"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap A, 30 hp

Engelskt namn: Home Economics A

Denna kursplan gäller: 2022-08-01 till 2023-07-23 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6KN038

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Prefekten, 2022-03-07

Reviderad av: Prefekten, 2022-03-07

Innehåll

Kursen består av följande moduler:
Hem- och konsumentkunskap - en introduktion till skolämnet (Home and Consumer Studies - an Introduction to the School Subject), 5 hp
Livet i hem och familj (Life in the Home and in the Family), 6 hp
Mat och hälsa I (Food and Health I), 7,5 hp
Livsmedelssäkerhet (Food Safety), 3,5 hp
Hållbar matkonsumtion (Sustainable Food Consumption) 8 hp

Modul 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet,  5 hp
Modulen är en introduktion till skolämnet hem- och konsumentkunskap. Ämnets historia, teoretiska grund och styrdokument bearbetas och ämnets potentiella bidrag till hållbar utveckling synliggörs. Ämnesrelevant forskning introduceras och problematiseras. Pedagogiska planeringar och hjälpmedel samt aktuella arbetsformer inom ämnet belyses. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag och studenten introduceras i vetenskapligt skrivande.

Modul 2. Livet i hem och familj, 6 hp
Modulen belyser delar av livet i hem och familj och innehåller studier kring tvätt, städning och måltiders betydelse. Innehållet problematiseras bland annat utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö och jämställdhet. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.

Modul 3. Mat och hälsa I, 7.5 hp
Modulen behandlar matens betydelse för människors hälsa. Generella rekommendationer och individuella behov av energi och näring i form av kolhydrater, fett och protein bearbetas i relation till livsmedel. Modulen belyser också de vanligaste kostrelaterade folksjukdomarna samt födoämnesöverkänslighet och vegetarisk kost. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.

Modul 4. Livsmedelssäkerhet, 3.5 hp
Modulen behandlar grundläggande mikrobiologi, livsmedelshygien samt relevant livsmedelslagstiftning. Olika konserveringsmetoder studeras utifrån kvalitets- och hälsoaspekter. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.

Modul 5. Hållbar matkonsumtion, 8 hp
I modulen ingår studier kring produktion, distribution och konsumtion av livsmedel, mat och måltider och dess påverkan på miljö och klimat. Matsvinn, förvaring av livsmedel och restmatlagning studeras. Hushållens avfall och återvinning samt användning av energi och vatten belyses. Mat och måltider analyseras utifrån begreppet matkvalitet och studenterna planerar och genomför sensoriska analyser. Recept problematiseras med fokus på hälsa, ekonomi, miljö, tid samt sensoriska och pedagogiska aspekter. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.

Förväntade studieresultat

Modul 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet, 5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • redogöra för relevant forskning inom ämnet hem- och konsumentkunskap

Färdighet och förmåga

  • tillämpa vetenskapligt skrivande med referenshantering
  • planera pedagogisk verksamhet inom ämnet utifrån gällande styrdokument

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt granska och värdera undervisning i hem- och konsumentkunskap utifrån styrdokument och forskningsresultat

Modul 2. Livet i hem och familj, 6 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • känna till den egna livsstilens påverkan på miljö och klimat
  • använda sociologiska begrepp med relevans för hem- och konsumentkunskap

Färdighet och förmåga

  • välja och använda funktionella och säkra metoder, redskap och produkter för tvätt och städning utifrån hälsa, ekonomi och miljö

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • diskutera människors förhållningssätt till hemarbete utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, jämställdhet och kultur
  • diskutera vilken betydelse måltidskultur och livsåskådning kan ha för undervisning i hem- och konsumentkunskap 

Modul 3. Mat och hälsa I, 7.5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • redogöra för människans behov av energi och näringsämnen
  • redogöra för livsmedels innehåll av energi, näringsämnen och allergener
  • redogöra för kostrelaterade folksjukdomar kopplade till energi- och makronutrienter 

Färdighet och förmåga

  • använda kostdataapplikation för energi- och näringsberäkning
  • planera måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer
  • tillaga måltider för personer med födoämnesöverkänslighet och födoämnesallergi.
  • näringsvärdesberäkna, analysera och modifiera vegetariska måltider

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • värdera och anpassa måltider och undervisning med hänsyn till elevers olika behov och förutsättningar
  • problematisera skolans roll i folkhälsoarbete  

