Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)

printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Juridisk översiktskurs med inriktning mot Service Management

Du är antagen till kursen Juridisk översiktskurs vid Juridiska institutionen. Här hittar du viktig information om vad du behöver göra innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här, så hör av dig till oss via kontaktformuläret längst ned på sidan. Välkommen till kursen, vi ses i november!

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. För den här kursen ska du själv registrera dig på Studentwebben innan kursstart. Webbregistreringen öppnar den 25 oktober och funktionen kommer att vara öppen till och med den 5 november.

  För att du ska kunna registrera dig på kursen krävs det att du är antagen till kursen och att du har aktiverat ditt Umu-id. Umeå universitet erbjuder alla studenter ett användarkonto i samband med antagningen och mer information hittar du nedan, under rubriken: "Ny vid Umeå universitet".

  På webbplatsen www.student.umu.se/registrering finns en manual som beskriver hur registreringen går till.

  Kursstart äger rum måndagen den 4 november kl. 13.15 i MA121 i MIT-huset. Viktig information om kursen kommer att ges vid det tillfället.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Måndag 4 november

  Tid: 13.15

  Plats: MA121

  Fäll ihop

Om kursen

 • Kursens upplägg

  Kurswebb

  I samband med kursstart kommer du också att få tillgång till kurswebben. Logga in på www.cambro.umu.se med ditt Umu-id. När du är inloggad kommer alla dina kurser att dyka upp på sidan som flikar i överkant. Klicka på JÖK med den inriktning som just du läser (exempelvis med inriktning mot handel och logistik) för att komma åt all information och allt material som rör kursen. Mer information om Cambro kommer att lämnas vid registreringen. Obs! Kurshemsidan kommer att öppnas upp i samband med kursstart!

  Kurslitteraturen

  Kursen ställer stora krav på självstudier av litteraturen. Vi bedömer att all kurslitteratur är nödvändig för att uppnå kursmålen och för att klara tentamen. Läroböckerna bör även användas som arbetsmaterial (rättskälla) när ni löser seminarieuppgifterna. Så nya upplagor som möjligt av all litteratur rekommenderas.

  Lagbok är helt nödvändig och behövs redan från början. På den här kursen spelar det ingen roll vilken sorts lagbok du använder (blå, svart eller grön - de finns i olika varianter och prisklasser). Lagboken bör dock vara så ny som möjligt och inte äldre än två år. Obs! Det är studentens eget ansvar att hålla sig med gällande lagtext. Hur komplettering går till kommer du att lära dig under kursen.

  Undervisningen

  Undervisningen sker i form av föreläsningar, inspelade föreläsningar (ljudsatta presentationer) vilka du tittar på via nätet, seminarier och handledning. För seminarierna gäller obligatorisk närvaro. Undervisningens innehåll i stora drag framgår av schemat och kursplanen. På kursen tillämpas ett problembaserat lärande. Syftet med det problembaserade lärandet är att ni ska träna på att använda er av den juridiska metoden för att lösa juridiska problem. För att syftet med undervisningen ska kunna uppnås är det viktigt att ni arbetar aktivt i mindre basgrupper (grupper på 5-7 studenter) för att lösa de uppgifter ni blir tilldelade, innan varje seminarietillfälle.

  Seminarierna

  Alla seminarieuppgifter innehåller juridiska problem och frågor. Dessa ska alltid först förberedas i basgrupperna (dvs. små arbetsgrupper). Basgruppsindelningen görs i samband med eller strax efter kursstart. Seminarierna innebär att studenterna redovisar och diskuterar uppgifterna och de juridiska problemen i en seminariegrupp bestående av 4 basgrupper tillsammans med läraren. Att bolla resonemang och argument i grupper är ett viktigt bidrag till inlärningen.

  Obs! Alla seminarier förutsätter att du är väl förberedd och aktivt deltar i diskussioner och förberedande basgruppsarbete. Som förberedelse inför basgruppsarbetet bör du även noga läsa de avsnitt där de aktuella rättsområdena behandlas i kurslitteraturen.

  För seminarierna gäller obligatorisk närvaro. Om man inte är närvarande på obligatoriska moment kommer man att föreläggas ett omprov (komplettering). Detta kan ske i olika former beroende på hur många seminarier som missats och hur många personer det rör sig om. Uppgifterna kan t.ex. bestå att göra en skriftlig uppgift, att delta i ett eller flera seminarier senare eller att man senare muntligen får redovisa seminariet inför den ansvarige läraren. Hur kompletteringar ska genomföras kommer således att bestämmas efter det att de ordinarie seminarierna genomförts.

  Examination

  Kursen examineras genom aktivt deltagande vid obligatoriska moment, en dugga samt genom en skriftlig salstentamen. Tentamen innehåller vanligtvis fyra-sex frågor á 6-12 poäng, oftast problemorienterade. För godkänt resultat krävs 50 % och för betyget väl godkänd krävs 75 %. Om du uteblir eller blir underkänd vid det första tentamenstillfället kan ett nytt försök göras vid omtentamen. Mer information om tentamen, vilka hjälpmedel som är tillåtna m.m. kan du läsa om på kurswebben i Cambro.

   

  Än en gång - varmt välkommen till kursen!

  Med vänliga hälsningar

  Tobias Indén, kursansvarig lärare

   

  Kontakter

  Kursansvarig lärare: Tobias Indén, 0733-86 18 87, tobias.inden@umu.se

  Kursadministratör: Vanessa Vincentie. Tel: +46 (0)90 786 50 86, vanessa.vincentie@umu.se

  Antagningar m.m: Stefan Lidberg, 090-786 76 15 (telefontider må, ons, fre kl 10-11.30), stefan.lidberg@jus.umu.se

   

  Fäll ihop
 • Kurslitteratur

  Persson, Mats, Giertz, Magdalena, m.fl., Svensk Juridik, Wolters Kluwer, 2018

  Sveriges Rikes Lag, Norstedts, Sveriges Lag, Studentlitteratur eller annan aktuell lagtext

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19. Vi ställer inte in. Vi ställer om.

  Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.

  Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Introduktionsföreläsningar – ny på universitetet

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • Studera med funktionsnedsättning
  • IT-tjänster för studenter
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Prestera och vara – hur hittar jag balans
  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id!

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa

  Save the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.

  Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.

  När: Fredag 29 januari 2021
  Tid: Klockan 12.00 - 16:00

  Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.

  Fäll ihop
 • Mottagningen

  Studielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.

  Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?

  När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari. 

  Här håller du koll på och går med i mottagningen

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)