TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkommen till kursen! I det här välkomstbrevet hittar du viktig information till dig som är antagen till vår fristående kurs Fördjupad farmakoterapi vid Umeå universitet, HT-2023. Läs igenom informationen noga så får du svar på många frågor. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Kursansvarig är Pernilla Andersson. Studieadministratör är Nadia Ferry Yassin. Välkommen!
Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.
Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.
Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.
Fäll ihopVi använder oss av webbregistrering på kursen. Webbregistreringen är öppen en vecka före kursstart och stänger 1 vecka efter kursstart. Du registrerar dig via Ladok för studenter: https://www.student.ladok.se/student/app/studentwebb/
Det är viktigt att du registrerar dig på kursen inom utsatt tid, annars kommer du att förlora din möjlighet att delta på kursen. Mer information om hur registreringen går till hittar du här:
https://www.umu.se/student/mina-studier/registrering-pa-kurs/
Får du problem med registreringen ska du kontakta studieadministratör Nadia Ferry Yassin på nadia.ferry@umu.se . Ange alltid namn, personnummer och kurs i meddelandet om du skickar e-post. För att kunna registrera dig på kursen måste ditt Umu-id vara aktiverat:
https://www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/umu-id/
Genom att registrera dig vid kursstart kommer du med på kurslistor, får tillgång till kurssajter, du är försäkrad under kursens gång, dina betyg kan registreras och CSN kan se att du studerar.
Fäll ihopVälkommen till kursen Fördjupad farmakoterapi!
Du är antagen till kursen Fördjupad farmakoterapi 7,5 hp vid Umeå universitet. Jag som är kursansvarig heter Pernilla Andersson och jag vill med detta brev hälsa dig varmt välkommen till kursen samt passa på att skicka med en del information.
Om du har kommit på andra tankar och inte längre vill läsa denna kurs så ber jag dig att lämna återbud på antagning.se snarast.
Om du är antagen med villkor måste dessa vara åtgärdade vid kursstart. I annat fall är du inte behörig för att läsa kursen.
Kursstart
Den här kursen ges på distans. Det innebär att du bedriver det mesta av studierna på egen hand med stöd från lärare. Kursmaterialet finner du på lärplattformen Canvas. Kursstarten är den 31:a oktober.
I Canvas hittar du information om kursen, lista över kursdeltagare och meddelanden från lärare. Där finns också allt lektionsmaterial som videoföreläsningar, patientfallsuppgifter, länkar mm. Canvas används också för informationsutbyte under kursen. Här finns exempelvis möjlighet att ställa frågor till kursansvariga lärare och bilda diskussionsgrupper med övriga kursdeltagare.
För att komma in på lärplattformen Canvas loggar du in med ditt UmU-id (för mer information). Du kommer att få tillgång till kurssidan i Canvas cirka en vecka innan kursen startar.
Kursen i fördjupad farmakoterapi består av sju områden som förutom ett fördjupningsarbete även innefattar teoriavsnitten forskningsmetodik, aktuell forskning inom farmakoterapi, infektioner, antibiotika, vaccinationer/reseprofylax samt läkemedelsmissbruk.
De olika teoriavsnitten finns som inspelade föreläsningar eller annat material på kurssajten i Canvas. Fördjupningsarbetet som ingår i kursen är i form av ett grupparbete som löper genom hela kursen, men i praktiken omfattar det ungefär 2 ½ veckas arbete.
Gruppträffar under fördjupningsarbetet samt handledarsamtal kommer att ske i videomötesprogrammet Zoom. Vid dessa möten används headset och webbkamera.
För att kunna delta i dessa möten behöver du ladda ner programmet till din dator. Samtliga guider till Zoom, inklusive hur man installerar programmet, finns här: Zoomguider.
På Studentwebben finns en guide till Zoom för studenter och länken till Zooms startsida vid Umeå universitet är Zoom vid UmU. Om länkarna inte är klickbara, klistra in länken i adressfältet på din webbläsare.
Träffar under kursen
Det sker inga träffar i Umeå under kursen.
Obligatoriska moment
Obligatoriska moment under kursen är skriftlig samt muntlig redovisning av ert fördjupningsarbete i Zoom (inklusive opponering på ett annat arbete) samt skriftlig inlämning av patientfall.
Examination
Kursen har ingen skriftlig tentamen. Examinerande moment är skriftliga redovisningar av patientfall, muntlig och skriftlig redovisning av fördjupningsarbetet samt opponering av medstudenters arbete. Patientfallen kan lösas med hjälp av föreläsningarna, kurslitteraturen och länkar. Lösningar ska lämnas in i kurssajten i Canvas och fallen ska lämnas in enskilt. För godkänd kurs krävs att samtliga examinerande moment är godkända. De moment man inte klarar får man möjlighet att komplettera (alternativt göra om beroende på uppgiftstyp) max två gånger.
Material i kurssajten i Canvas
Information från Läkemedelsverket
Länkar till olika webbsidor
Farmaceutiska specialiteter i Sverige FASS
Läkemedelsboken
Behandlingsrekommendationer från Läkemedelsverket
Kontakta oss
Hör gärna av dig till oss om du har funderingar kring något som rör kursen.
Kursansvarig
Pernilla Andersson
E-post: pernilla.andersson01@umu.se
Institutionen för Integrativ Medicinsk Biologi (IMB)
Umeå universitet
901 87 Umeå
Studieadministratör
Nadia Ferry Yassin
Tel. 090-786 95 10
E-post: nadia.ferry@umu.se
Institutionen för Integrativ Medicinsk Biologi (IMB)
Umeå universitet
901 87 Umeå
Aktivera ditt Umu-id
Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Umu-id kommer du behöva när du ska:
• registrera dig på kurser
• lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
• kolla din studentmejl
• skaffa Umu-kort
• använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.
Jag vill aktivera mitt Umu-id.
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Fäll ihopBeställ ditt Umu-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Jag ansöker om Umu-kortet på en gång
Fäll ihopSe på digitala studiestartsföreläsningar
Om du inte har pluggat hos oss tidigare kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 9-12 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Tittar gör du var du vill, föreläsningarna ges i Zoom. Det här får du vet mer om:
Se datum och tid för varje föreläsning via länken
Fäll ihop
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Fäll ihopFråga Infocenter om det krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.
Hitta till Infocenter (Mazemap)
Fäll ihop