Modul 4. Livsmedelssäkerhet 3.5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • beskriva hur mikroorganismer i livsmedel kan påverka livsmedelskvalitet och hälsa
  • beskriva konserveringsmetoder som används för att bevara livsmedel

Färdighet och förmåga

  • tillämpa relevanta föreskrifter från Livsmedelsverket samt livsmedelslagstiftning i relation till hälsa 
  • identifiera hygieniska risker i ett kök ur ett hälsoperspektiv genom säker hantering, tillagning och förvaring

Modul 5 Hållbar matkonsumtion, 8hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • beskriva hur olika livsmedel produceras och hur produktionen påverkar miljö och klimat

Färdighet och förmåga

  • välja, planera och tillaga mat och måltider till förmån för hälsa, ekonomi och miljö
  • analysera mat och måltider utifrån begreppet matkvalitet
  • planera och genomföra en laboration utifrån Sapere-metoden 
  • värderingsförmåga och förhållningssätt
  • värdera produktion, distribution, och konsumtion av livsmedel och måltider i relation till hälsa, ekonomi och miljö
  • värdera och modifiera recept utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, tid samt sensoriska och pedagogiska aspekter

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningens upplägg
Kursen är en distanskurs med obligatoriska nätbaserade undervisningsmoment dagtid samt obligatoriska träffar i Umeå. Under samtliga moduler består undervisningen av föreläsningar, inspelade så väl som i realtid samt lärandeseminarier. Vissa moduler kan läsas parallellt och den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.

Modul 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet, 5 hp
Modulen består även av obligatoriska seminarier och laborationer samt obligatoriska gruppdiskussioner i lärplattform. 

Modul 2. Livet i hem och familj, 6 hp
Modulen består även av obligatoriska seminarier, mediainspelning samt obligatoriska gruppdiskussioner i lärplattform. 

Modul 3. Mat och hälsa I, 7.5 hp
Modulen består även av obligatoriska seminarier, redovisningar och laborationer. 

Modul 4. Livsmedelssäkerhet 3.5 hp
Modulen består även av obligatoriska seminarier.

Modul 5 Hållbar matkonsumtion, 8 hp
Modulen består även av obligatoriska seminarier och laborationer.

Examination

Modul 1. HK - en introduktion, 5hp
Examination sker genom individuella skriftliga uppgifter, seminarier samt diskussioner i lärplattform. Modulen betygsätts med U eller G.

Modul 2. Livet i hem och familj, 6 hp
Examination sker genom individuella skriftliga uppgifter. I modulen ingår ytterligare individuella skriftliga uppgifter samt seminarier där betyget U eller G sätts. I modulen ingår även demonstration genom mediainspelning där betyget U eller G sätts.

Modul 3. Mat och hälsa I, 7.5 hp
Examination sker genom individuell digital tentamen i lärplattform. I modulen ingår även examinerande skriftliga uppgifter, individuella och i grupp, samt seminarier, redovisningar och laborationer, individuella och i grupp, där betyget U eller G sätts.
 
Modul 4. Livsmedelssäkerhet, 3.5 hp.
Examination sker genom individuell digital tentamen i lärplattform. I modulen ingår seminarier där betyget U eller G sätts.

Modul 5 Hållbar matkonsumtion, 8 hp
Examination sker genom seminarier och laborationer i grupp samt en individuell skriftlig inlämning. På seminarier, laborationer och övriga skriftliga inlämningar sätts något av betygen U eller G. 

Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För betyget VG läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att föra samman olika innehållsliga delar till ett för lärarprofessionens relevanta helhetsperspektiv. Välgrundade tolkningar och kritisk analys är centrala. För att erhålla betyget VG på hel kurs ska alla uppgifter vara godkända och 19hp utgöra betyget VG.

I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten. 
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.

Litteratur

  • Giltig från: 2022 vecka 33

    HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP - EN INTRODUKTION TILL SKOLÄMNET 7.5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Didaktik för hem- och konsumentkunskap
    Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
    Gleerups Utbildning AB : 2019 :
    ISBN: 9789151100463
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
    Stockholm: Skolverket : 2022 :
    Fulltext
    Obligatorisk

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Skolverket : 2022 :
    Skolverket
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 978-91-7559-504-7

