Engelskt namn: Clinical Introduction Course
Denna kursplan gäller: 2025-09-01 och tillsvidare
Kurskod: 3ME130
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Medicin: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för klinisk vetenskap
Beslutad av: Programrådet för läkarprogrammet (PRL), 2025-02-11
Kursen syftar till att ge de kunskaper och färdigheter som behövs för att kunna genomföra den kliniska utbildningen inom kompletterande utbildning för läkare med avslutad utländsk läkarutbildning integrerat med Läkarprogrammet vid Umeå universitet. Kursen fokuserar på kunskaper nödvändiga för att kunna verka i det svenska sjukvårdssystemet och för förberedelse inför en kommande yrkesroll som läkare. Kursen ger kunskap om vilka lagar och andra författningar läkare har att förhålla sig till och vilka skyldigheter vårdgivare och personal har. Vidare ges grundläggande redskap för bemötande och handläggning av patienter i kliniska situationer, hur information förmedlas till patienter och kollegor, samt övning i att reflektera över läkarrollen. Då anamnestagande och undersökningsteknik är centrala arbetsuppgifter i de flesta medicinska specialiteter ingår undervisning och träning i detta under kursen. I kursen ingår allmänmedicin, infektion, kliniska undersökningsmetoder, professionell utveckling, författningskunskap samt medicinsk svenska.
Undervisningen i medicinsk svenska baseras på de fyra språkliga huvudfärdigheterna muntlig och skriftlig kommunikation, hörförståelse samt läsförståelse som stöttas med studier i grammatik och ordkunskap. Patientnära medicinska fokusområden genomsyrar också arbetet med de fyra huvudfärdigheterna.
Muntlig kommunikation och uttal:
Träning i olika talsituationer med medicinskt fokus, framför allt patientinteraktion. Uttalsträning.
Skriftlig kommunikation och grammatik:
Skriftlig framställning: huvudsakligen inriktad på utredande text samt på att beskriva och kommentera
statistik.
Grammatikundervisning: baserad på studenternas behov för att kunna uppnå erfordrad nivå vad gäller
kursens fyra språkliga huvudfärdigheter.
Hörförståelse:
Hörövningar baserade på dikterade journalanteckningar, medicinska nyheter och föreläsningar.
Medicinskt inriktad diktamen för extra träning av facktermer och fraser.
Läsförståelse och ordkunskap:
Läsning av medicinska texter med stigande komplexitet. Seminarier om skönlitteratur som handlar om
sjukvård och sjukdom ur ett personligt och samhälleligt perspektiv. Ordkunskap baserad på erfordrad
nivå vad gäller kursens fyra språkliga huvudfärdigheter.
Medicinskt fokus:
Temastudier i yrkesnära svenska med medicinsk inriktning när det gäller bland annat journalspråk,
SBAR, remisser, intyg samt juridiskt språk.
Kunskap och förståelse:
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Färdigheter och förmåga:
Efter avslutad kurs ska studenten ha:
Värderingsförmåga och förhållningssätt:
Efter avslutad kurs ska studenten ha förmåga att:
Godkänt på modulerna Muntlig kommunikation och uttal samt Skriftlig kommunikation och grammatik i kursen Förberedande kurs i medicinsk svenska (30 hp), termin 1 inom Kompletterande utbildning för läkare (KUL) eller godkänd nivå enligt nivåtest inför KUL.
Kursen genomförs som heltidsstudier med undervisning på plats i Umeå med vissa digitala moment.
Undervisning bedrivs huvudsakligen i studerandeaktiv form med föreläsningar, streamade föreläsningar, självtest, gruppträffar, case, seminarier, demonstrationer, praktiska övningar och klinisk handledning.
Flera läraktiviteter är formativt examinerande och en del av sådan art att de kräver fysisk närvaro.
Under kursen tränas förmågan att bemöta, kommunicera med samt undersöka simulerade patienter. Delar av det verksamhetsintegrerade lärandet kan utföras på sjukhus och hälsocentraler i den norra sjukvårdsregionen, det vill säga utanför studieort Umeå, och kan i förekommande fall bedrivas på kvällar och helger.
