Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap B15, 15 hp

Engelskt namn: Home economics B15

Denna kursplan gäller: 2021-08-16 och tillsvidare

Kurskod: 6KN026

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: För denna kurs ges betygen VG Väl godkänd, G Godkänd, U Underkänd

Beslutad av: Prefekten, 2019-05-27

Reviderad av: Prefekten, 2021-03-08

Innehåll

Kursen består av följande moduler:
  1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II (Food Science and Food Processes Part II), 7,5 hp
  2. Konsumtion och ekonomi (Consumption and Economy), 7,5 hp

I kursens samtliga moduler ingår ämnesdidaktik inklusive metodik motsvarande totalt 3 hp

Modul 1: Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II, 7,5 hp
I modulen ingår metoder för matlagning och bakning samt grundläggande kemiska processer som sker vid beredning och tillagning. Studenten väljer och tillagar livsmedel och maträtter i syfte att bevara och uppnå optimal ätkvalitet. Vidare ingår receptanalys och receptteknik. Modulens innehåll analyseras och värderas utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, tids och sensoriska aspekter och problematiseras utifrån grundskolans kursplan.

Modul 2: Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
Modulen behandlar levnadsvanor och konsumtion av varor och tjänster i relation till sociologiska perspektiv och hållbar utveckling. Reklam och mediers påverkan på olika målgruppers konsumtion belyses och problematiseras. Lagar som reglerar köp och marknadsföring samt myndigheter och organisationer som stärker konsumentens ställning behandlas. Modulen belyses genomgående med fokus på barn och ungdomar och innehållet problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.

Förväntade studieresultat

Modul 1: Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse
  • Redogöra för matlagningstermer och kulinariska ord
  • Beskriva grundläggande kemiska processer som sker vid beredning och tillagning av livsmedel
  • Förklara kvalitets- och näringsvärdesförändringar som kan uppstå vid beredning och tillagning av olika livsmedel
Färdighet och förmåga
  • Tillämpa grundläggande metoder för matlagning och bakning
  • Tillämpa ämnesdidaktiska metoder som används vid yrkesutövningen
Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • Värdera och problematisera recept utifrån olika perspektiv
  • Värdera olika livsmedel, matlagningsmetoder och maträtter utifrån hälsa, ekonomi, miljö, tid och sensoriska aspekter

Modul 2: Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse
  • Redogöra för lagar som reglerar konsumenters rättigheter och skyldigheter samt ge exempel på hur dessa tillämpas
Färdighet och förmåga
  • Visa ämnesdidaktiska förmågor inom området konsumtion som krävs för yrkesutövningen
Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • Granska och diskutera reklam och mediers påverkan på barn och ungdomar
  • Problematisera rollen som medveten konsument
  • Resonera kring vilken betydelse konsumtion av varor och tjänster har för barn och ungdomar
  • Resonera kring vilken betydelse konsumtion av varor och tjänster har för en hållbar social, ekologisk och ekonomisk utveckling

Behörighetskrav

Hem- och konsumentkunskap A, 30 hp, med godkänt resultat om minst 7,5  hp, eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Vissa moduler läses parallellt och inbördes ordning kan ändras. Obligatoriska fysiska veckoträffar vid olika tillfällen under terminen ingår i kursen. Didaktiska diskussioner förs kontinuerligt i de olika modulerna.
 
Modul 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II, 7,5 hp
Undervisningen består av föreläsningar, litteraturstudier, obligatoriska seminarier och obligatoriska formativa quiz samt obligatoriska matlagningslaborationer som redovisas skriftligt via lärplattform och muntligt vid campus. I modulen ingår också en obligatorisk demonstration av en matlagningsteknik som studenten spelar in. Denna ger studenter och lärare formativ didaktisk och pedagogisk feedback på. Tillgång till ett grundutrustat kök krävs för att kunna genomföra modulen.

Modul 2. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
Undervisningen består av föreläsningar, litteraturstudier, obligatoriska seminarier och gruppdiskussioner i digital plattform. Undersökande verksamhet så som intervjuer med barn och ungdomar förekommer.

Examination

Modul 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II, 7,5 hp
Examination sker genom enskild skriftlig rapport I modulen ingår även en enskild skriftlig inlämning, obligatoriska seminarier, quiz via lärplattformen, laborationer samt en demonstration, för dessa sätts betyget U eller G.

Modul 2. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
Examination sker genom individuella skriftliga uppgifter. I modulen ingår även seminarium i grupp med individuell bedömning. För dessa sätts betyget U eller G.
 
Hel kurs
Examinerande uppgifter sker löpande under kursen. För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på minst 7,5 hp.

I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.


Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande https://www.umu.se/student/mina-studier/tillgodoraknande/. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.