    Att planera, bedöma och ge återkoppling : stöd för undervisning
    Stockholm : Skolverket : 2021 : 66 sidor :
    Fritt tillgänglig på Skolverkets webbplats
    ISBN: 9789175593883
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hem- och konsumentkunskap i årskurs 7-9. Tematisk kvalitetsgranskning.
    Skolinspektionen : 2019 :
    Skolinspektionen
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Finns tillgänglig Skolinspektionen: https://www.skolinspektionen.se/globalassets/02-beslut-rapporter-stat/granskningsrapporter/tkg/2019/hem-och-konsumentkunskap/hem-och-konsumentkunskap-i-ak-7-9.pdf Diarienummer 400-2017:7330

    Ämnesdidaktiska avhandlingar tillkommer

    Referenslitteratur

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr22 : nya handboken
    De Ron Lena, Feldt Maria
    Liber : 2022 : 76 sidor :
    ISBN: 9789147145928
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    LIVET I HEM OCH FAMILJ 7.5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Ambjörnsson Fanny
    Tid att städa : om vardagsstädningens praktik och politik
    Stockholm : Ordfront : 2018 : 249 sidor :
    Fritt tillgänglig via Kriterium
    ISBN: 9789177750024
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Den mångkulturella måltiden
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
    www.ksla.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 43 sidor

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2022
    [Stockholm] : Skolverket : [2022] : 262 sidor :
    Fritt tillgänglig på Skolverkets webbplats
    ISBN: 9789138327784
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm: Skolverket : 2022 :
    https://www.skolverket.se/publikationer?id=9867
    Obligatorisk

    Mat- och måltidskultur – en introduktion
    Jönsson Håkan, Marshall Matilda
    1 : Örebro : Örebro universitet : 2022 : 38 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:oru:diva-99181
    ISBN: 9789187789663
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Män och jämställdhet : betänkande
    Stockholm : Fritze : 2014 : 575 s. :
    Fritt tillgänglig via www.regeringen.se
    ISBN: 9789138240717
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Barkman Henric
    Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
    Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
    ISBN: 9789174478396
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst Valda delar, ca 50 sidor

    Ekologiska fotavtryck – Klimatkalkylatorn
    Världsnaturfonden :
    https://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127697-ekologiska-fotavtryck
    Obligatorisk

    Klimatkontot
    IVL: Svenska miljöinstitutet :
    https://www.klimatkontot.se/
    Obligatorisk

    På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet 2020
    Stockholm : Statistiska centralbyrån : 2020 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:scb-2020-x10br2001_pdf
    Obligatorisk

    Sirén Ellinor
    Städa hållbart med Ekotipset : husmorsknep och ekohacks
    Bonnier Fakta : 2021 : 207 sidor :
    ISBN: 9789178873340
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

    Exploring everyday life : strategies for ethnography and cultural analysis
    Ehn Billy, Löfgren Orvar, Wilk Richard R.
    Lanham, Maryland : Rowman & Littlefield : cop. 2016 : PDF (vii, 153 s.) :
    ISBN: 9780759124073
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst. Tillhandahålles inskannad via lärplattform

    Neuman Nicklas
    Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
    Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
    ISBN: 9789144131672
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap. 10, sid. 221-222

    Referenslitteratur

    Marshall Matilda
    Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
    Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789187483233
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    MAT OCH HÄLSA 7.5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Challenges to Interdisciplinary teaching for nutrition and health in Swedish compulsory schools.
    Lindblom C, Arreman I, Landfors H, Waling M, Hörnell A
    International Federation of Home Economics : 2020 :
    https://www.ifhe.org/fileadmin/user_upload/e_Journal/IJHE_Volume_13_Issue1_2020.pdf
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Läsanvisning: sid 15-29

    Didaktik för hem- och konsumentkunskap
    Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
    Gleerups Utbildning AB : 2019 :
    ISBN: 9789151100463
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

    Näring och hälsa
    Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
    Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 471 sidor :
    ISBN: 9789144125947
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
    Stockholm: Skolverket : 2022 :
    Fulltext
    Obligatorisk

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Skolverket : 2022 :
    Skolverket
    Obligatorisk

    Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Material från Livsmedelsverket och Skolverket tillkommer

    Referenslitteratur

    Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
    Eliasson Margit, Lindeberg Gunilla
    5., rev. utg. : Stockholm : Bonnier fakta : 2016 : 400 s. :
    ISBN: 9789174245585
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Näringslära för högskolan
    Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
    Sjunde upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 494 sidor :
    ISBN: 9789147131075
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

    Wahlman Laurell Birgitta
    Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
    5. uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 111 s. :
    ISBN: 978-91-7205-837-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

    Folkhälsorapport - senaste upplagan
    Socialstyrelsen, Stockholm :
    Socialstyrelsen

    LIVSMEDELSSÄKERHET, 3 HP

    Rekommenderad litteratur

    Hylmö Peter
    Hygien - med egenkontroll
    Stockholm : Liber : 2015 : 180 s. :
    ISBN: 9789147117277
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst.

