursens Canvas-sida ska du kunna finna allt som behövs under kursen (t ex schema, kursdeltagare, löpande meddelanden, instuderingsuppgifter samt information om föreläsningar och projekt).

  För att logga in i Canvas använder du ditt aktiverade användarkonto (Umu-konto). 

  Logga in i Canvas

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student behöver du ett Umu-id (ditt användarkonto). Ditt Umu-id använder du för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Så här aktiverar jag mitt Umu-id.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att att logga in eller aktivera ditt Umu-id så kontakta IT-supporten Servicedesk där du kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.

  Ansök om Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Tillgång till hela Microsoft Office 365

  Under din studietid har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster. Allt för att underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Office 365 och hur jag installerar det.

  Fäll ihop
 • Digitala studiestartsföreläsningar 23–26 augusti

  Det kan vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar 23–26 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om? 

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans
  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Infocenter hjälper dig med det du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Här kan du till exempel få hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare. Infocenter håller till i huset Universum, mitt på Campus Umeå. 

  Hitta till Infocenter på Campus Umeå.

  Infocenter – ger svar, hjälp och vägledning.

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)