Litteratur

  • Giltig från: 2022 vecka 30

    LIVSMEDELSVETENSKAP OCH MATLAGNINGSPROCESSER DEL II, 7,5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Vår kokbok
    Begner Sara, Lidström Kristin
    Norstedts : 2021 : 896 sidor :
    ISBN: 9789113114583
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Granberg Albina
    Koka sjuda steka : Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2018 : 82 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-351881
    ISBN: 9789151303932
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Livsmedelsvetenskap
    Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
    2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
    ISBN: 9789144095677
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma.

    Referenslitteratur

    Hungrig.nu
    Hushållningssällskapet : 2009 :
    Hungrig.nu

    Vår gröna kokbok
    Begner Sara, Bohlin Karin, Bergman Malin
    Stockholm : Norstedts : 2014 : 384 s. :
    ISBN: 978-91-1-305497-1
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Vår kokbok vegan
    Sjögren Anna K., Begner Sara
    [Solna] : Coop ; Stockholm : [2015] : 270 sidor :
    ISBN: 9789113061931
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Gelinder Lolita
    Smak för hållbar mat? : Undervisning för hållbar matkonsumtion i Hem- och konsumentkunskap
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2020 : 103 sidor :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-407876
    ISBN: 9789151309231
    Se bibliotekskatalogen Album

    KONSUMTION OCH EKONOMI, 7,5 HP

    Rekommenderad litteratur

    OBS! Det kommer att komma en ny version av Liten laghund under hösten 2022. Skaffa därför ingen tidigare version av denna utan avvakta tills den nya versionen finns ute. Liten laghund 2022 kommer att tillhöra den rekommenderade litteraturen.

    Barkman Henric
    Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
    Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
    ISBN: 9789174478396
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Marknadsmässig kurragömmalek? : barn, unga och dold reklam
    Dalquist Ulf, Wadbring Ingela
    Göteborg : Nordicom : [2017] : 83 sidor :
    ISBN: 9789187957659
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: ISBN 978-91-87957-66-6 Ersätts av slutrapporten(pdf)

    Ekström Karin M.
    Unga konsumenter - utsatta och kapabla
    Konsumentverket : 2011 :
    Unga konsumenter - utsatta och kapabla
    Obligatorisk

    Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
    Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
    Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
    Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel? (Pdf)
    Obligatorisk

    Barns utvecklade förståelse av ekonomi
    Hernwall Patrik, Hullgren Maria, Söderberg Inga-Lill
    Stockholms universitet, KTH : 2018 :
    Slutrapport (Pdf)
    Obligatorisk

    Holmberg Ulrika red.
    Konsumentrapporten 2021
    Centrum för konsumtionsforskning Göteborgs universitet, Handelshögskolan : 2021 :
    Konsumtionsrapporten 2021 (Pdf)
    Obligatorisk

    Inventering av beteendeinsatser [Elektronisk resurs]
    Konsumentverket : 2018-04-18T12:39:54+02:00 :
    https://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/var-verksamhet/inventering-av-beteendeinsatser-konsumentverket.pdf
    Obligatorisk

    Konsumenterna och miljön 2020 [Elektronisk resurs]
    2020 :
    https://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/hallbarhet-och-miljo/rapport-2020-2-konsumenterna-och-miljon-konsumentverket.pdf
    Obligatorisk

    Martínez Carolina
    Targeting children online [Elektronisk resurs] : young internet users and producers in the commercial media environment
    Lund : Department of Communication and Media, Lund University : 2017 : 147 s. :
    ISBN: 9789177530138
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: https://lucris.lub.lu.se/ws/portalfiles/portal/19637631/e_spik_version_carolina.pdf Svensk sammanfattning sid 121-126

    Lilla boken om reklam & media
    Stockholm : Media smart : 2016 : 38 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: https://lucris.lub.lu.se/ws/portalfiles/portal/19637631/e_spik_version_carolina.pdf

    Barnfattigdom i Sverige - Årsrapport 2021
    Rädda barnen : 2021 :
    Rädda barnen.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 39 s.