    Lange Marie
    Food Safety Learning in Home and Consumer Studies : Teachers' and Students' Perspectives
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2017 : 81 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-317337
    ISBN: 9789155498498
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    HÅLLBAR MATKONSUMTION, 8HP

    Rekommenderad litteratur

    Granberg Albina
    Koka sjuda steka : Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2018 : 82 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-351881
    ISBN: 9789151303932
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst

    Barns matvanor ur ett sensoriskt och pedagogiskt perspektiv, rapport nr 11/2016
    Livsmedelsverket : 2016 :
    https://www.livsmedelsverket.se/bestall-ladda-ner-material/sok-publikationer/artiklar/2016/2016-nr-11-litteraturgenomgang-barns-matvanor-ur-ett-sensoriskt-och-pedagogiskt-perspektiv
    Obligatorisk

    Andersen Merethe
    Mat för alla sinnen: [sensorisk träning enligt SAPERE-metoden] . [handledning årskurs 4-6]
    Livsmedelsverket/Stiftelsen för måltidsforskning : 2000 :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk

    Beck-Friis Johan
    Matens kvaliteter
    Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789186573362
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

    Hållbar produktion och konsumtion av mat
    Franke Ulrica, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
    Jordbruksverket : 2018 :
    https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra1817.html
    Obligatorisk

    Fritz Karin
    Matsvinn i hemmet – Kännedom, attityder och beteenden
    Livsmedelsverket : 2021 :
    Fulltext (pdf)
    Obligatorisk

    Gelinder Lolita
    Smak för hållbar mat? : Undervisning för hållbar matkonsumtion i Hem- och konsumentkunskap
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2020 : 103 sidor :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-407876
    ISBN: 9789151309231
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hur liten kan livsmedelskonsumtionen vara år 2050?
    Hjerpe. K. , Marksten, T. , Pearsson, M. , Rundberg, B. , Lundström A. , Rydberg, I. , Sonesson, U. , Nilsson, K.
    Jordbruksverket : 2013 :
    https://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/ovr296_1.pdf
    Obligatorisk

    Neuman Nicklas
    Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
    Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
    ISBN: 9789144131672
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

    Röös Elin
    Mat-klimat-listan [Elektronisk resurs] : version 1.1
    Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2014 :
    Fulltext (pdf)
    Obligatorisk

    Samuelsson Lars
    Etik i utbildning för hållbar utveckling : Att undervisa den etiska dimensionen av en kontroversiell fråga
    Oslo : Universitetsbiblioteket i Oslo : 2020 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-177568
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Se bibliotekstjänst Album

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
    Stockholm: Skolverket : 2022 :
    https://www.skolverket.se/publikationer?id=9718
    Obligatorisk

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm: Skolverket : 2022 :
    https://www.skolverket.se/publikationer?id=9867
    Obligatorisk

    Globala målen för hållbar utveckling
    United Nations Development Programme (UNDP) :
    www.globalamalen.se
    Obligatorisk

    Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
    Wallman Magdalena, Nilsson Katarina
    Livsmedelsverket : 2011 :
    https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2011/2011_livsmedelsverket_18_klimatpaverkan_energianvandning_livsmedelsforpackningar.pdf
    Obligatorisk

    Material från databaser, webbsidor och artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur kan tillkomma. Ca 100 sid.

  • Giltig från: 2022 vecka 31

    HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP - EN INTRODUKTION TILL SKOLÄMNET 7.5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
    Stockholm: Skolverket : 2022 :
    Fulltext
    Obligatorisk

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Skolverket : 2022 :
    Skolverket
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 978-91-7559-504-7

    Didaktik för hem- och konsumentkunskap
    Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
    Gleerups Utbildning AB : 2019 :
    ISBN: 9789151100463
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att planera, bedöma och ge återkoppling : stöd för undervisning
    Stockholm : Skolverket : 2021 : 66 sidor :
    Fritt tillgänglig på Skolverkets webbplats
    ISBN: 9789175593883
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hem- och konsumentkunskap i årskurs 7-9. Tematisk kvalitetsgranskning.
    Skolinspektionen : 2019 :
    Skolinspektionen
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Finns tillgänglig Skolinspektionen: https://www.skolinspektionen.se/globalassets/02-beslut-rapporter-stat/granskningsrapporter/tkg/2019/hem-och-konsumentkunskap/hem-och-konsumentkunskap-i-ak-7-9.pdf Diarienummer 400-2017:7330

