"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Fred och fredsbyggande

Välkommen! Du är antagen till kursen Fred och fredsbyggande vid Statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet. Här finner du viktig information om vad du behöver göra för att börja på kursen. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så kan du kontakta oss via kontaktformuläret nederst på sidan. Vi hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en mycket givande studietid här i Umeå!

Så här börjar du

  • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

    Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

    Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Ditt Umu-id behöver du när du ska:

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  • 3. Registrera dig på kursen

    När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. På den här kursen ska du själv logga in och registrera dig via studentwebben innan kursstart. Det kan du göra från och med den 24 oktober till och med den 7 november 2023. Om du inte registrerar dig riskerar du att förlora din plats på kursen.
    Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering.
    Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan registrera dig måste du kontakta oss så fort som möjligt (läkarintyg krävs).
    För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id.


    Jag vill aktivera mitt Umu-id.
    Jag har ett aktiverat Umu-id och vill registrera mig.
    Jag har ett aktiverat Umu-id men glömt mitt lösenord.

  • 4. Börja kursen

    Se canvas

    Tid: Se canvas

    Plats: Se canvas

    The introduction takes place on Monday August 31 at 13.15 in s302. The full schedule and study guide are available on Cambro, the course platform.

    This course is planned to take place on campus, recommendations that concern social distancing must therefore be respected and followed. However, due to Covid-19, teaching formats can change. Make sure to update yourself on the latest information from the university, the Public Health Agency and the course instructor.  If we are unable to meet on campus on August 31, you will be invited to a Zoom-meeting for the introduction. The invitation will be available on the course platform, please make sure to check information on that platform on August 28 at the latest.

    Useful links:

    https://www.umu.se/en/covid-19/

    https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/

    https://www.krisinformation.se/en

    https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19-pandemic

    https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Om kursen

  • Kursupplägg

    Syftet med kursen är att utveckla studentens förmåga att genomföra ett självständigt vetenskapligt uppsatsarbete. Studenten ska i samband med detta få fördjupad kunskap på ett eller flera statsvetenskapliga forskningsområden.

    Undervisningen genomförs i form av seminarier och individuell handledning. Handledning ges under den termin studenten läser kursen.

    Frågor om behörighet och hur kursen kan passa in i en examen hänvisas till studievägledaren. Ta kontakt via kontaktformuläret nedan.

  • Lärplattformen Cambro

    För den här kursen använder vi lärplattformen Cambro. Där hittar du allt du behöver, som till exempel schema, instruktioner för seminarier, lista över kursdeltagare och meddelanden från läraren. Det är också på lärplattformen som du lämnar in dina uppgifter.

    För att logga in på Cambro måste du ha ett aktiverat användarkonto (Umu-id).

    Logga in på Cambro

    Du når kursen via flikarna överst på sidan. Hittar du inte kursen där, kontakta oss via kontaktformuläret nedan.

    Observera att kursregistrering inte sker på Cambro. Du måste registrera dig på kursen på Studentwebben enligt ovan för att behålla din plats på kursen.

Ny vid Umeå universitet

  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  • Beställ ditt UMU-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  • Tillgång till hela Microsoft Office 365

    När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.

    IT-tjänster – här kommer du igång

  • Ta hjälp av en studievägledare

    Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

    Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  • Bibliotekets tjänster

    Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

    Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  • Fråga Infocenter om något krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)