    Ungar och medier
    Statens medieråd : 2021 :
    Statens medieråd
    Obligatorisk
    Läsanvisning: ISSN: 2001-684

    Kluvna känslor 2.0
    Sveriges annonsörer : 2016 :
    Obligatorisk

    Allmänheten om reklam
    Sverigen annonsörer : 2021 :
    Allmänheten om reklam
    Obligatorisk

    Sandberg Helena
    Rörlig måltavla : internetreklam riktad till barn
    Lund : Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet : 2014 : 101 s. :
    ISBN: 9789172673672
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: https://lup.lub.lu.se/search/ws/files/3431159/4394433.pdf

    Sjöberg Johanna
    Ungas förutsättningar för hållbar konsumtion [Elektronisk resurs]
    Bromma : Arkitektkopia AB : 2017 : 55 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-147523
    Obligatorisk

    Gisslevik Emmalee
    Education for sustainable food consumption in home and consumer studies [Elektronisk resurs]
    Göteborg : Göteborgs universitet : 2018-02-08 :
    http://hdl.handle.net/2077/54558
    ISBN: 978-91-7346-952-4
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    OBS! Det kommer att komma en ny version av Liten laghund under hösten 2022. Skaffa därför ingen tidigare version av denna utan avvakta tills den nya versionen finns ute. Liten laghund 2022 kommer att tillhöra den rekommenderade litteraturen.

    Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma.

  • Giltig från: 2021 vecka 33

    LIVSMEDELSVETENSKAP OCH MATLAGNINGSPROCESSER DEL II, 7,5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Vår kokbok
    Begner Sara, Lidström Kristin
    Norstedts : 2021 : 896 sidor :
    ISBN: 9789113114583
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Granberg Albina
    Koka sjuda steka : Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2018 : 82 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-351881
    ISBN: 9789151303932
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Hungrig.nu
    Hushållningssällskapet : 2009 :
    Hungrig.nu
    Obligatorisk

    Livsmedelsvetenskap
    Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
    2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
    ISBN: 9789144095677
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Referenslitteratur

    Gelinder Lolita
    Smak för hållbar mat? : Undervisning för hållbar matkonsumtion i Hem- och konsumentkunskap
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2020 : 103 sidor :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-407876
    ISBN: 9789151309231
    Se bibliotekskatalogen Album

    KONSUMTION OCH EKONOMI 7,5 HP

    Rekommenderad litteratur

    Barkman Henric
    Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
    Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
    ISBN: 9789174478396
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Marknadsmässig kurragömmalek? : barn, unga och dold reklam
    Dalquist Ulf, Wadbring Ingela
    Göteborg : Nordicom : [2017] : 83 sidor :
    ISBN: 9789187957659
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: ISBN 978-91-87957-66-6 (pdf)

    Ekström Karin M
    Unga konsumenter – utsatta och kapabla
    Konsumentverket : 2011 :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk

    Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
    Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
    Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
    Handelsrådet
    Obligatorisk

    Elevers förståelse av grund¬läggande privatekonomiska principer – implikationer för undervisning i HKK
    Hernwall Patrik, Söderberg Inga-Lill
    Stockholms universitet, KTH : 2019 :
    Länk
    Obligatorisk

    Inventering av beteendeinsatser [Elektronisk resurs]
    Konsumentverket : 2018-04-18T12:39:54+02:00 :
    https://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/var-verksamhet/inventering-av-beteendeinsatser-konsumentverket.pdf
    Obligatorisk

    Konsumenterna och miljön 2020 [Elektronisk resurs]
    2020 :
    https://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/hallbarhet-och-miljo/rapport-2020-2-konsumenterna-och-miljon-konsumentverket.pdf
    Obligatorisk

    Liten laghund 2019 : viktiga lagar på konsumentområdet
    Tionde upplagan : Karlstad : Konsumentverket : [2019] : 216 sidor :
    ISBN: 9789188815033
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Martínez Carolina
    Targeting children online [Elektronisk resurs] : young internet users and producers in the commercial media environment
    Lund : Department of Communication and Media, Lund University : 2017 : 147 s. :
    ISBN: 9789177530138
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: Svensk sammanfattning sid 121-126

    Lilla boken om reklam & media
    Stockholm : Media smart : 2016 : 38 s. :
    Obligatorisk

    Barnfattigdomen i Sverige - Årsrapport (senaste versionen)
    Rädda barnen :
    www.raddabarnen.se
    Obligatorisk

    Ungar och medier
    Starens medieråd : 2019 :
    Statens medieråd
    Obligatorisk

    Kluvna känslor 2.0
    Sveriges annonsörer : 2016 :
    Obligatorisk

    Sandberg Helena
    Rörlig måltavla : internetreklam riktad till barn
    Lund : Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet : 2014 : 101 s. :
    ISBN: 9789172673672
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Sjöberg Johanna
    Ungas förutsättningar för hållbar konsumtion [Elektronisk resurs]
    Bromma : Arkitektkopia AB : 2017 : 55 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-147523
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Gisslevik Emmalee
    Education for sustainable food consumption in home and consumer studies [Elektronisk resurs]
    Göteborg : Göteborgs universitet : 2018-02-08 :
    http://hdl.handle.net/2077/54558
    ISBN: 978-91-7346-952-4
    Se bibliotekskatalogen Album

    Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma.