Engelskt namn: Climate change studies in the humanities
Denna kursplan gäller: 2025-01-20 och tillsvidare
Kurskod: 1ET084
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Etnologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-09-05
Förändringar i klimatet handlar inte bara stigande temperaturer och svåra väderförhållanden utan även om kulturella aspekter som påverkar hur människor uppfattar och förstår andra och även sig själva i relation till sin omvärld. Kursen behandlar sådana sociala och kulturella aspekter av klimat och klimatförändringar samt om hur människor anpassar sig till och lever med förändrade väderförhållanden. Fokus ligger på hur uppfattningar om klimat och klimatförändringar kontinuerligt spelar roll för människors identiteter och vardagsliv, och tar plats i minnen, populärkultur, folklore och sociala medier.
Modul 1. Kulturella perspektiv på klimat (3,5 hp)
Cultural perspectives on climate
Modulen behandlar aktuella kulturteoretiska begrepp och perspektiv på klimat och klimatförändringar. Den belyser hur relationen mellan väder, människa och klimat kan förstås och problematiseras. Centrala begrepp som diskuteras är till exempel klimat, kultur, genus, klass och identitet.
Modul 2. Klimatkulturer (4 hp)
Cultures of climate
Modulen behandlar vad klimat och klimatförändringar betyder i människors liv och vardag med fokus på människors tolkningar av och anpassningar till väder och klimat. Genom studier av empiriska exempel på hur väder och klimat gestaltas, upplevs och tillskrivs mening utforskas relationen mellan människa och klimat, och klimatförändringars betydelser för människors identiteter och vardagsliv.
Modul 1: Kulturella perspektiv på klimat (3,5 hp)
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse:
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga:
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt:
Modul 2: Klimatkulturer (4 hp)
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse:
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga:
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt:
Kursen ges på engelska. Undervisningen är nätbaserad och består av skriftliga introduktioner och anvisningar, digitala föreläsningar och seminarier samt individuella skriftliga inlämningsuppgifter. När närvaro vid föreläsningar eller övningar är obligatorisk, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta specifikt i schemat. Vid frånvaro vid ett obligatoriskt tillfälle ges kompletterande information av läraren.
Modul 1 examineras genom ett quiz och deltagande i examinerande seminarier. Betygsskalan för quiz och examinerande seminarium är Underkänd (U) och Godkänd (G). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på quizet och examinerande seminarier.
Modul 2 examineras genom seminarier och en individuell skriftlig inlämningsuppgift. Betygsskalan för individuell skriftlig inlämningsuppgift är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). Betygsskalan för seminarier är Underkänd (U) och Godkänd (G). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på individuell skriftlig inlämningsuppgift och seminarier. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Väl godkänd på individuell skriftlig inlämningsuppgift och Godkänd på seminarier.
För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på modul 2.
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll, t.ex. 1KA041. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.