Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)

printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Idrottsjuridik

Du är antagen till kursen Idrottsjuridik vid Juridiska institutionen. Här hittar du viktig information om vad du behöver göra innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här, så hör av dig till oss via kontaktformuläret längst ned på sidan. Välkommen till kursen, vi ses i september!

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  När du har tackat ja till din plats, måste du registreras på kursen.

  För den här kursen ska du själv registrera dig på Studentwebben innan kursstart. Webbregistreringen öppnar den 26 augusti och funktionen kommer att vara öppen till och med den 4 september.

  För att du ska kunna registrera dig på kursen krävs det att du är antagen till kursen och att du har aktiverat ditt Umu-id. Umeå universitet erbjuder alla studenter ett användarkonto i samband med antagningen och mer information hittar du nedan, under rubriken: "Ny vid Umeå universitet".

  På webbplatsen www.student.umu.se/registrering finns en manual som beskriver hur registreringen går till.

   

  Kursintroduktion sker måndag den 2 september kl. 13:15 i S208-Flex i Samhällsvetarhuset.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  2019-09-02

  Tid: 13:15

  Plats: S208-Flex i Samhällsvetarhuset

  TBD

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  Jag som är kursansvarig heter Lisa Claar och jobbar på juridiska institutionen. Mer information och kontaktinformation kan ni hitta på personalhemsidan. Om ni vill besöka mig har jag mitt kontor på juridiska institutionen på våning 5 i Samhällsvetarhuset. Som kursansvarig har jag det övergripande ansvaret för administrationen av kursen och ni kan t.ex. vända er till mig med frågor som har med examination och obligatoriska moment att göra. Till min hjälp har jag också en kursadministratör, Vanessa Vincentie, och en kursamanuens, Daniel Stormlund. Jag står också för en del av undervisningen på kursen men på kursen ingår även flera av mina kollegor vid juridiska institutionen och externa föreläsare (se schemat).

  Fäll ihop
 • Om ämnet idrottsjuridik

  Om en skidåkare dopat sig – hur straffas åkaren? Är det att betraktas som fusk eller kan det också vara kriminellt? Blir straffet avstängning eller fängelse eller kanske både ock?

  Rätten har stor betydelse för idrotten. Liksom för alla andra samhälleliga verksamheter utgör rätten en ram inom vilken den idrottsliga verksamheten måste utövas. Oavsett på vilken nivå inom idrotten som man befinner sig på är det därför av stor vikt att känna till de grundläggande rättsregler som idrotten har att förhålla sig till. Man kan också se att rätten i allt större utsträckning påverkar och styr den idrottsliga verksamheten, i synnerhet inom de kommersiella delarna av idrotten och i takt med idrottens ökade kommersialisering. För den som styr idrottslig verksamhet, till exempel genom att formulera och anta idrottsliga bestämmelser på förbundsnivå, eller leder idrottslig verksamhet av ekonomisk betydelse är det därför särskilt viktigt att vara bekant med det rättsliga ramverket.

  Ämnet idrottsjuridik kan beskrivas som studiet av förhållandet mellan rättsliga och idrottsliga regler och normer. Under kursen kommer vi särskilt att fokusera på vad rättsregler innebär för den idrottsliga verksamheten. Dessa generella rättsregler återfinns inom det som jurister betecknar som olika rättsområden, till exempel arbetsrätt, straffrätt, skadeståndsrätt, EU-rätt och associationsrätt. En central frågeställning härvid är hur dessa regler, som är avsedda att styra alla delar av samhället, kan och ska tillämpas på de ibland ganska unika förhållanden som råder inom idrotten.

  För att förstå hur dessa rättsregler förhåller sig till och tillämpas på idrottslig verksamhet är det också nödvändigt att bekanta sig med de idrottsliga normerna. Till ämnet hör också frågor om var och på vilket sätt tvister med idrottslig anknytning prövas samt mer principiella frågor kring förhållandet mellan idrotten och rättssystemet i allmänhet.

  Fäll ihop
 • Om kursen

  Kursen syftar till att ge studenterna grundläggande kunskaper om de rättsregler som har betydelse för idrottslig verksamhet och förmåga att tillämpa dessa på idrottsjuridiska problem. Som framgår av schemat följer kursen ett upplägg där olika rättsområden och deras tillämpning på idrott behandlas. Kursen förutsätter inga juridiska förkunskaper. Vid behandling av rättsområden inom ramen för kursen kommer vi därför att studera dels de aktuella rättsreglerna mer allmänt, dels hur de tillämpas på idrottslig verksamhet.

  För att uppnå detta består undervisningstillfällena på kursen dels av föreläsningar, dels av seminarier. Till varje seminarium kommer ni att få frågor som ni förväntas arbeta med och besvara utifrån kurslitteraturen och annat skriftligt material. Seminarierna är i många fall av problemlösande karaktär där ni får en situation med idrottslig anknytning där det finns rättsliga problem som ni måste identifiera och analysera. Detta arbete, för vilket ni bör avsätta gott om tid, kommer att ske helt utanför schemalagd tid där ni arbetar med ett antal andra kursdeltagare i s.k. basgrupper. Basgruppsindelning kommer att genomföras och publiceras efter kursregistrering.

   

  Material
  Det är viktigt att ni redan till kursintroduktionen har lagtext, men också övrig obligatorisk kurslitteratur. I förteckningen av kurslitteratur finns också förslag på referenslitteratur som är värdefull under kursens gång. Utöver detta kommer det att förekomma rättsfall och ytterligare material i samband med seminarierna. Seminarieinstruktioner och material distribueras genom Umeå universitets kurswebbportal Cambro som kommer att öppnas för registrerade studenter efter kursstart.

   

  Examination
  För att bli godkänd på kursen krävs för det första att studenten aktivt deltagit på samtliga obligatoriska seminarier på kursen (se schemat). Den som missat eller blivit underkänd på ett obligatoriskt seminarium ska kontakta den lärare som ledde seminariet för att få instruktioner om komplettering. En student kommer inte att tilldelas betyg på kursen innan denne blivit godkänd på samtliga obligatoriska seminarier.

  Därutöver består kursexaminationen av en skriftlig salstentamen som erbjuds i slutet av kursen. Alla studenter har rätt att skriva tentamen även om de inte fullgjort samtliga obligatoriska seminarier. För att bli godkänd på kursen krävs godkänt på samtliga obligatoriska seminarier samt salstentamen.

  På schemat anges också läsförslag inför respektive undervisningsmoment.

  Vi som har hand om kursen ser fram emot att träffa er till hösten!

  /Lisa Claar

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19. Vi ställer inte in. Vi ställer om.

  Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.

  Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Introduktionsföreläsningar – ny på universitetet

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • Studera med funktionsnedsättning
  • IT-tjänster för studenter
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Prestera och vara – hur hittar jag balans
  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id!

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa

  Save the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.

  Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.

  När: Fredag 29 januari 2021
  Tid: Klockan 12.00 - 16:00

  Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.

  Fäll ihop
 • Mottagningen

  Studielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.

  Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?

  När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari. 

  Här håller du koll på och går med i mottagningen

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)