Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Extemporetillverkning av läkemedel

Välkommen till kursen! I det här välkomstbrevet hittar du viktig information till dig som är antagen till vår kurs Extemporetillverkning av läkemedel vid Umeå universitet höstterminen 2021. Läs igenom informationen noga så får du svar på många frågor. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Kursansvarig är Sofia Mattson. Studieadministratör är Nadia Ferry Yassin. Välkommen!

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja eller nej

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet. Men om du inte längre är intresserad av din plats är det bra att du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud på Studentwebben (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på kursen

  Vi använder oss av webbregistrering på kursen. Webbregistreringen är öppen en vecka före kursstart och stänger 1 vecka efter kursstart. Det är viktigt att du registrerar dig på kursen inom utsatt tid, annars kommer du att förlora din möjlighet att delta på kursen. Mer information om hur registreringen går till hittar du här: https://www.umu.se/student/mina-studier/registrering-pa-kurs/

  Får du problem med registreringen ska du kontakta studieadministratör Nadia Ferry Yassin på nadia.ferry@umu.se . Ange alltid namn, personnummer och kurs i meddelandet om du skickar e-post.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  2021-11-02

  Tid: Se välkomstbrev

  Plats: Se välkomstbrev

  Fäll ihop

Om kursen

 • Välkomstbrev med information från kursansvarig

  Välkommen till kursen Extemporetillverkning av läkemedel!
  Du är antagen till kursen Extemporetillverkning av läkemedel vid Umeå universitet. Jag som skriver det här brevet heter Sofia Mattsson och är kursansvarig. Jag vill med detta brev hälsa dig varmt välkommen till kursen samt passa på att skicka med en del information. Om du har kommit på andra tankar och inte längre vill läsa denna kurs så hör då av dig till mig snarast (kontaktuppgifter se nedan). Du kan också lämna återbud på Mina sidor på Antagning.se eller på Studentwebben.

  Kursstart
  Den här kursen ges på distans. Det innebär att du bedriver det mesta av studierna på egen hand och att du har stöd från lärare och hittar kursmaterial på lärplattformen (Canvas). Kursen startar den 2 november 2021. De första veckorna ägnas åt teori med några seminarier och föreläsningar via Zoom. Zoom är det program som vi använder för att ha möten med headset och webbkamera. För att komma till mötesrummet används följande länk: https://umu.zoom.us/my/sofiamattsson. För att kunna delta i möten behöver du ladda ner programmet till din dator. Information om hur du gör det finns här: https://manual.its.umu.se/ladda-hem-och-installera-zoom-for-windows/ (för PC) och https://manual.its.umu.se/ladda-hem-och-installera-zoom-pa-mac-os/ (för Mac). Under den här kursen använder vi lärplattformen Canvas. Där hittar du information om kursen, lista över kursdeltagare och meddelanden från läraren. Där finns också allt lektionsmaterial som t.ex. videoföreläsningar, övningsuppgifter, länkar och artiklar. Canvas används också för informationsutbyte under kursen, här finns t.ex. möjlighet att ställa frågor till kursansvarig. För att komma in på lärplattformen loggar du in med ditt UmU-id (för mer information om det se nedan). Kurssidan i Canvas blir tillgänglig i samband med kursstart.

  Träffar under kursen
  Träffen i Umeå med laborationer äger rum vecka 48. Vi kommer att börja kl. 10.15 den 29 november och sluta senast kl. 16 den 3 december. Övriga dagar håller vi i princip på mellan 8.30 och 17. Därefter följer ytterligare en period med teori (några seminarier och föreläsningar via Zoom) och inläsning innan tentamen. Praktiken äger rum under perioden vecka 2 till 6 2022, på APL och sjukhusapotek (tre dagar på vartdera stället, i regel tisdag-torsdag). APL finns på orterna Stockholm och Göteborg. Sjukhusapotek som tar emot praktikanter finns på några olika orter men i dagsläget vet jag inte vilka orter som bli aktuella. Ni kommer i samband med kursstart att få önska var ni ska göra er praktik men räkna med att ni måste resa iväg den ena eller båda veckorna, det beror på vilka praktikapotek som blir aktuella denna gång. Observera att upplägget på träffen i Umeå och tentamensformen kan komma att ändras i de fall omständigheterna kring Covid-19 kvarstår men vi planerar i dagsläget för att de kan genomföras som planerat.

  Obligatoriska moment
  Obligatoriska moment under kursen är laborationer och praktiken. Laborationerna måste vara godkända innan praktiken genomförs.

