Engelskt namn: Ethnology B: Fieldwork and Essay
Denna kursplan gäller: 2025-01-20 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2025-01-20
Kurskod: 1ET050
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Etnologi: Grundnivå, innehåller särskilt utformat examensarbete för högskoleexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2018-10-17
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2024-08-27
Kursen utgör en fördjupad orientering i etnologiska metoder, teorier och kulturanalytiska perspektiv. Den syftar till att öva upp kunskaper och färdigheter i kvalitativa insamlingsmetoder, i analys och teoretisk bearbetning av forskningsmaterial samt i skrivande av vetenskaplig uppsats.
Modul 1. Kulturanalytiska perspektiv, metoder och fältarbete (7,5 hp )
Cultural analytical perspectives, methods and fieldwork
Första modulen fokuserar på att planera och genomföra ett etnologiskt fältarbete. Studenten identifierar i dialog med lärare ett avgränsat forskningsproblem samt utforskar möjliga relevanta metoder och teoretiska perspektiv för studiens genomförande. Därefter genomför, dokumenterar och redovisar studenten ett mindre fältarbete. I detta arbete ingår bearbetning och analys av det insamlade forskningsmaterialet med beaktande av källkritik, reflexivitet och etiska frågor.
Modul 2. Individuell fördjupning. Uppsats (7,5 hp)
Individual study. Essay
I denna modul arbetar studenterna under handledning vidare med det insamlade materialet från fältarbetet och skriver en B-uppsats. Modulen lägger fokus på litteratursökning, vetenskaplig problemformulering, bearbetning och systematisering av material, analys och tolkning. Studenten utvecklar grundläggande färdigheter i vetenskapligt etnografiskt skrivande genom att färdigställa en B-uppsats. Det skriftliga arbetet ventileras muntligt vid ett oppositionsseminarium.
Modul 1: Kulturanalytiska perspektiv, metoder och fältarbete (7,5 hp )
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2. Individuell fördjupning. Uppsats (7,5 hp)
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt
30 hp etnologi eller motsvarade.
Undervisningen på båda moduler består av skriftliga introduktioner på kurswebben, litteraturstudier, individuella arbetsuppgifter och digitala seminarier och handledningstillfällen.
Studenten har rätt till uppsatshandledning enbart under den tidsperiod som uppsatsmodulen omfattar.
För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.
Modul 1: Kulturanalytiska perspektiv, metoder och fältarbete (7,5 hp )
Modul 1 examineras löpande genom en forskningsplan, ett teori-PM och en fältrapport. Betygsskalan för forskningsplan och fältrapport är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för teori-PM är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på samtliga uppgifter. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på forskningsplan och fältrapport samt Väl godkänd på teori-PM.
Modul 2. Individuell fördjupning. Uppsats (7,5 hp)
Modul 2 examineras genom löpande genom en skriftlig vetenskaplig uppsats samt ventilering och opponering vid ett examinerande seminarium. Betygsskalan för uppsats och examinerande seminarium är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på seminarium och uppsats. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Väl godkänd på uppsats och examinerande seminarium.
För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på modul 2.
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
I en examen får denna kurs inte ingå tillsammans med 1ET001 Etnologi B 30 hp eller annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Observera att kurslitteratur kan tillkomma enligt lärares anvisningar, dock senast två månader före kursstart.
På kulturforskningens bakgårdar
Ehn Billy, Löfgren Orvar
Tidsskrift for kulturforskning : 2010 :
Tidsskrift for kulturforskning 9 (4): 3953
Obligatorisk
Teori som metod
Nilsson Bo, Arvidsson Alf
Umeå : Institutionen för kultur- och medievetenskaper, Umeå universitet : 2022 : 120 sidor :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789178557035
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Inledning, s. 1-7
Etnologiskt fältarbete - - nya fält och former
Hughes Tidlund Ida, Dankic Andrea, Ingridsdotter Jenny, Jansson Hanna, Jobarteh Aida, Kaijser Lars, Silow Kallenberg Kim, von Unge Elin, Wiklund Moreira Lisa, Björklund Maria, Bylund Christine, Bäckman Maria, Cocq Coppélie, Ekström Simon, Gunnarsson Payne Jenny, Hagström Charlotte, Liliequist Evelina, Lundquist Elin, Nylund Skog Susanne, Sehlin MacNeil Kristina, Zetterström Geschwind Britta, Öhlander Magnus, Silow Kallenberg Kim, von Unge Elin, Wiklund Moreira Lisa
Studentlitteratur AB : 2022 : 337 sidor :
ISBN: 9789144153261
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Tillämpad kulturteori
Gunnarsson Payne Jenny, Öhlander Magnus
Lund : Studentlitteratur : [2017] : 377 sidor :
ISBN: 9789144110707
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Klein Barbro
"Transkribering är en analytisk akt"
RIG kulturhistorisk tidskrift 73(2) : 1990 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk
Läsanvisning: s. 41-66
Artiklar enligt lärares anvisning kan tillkomma.
I samråd med kursledare väljs litteratur som anknyter till uppsatsämne.
Strömquist Siv
Skrivboken : skrivprocess, skrivråd och skrivstrategier
Nionde upplagan : Malmö : Gleerups : [2023] : 284 sidor :
ISBN: 9789151109749
Se Umeå UB:s söktjänst