"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kandidatuppsats i religionsvetenskap, 15 hp

Engelskt namn: Bachelor Essay in Religious studies

Denna kursplan gäller: 2022-05-02 till 2023-06-04 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1RE210

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Religionsvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2018-06-20

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2022-01-24

Innehåll

Kursen omfattar självständigt författande av en religionsvetenskaplig uppsats, deltagande i de seminarier som ingår i kursen, samt opponering på en medstudents uppsats och försvar av den egna uppsatsen.  I uppsatsskrivandet ingår att avgränsa en forskningsuppgift, söka, analysera och kritiskt värdera källmaterial för att besvara forskningsuppgiften samt färdigställa en uppsats som presenterar utgångspunkter, process och resultat på ett korrekt och vetenskapligt sätt. Dessutom ingår att, utifrån sitt uppsatsämne, kunna bedöma dess vetenskapliga och samhälleliga relevans, samt eventuella etiska aspekter som arbetet med och publicerandet av uppsatsen kan medföra. Ämnesvalet i kandidatuppsatsen styrs av vilket/ vilka delämnen inom religionsvetenskap studenten tidigare läst på kandidatnivå. Kursen fodrar god förmåga till självständigt arbete.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska studenten kunna …
*     redogöra för det valda problemets relation till religionsvetenskaplig teori
*     redogöra för de metodiska problem som aktualiserats under arbetsprocessen.
*    Använda sig av ett akademiskt språk enligt de konventioner som används inom religionsvetenskap.

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska studenten kunna …
*    kritiskt analysera relationen mellan det valda problemet och den valda metoden
*    kritiskt analysera religionsvetenskaplig teori och forskning relaterade till det valda ämnet och den valda uppgiften
*    kritiskt värdera källor
*    presentera en religionsvetenskaplig analys i uppsatsform enligt de konventioner som förvaltas inom huvudområdet.
*    självständigt producera akademisk text

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska studenten kunna …
*    problematisera det valda problemet och resultatet samt den valda metoden.

Behörighetskrav

Univ: För kursen fordras universitets- eller högskolestudier i teologi och/eller religionsvetenskap om minst 75 hp, där någon av kurserna Religionsvetenskap: påbyggnadskurs 15 hp, Religionsvetenskap: kandidatkurs 15hp, Religionshistoria: kandidatkurs 15 hp, Religionspsykologi: kandidatkurs 15 hp, Religionspedagogik: kandidatkurs 15hp eller motsvarande ingår. Ämnesvalet i kandidatuppsatsen styrs av vilka delämnen i religionsvetenskap man tidigare läst på kandidatnivå.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av handledning och seminarier. 
Den studerande har rätt till handledning under den period som den studerande är förstagångsregistrerad på kursen. 

Ämnesvalet i kandidatuppsatsen styrs av vilka delämnen i religionsvetenskap studenten tidigare läst på kandidatnivå. 

 För studenter som läser kursen som internetkurs gäller att muntliga moment ibland genomförs i realtid, vilket kräver att studenter har tillgång till lämplig datautrustning (stabil och snabb internetuppkoppling, headset med hörlurar och mikrofon samt webkamera) samt har möjlighet att avsätta en fast tid för detta.

Examination

Examination av uppsats sker genom att uppsatsen läggs fram och ventileras vid uppsatsseminarium. Uppsatsen bedöms med betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. 

 För de studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ett omprov inom två månader efter ordinarie provtillfälle, samt ytterligare ett inom ett år, så kallat uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. 

 Studerande som två gånger har underkänts i prov för en kurs eller del av kurs har vid nästa omprovstillfälle rätt att hos utbildningsledare vid humanistisk fakultet begära att en ny examinator utses till kommande omprov om inte särskilda skäl talar emot det.  

 Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten. 

 I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Giltig från: 2022 vecka 18

Att skriva en bra uppsats
Rienecker Lotte, Stray Jörgensen Peter, Hedelund Lis
3., omarb. uppl. : Lund : Liber : 2014 : 349 s. :
ISBN: 9789147111510
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

Övrig litteratur fastställs i samråd med handledare.