"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Idrottsfysiologi IV - Individanpassad träningsplanering

  • Antal högskolepoäng 7,5 hp

Om kursen

Kursen bygger vidare på kunskaper i fysiologi, träning och tester från Idrottsfysiologprogrammets första två år och avser utveckling av fördjupade teoretiska kunskaper och praktisk tillämpning, för hälsa, prestation och hållbar prestationsutveckling.

Kursens syfte är att studenten skall uppnå fördjupade kunskaper och färdigheter i det konsultativa arbetet för hälsa och prestation utifrån ett idrottsfysiologiskt perspektiv och förutsätter kunskaper om fysiologiska tester, biomekanik, kost, styrke- och uthållighetsträning. Genom gruppinteraktiva uppgifter och mötet med klient är syftet att studenten ska utveckla sin interdisciplinära kompetens i utformning av träningsprogram, anpassat för individer som tränar på elit- och motionsnivå, eller ska påbörja träning, i syfte att bibehålla eller förbättra prestation och hälsostatus.

Detta innefattar träning i rollen som idrottsfysiolog där utförande av tester, analys av klientens kapacitetsprofil (svagheter, styrkor) i kombination med analys av kravprofilen för att uppnå målet. Klienten kan vara elitidrottare, motionär eller inaktiv överviktig individ med ökad risk för metabolt syndrom och associerade sjukdomar. Utifrån en analys respektive kapacitetsprofil och kravprofil skall ett individanpassat träningsprogram utformas, redovisas och motiveras. Analys av klientens kostvanor och eventuellt behov av psykologiskt stöd skall även bektas i analysen och programmet.

 

Syftet är vidare att studenterna skall tränas i bedömning av risker och nytta med olika typer av tester och individanpassade träningsprogram samt eventuella kostråd. I denna kontext ger kursen möjlighet till att studera och kritiskt reflektera över utmaningar, etiska frågeställningar och sekretess som rör professionsrollen som idrottsfysiolog.

Kursens utformning och innehåll ger möjligheter till kreativitet och stimulans till självständigt tänkande, kritisk reflektion, övning i problemlösning och ansvarstagande för sitt lärande samt kommunikation med kursdeltagare och klient. Genom arbete i mindre grupper, seminarier i tvärgrupper och vid slutseminariet kan erfarenheter och kunskaper mellan studenter och grupperna delas, diskuteras, analyseras och utvecklas.

Anmälan och behörighet

Den här kursen innehåller tillfällen som är en del av ett program på Umeå universitet. Du kan bara söka kursen om du går det programmet. Information om ansökningstider och vad som gäller för dig får du från din institution.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktperson för kursen är:
Apostolos Theos