Undervisningen i medicinsk svenska genomförs huvudsakligen på distans och bedrivs med genomgångar och övningar på internet, självstudier samt genom lärarledda uppföljningar, analyser, seminarier och diskussioner. Undervisningen anpassas efter vad studenterna behöver och de ges kontinuerligt individuell återkoppling på genomförda muntliga och skriftliga uppgifter. Studenterna samarbetar även med varandra över internet i bland annat muntliga och skriftliga uppgifter.
Undervisningen ges på svenska. Då stora delar av undervisningen sker med stöd av internetbaserade läromedel och läraraktiviteter så krävs tillgång till dator med headset, kamera och internetuppkoppling av god kvalitet.
Kursen delas in i följande moduler:
Regelverk kring examination
På de skriftliga och praktiska proven samt på de obligatoriska undervisningsmomenten sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga betygsgrundande moment är godkända. Betyget utgör därmed en sammanfattande bedömning av studieprestationen och sätts först när alla delar inom respektive moment är godkända. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
En studerande som blivit underkänd i en examination har rätt att prövas efter samma kursplan som vid ordinarie prov vid ytterligare 5 tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Om inte godkänt resultat har uppnåtts efter två prov på kurs eller en del av kurs har den studerande rätt, att efter skriftlig begäran hos Programrådet för läkarutbildningen (PRL), få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar emot detta. Efter fyra underkända examinationer kan den studerande ansöka hos PRL om att få omregistreras på kursen. Det ger inte ytterligare provtillfällen utöver de som följer av förstagångsregistreringen men ger en möjlighet att genomföra läraktiviteterna på kursen ytterligare en gång.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall studenten uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. Detta innebär att ett praktiktillfälle är förbrukat.
I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt då kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att hen tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. Om det i kursplanen anges att det finns begränsningar av antalet provtillfällen och studenten har förbrukat dessa har studenten inte rätt till nytt provtillfälle.
Vid verksamhetsförlagda lärandeaktiviteter gäller att krav på professionellt förhållningssätt inklusive klädsel och hygien följs enligt mottagande verksamhets direktiv.
Student som fått betyget underkänt på verksamhetsintegrerat lärande erbjuds, i mån av ledig praktikplats, ett nytt praktiktillfälle senast nästkommande termin som till sitt innehåll motsvarar den underkända perioden. Antalet provtillfällen (lika med praktiktillfällen) på verksamhetsintegrerat lärande är begränsat till två. Det verksamhetsintegrerade lärandet kan inte ersättas med annan uppgift.
Student som inte har godkänt resultat på prov, har rätt att delta i förnyat prov (så kallat omprov) på kurs där studenten någon gång har registrerats, förutsatt att eventuella begränsningar i antalet examinationstillfällen inte överskrids. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.
Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle
Om denna kursplan upphör eller genomgår större förändringar erbjuds registrerade studenter möjlighet att göra omprov vid minst tre tillfällen under en tid av max två år från den tidpunkt då förändringen skedde.
Hälso- och vaccinationsprogram
Inför det verksamhetsintegrerade lärandet erbjuds studenter vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet vaccination mot Hepatit B. Därtill erbjuds studenter som inte vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) att komplettera med detta. Medicinska fakulteten står enbart för de kostnader som uppkommer inom hälso- och vaccinationsprogrammet i de fall det skett inom ramen av de av programmen organiserade tillfällena.
Tillgång till verksamhetsintegrerat lärande
Verksamhetsintegrerat lärande (inklusive VFU och klinisk praktik) genomförs i samverkan med Region Västerbotten, Region Norrbotten, Region Västernorrland, Region Jämtland-Härjedalen, samt primärkommuner och ett antal privata aktörer i regionen. Om student inte uppfyller praktikplatsens krav utifrån exempelvis arbetsmiljö eller patientsäkerhetsaspekter, kan universitetet inte garantera tillgång till verksamhetsintegrerat lärande. Universitetet ska då undersöka möjligheten att studenten kan erbjudas annan praktikplats inom ramen för universitetets avtal.
Studietid
Under det verksamhetsintegrerade lärandet kan tjänstgöring förekomma på kvällar, nätter och helger.
Kurslitteratur
Kurslitteraturen fastställs inför varje termin av PRL.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.