    Ämnesdidaktiska avhandlingar tillkommer

    Referenslitteratur

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr22 : nya handboken
    De Ron Lena, Feldt Maria
    Liber : 2022 : 76 sidor :
    ISBN: 9789147145928
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    LIVET I HEM OCH FAMILJ 7.5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Ambjörnsson Fanny
    Tid att städa : om vardagsstädningens praktik och politik
    Stockholm : Ordfront : 2018 : 249 sidor :
    Fritt tillgänglig via Kriterium
    ISBN: 9789177750024
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Den mångkulturella måltiden
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
    www.ksla.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 43 sidor

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Göteborgs universitetsbibliotek
    Obligatorisk

    Mat- och måltidskultur – en introduktion
    Jönsson Håkan, Marshall Matilda
    1 : Örebro : Örebro universitet : 2022 : 38 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:oru:diva-99181
    ISBN: 9789187789663
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Män och jämställdhet : betänkande
    Stockholm : Fritze : 2014 : 575 s. :
    Fritt tillgänglig via www.regeringen.se
    ISBN: 9789138240717
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Barkman Henric
    Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
    Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
    ISBN: 9789174478396
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst Valda delar, ca 50 sidor

    Ekologiska fotavtryck – Klimatkalkylatorn
    Världsnaturfonden :
    https://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127697-ekologiska-fotavtryck
    Obligatorisk

    Klimatkontot
    IVL: Svenska miljöinstitutet :
    https://www.klimatkontot.se/
    Obligatorisk

    På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet 2020
    Stockholm : Statistiska centralbyrån : 2020 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:scb-2020-x10br2001_pdf
    Obligatorisk

    Sirén Ellinor
    Städa hållbart med Ekotipset : husmorsknep och ekohacks
    Bonnier Fakta : 2021 : 207 sidor :
    ISBN: 9789178873340
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

    Exploring everyday life : strategies for ethnography and cultural analysis
    Ehn Billy, Löfgren Orvar, Wilk Richard R.
    Lanham, Maryland : Rowman & Littlefield : cop. 2016 : PDF (vii, 153 s.) :
    ISBN: 9780759124073
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst. Tillhandahålles inskannad via lärplattform

    Neuman Nicklas
    Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
    Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
    ISBN: 9789144131672
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap. 10, sid. 221-222

    Referenslitteratur

    Marshall Matilda
    Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
    Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789187483233
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    MAT OCH HÄLSA 7.5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Challenges to Interdisciplinary teaching for nutrition and health in Swedish compulsory schools.
    Lindblom C, Arreman I, Landfors H, Waling M, Hörnell A
    International Federation of Home Economics : 2020 :
    https://www.ifhe.org/fileadmin/user_upload/e_Journal/IJHE_Volume_13_Issue1_2020.pdf
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Läsanvisning: sid 15-29

    Didaktik för hem- och konsumentkunskap
    Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
    Gleerups Utbildning AB : 2019 :
    ISBN: 9789151100463
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

    Näring och hälsa
    Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
    Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 471 sidor :
    ISBN: 9789144125947
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
    Stockholm: Skolverket : 2022 :
    Fulltext
    Obligatorisk

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Skolverket : 2022 :
    Skolverket
    Obligatorisk

    Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Material från Livsmedelsverket och Skolverket tillkommer

    Referenslitteratur

    Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
    Eliasson Margit, Lindeberg Gunilla
    5., rev. utg. : Stockholm : Bonnier fakta : 2016 : 400 s. :
    ISBN: 9789174245585
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Näringslära för högskolan
    Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
    Sjunde upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 494 sidor :
    ISBN: 9789147131075
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

    Wahlman Laurell Birgitta
    Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
    5. uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 111 s. :
    ISBN: 978-91-7205-837-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

    Folkhälsorapport - senaste upplagan
    Socialstyrelsen, Stockholm :
    Socialstyrelsen

    LIVSMEDELSSÄKERHET, 3 HP

    OBS! LITTERATUR FÖR DENNA MODUL KOMMER ATT PUBLICERAS UNDER SENARE DEL AV HT22

    HÅLLBAR MATKONSUMTION, 8HP

    OBS! LITTERATUR FÖR DENNA MODUL KOMMER ATT PUBLICERAS UNDER SENARE DEL AV HT22