  Laborationer i Umeå 2021-11-29 – 2021-12-03
  Praktik Vecka 2-6 2022 tas i anspråk

  Tentamen
  Tentamen på kursen kommer att hållas i början på vecka 51 (preliminärt datum 20 december 2021, definitivt datum meddelas senare). Det finns möjlighet att skriva tentamen vid Umeå universitet eller på ett antal utvalda lärcentra som vi har avtal med. Det går även bra att skriva på andra universitet/högskolor. En lista med godkända skrivplatser kommer att finnas tillgänglig i samband med kursstart. Anmälan till tentamen sker till studieadministratör Nadia Ferry Yassin senast tio dagar innan tentamen (kontaktuppgifter se nedan). Vid anmälan uppges adress till tentamensstället samt namnet på den kontaktperson som ansvarar för tentamen.

  Kurslitteratur
  Förutom kursboken ingår tre kompendier i kurslitteraturen. Dessa får ni hemskickade innan kursstart (alternativt hämtar hos studieadministratören om ni bor i Umeå). Kursboken är Aultons Pharmaceutics – the design and manufacture of medicines av ME Aulton och KMG Taylor, 6:e upplagan, 2021 (även tidigare upplagor går bra att använda).

  Kontakta oss
  Hör gärna av dig till oss om du har funderingar kring något som rör kursen.

  Kursansvarig
  Sofia Mattsson
  Tel. 090-786 65 80
  E-post: sofia.mattsson@umu.se
  Integrativ medicinsk biologi
  Umeå universitet
  901 87 Umeå

  Studieadministratör
  Nadia Ferry Yassin
  Tel. 090-786 95 10
  E-post: nadia.ferry@umu.se
  Integrativ medicinsk biologi
  Umeå universitet
  901 87 Umeå

   

  Fäll ihop
 • System och IT-tjänster för studenter

  System och IT-tjänster för studenter

  Som student vid Umeå universitet får du tillgång till ett antal system och IT-tjänster. Ett system är Portalen där du bland annat hittar student-e-posten och får tillgång till registreringar och resultat för dina kurser. För att få tillgång till tjänsterna som ny student ska du aktivera ditt användarkonto (UmU-id). Du bör ha uppgifter om tillfällig identitet från Umeå universitet, antingen i ett brev till din folkbokföringsadress eller på annat sätt. Den kan du använda för att aktivera ditt användarkonto. En annan möjlighet är att aktivera kontot genom ditt Antagning.se-konto. Båda sätten att aktivera ditt användarkonto når du via länken www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/umu-id. När du aktiverat kontot når du Portalen via högerlänkarna på studentwebben, www.student.umu.se. OBS! Det är viktigt att du har aktiverat ditt konto innan kursstart.

  Du som har läst vid Umeå universitet tidigare har redan ett användarkonto och behöver inte aktivera det igen (och får inte heller någon tillfällig identitet skickad till dig) utan kan nå våra system via länkarna till höger på www.student.umu.se. Har du glömt ditt lösenord eller vill byta hittar du information om hur du gör det, via länken ”Glömt lösenordet?” intill inloggningslänkarna. Om du får problem med att logga in i Portalen eller stöter på tekniska fel, skicka ett meddelande (ärende) till www.servicedesk.its.umu.se.

   

   

  Fäll ihop
 • Hur hittar jag till universitetet?

  På Umeå universitets hemsida finns mycket bra information kring hur du hittar till universitetet och hur du hittar rätt på själva universitetsområdet. Gå in på denna länk och klicka dig vidare: www.umu.se. Under träffen i Umeå kommer vi att vara i KBC-huset. När du kommer in i KBC-huset går du upp för en trappa. Längre fram på höger sida finns ett café. Gå förbi caféet tills du kommer till ett trapphus. Gå upp en våning (plan 4). Laborationslokalerna ligger i korridoren rakt fram.

   

  Tips på boende i Umeå: https://www.visitumea.se/sv/bo

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student behöver du ett Umu-id (ditt användarkonto). Ditt Umu-id använder du för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Så här aktiverar jag mitt Umu-id.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att att logga in eller aktivera ditt Umu-id så kontakta IT-supporten Servicedesk där du kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.

  Ansök om Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Tillgång till hela Microsoft Office 365

  Under din studietid har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster. Allt för att underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Office 365 och hur jag installerar det.

  Fäll ihop
 • Digitala studiestartsföreläsningar 23–26 augusti

  Det kan vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar 23–26 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om? 

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans
  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Infocenter hjälper dig med det du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Här kan du till exempel få hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare. Infocenter håller till i huset Universum, mitt på Campus Umeå. 

  Hitta till Infocenter på Campus Umeå.

  Infocenter – ger svar, hjälp och vägledning.

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)