Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)
TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkommen till kursen Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller, 15 hp, Umeå universitet som ges vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå universitet. Denna kurs utgör andra delen av magister- eller masterprogrammet i arbetsterapi men kan också läsas som fristående kurs. Med det här brevet vill vi hälsa dig välkommen till kursen och ge dig en del information.
För att vi ska kunna registrerar dig på kursen så måste du logga in på kursens plattform med din Umu-id. Kurssajten i Cambro öppnas under vecka 2, 2019. Länken till lärplattformen är: https://www.cambro.umu.se/portal/site/35500VT19-1
Om du inte vill behålla din plats på kursern efter urval 2 ska du gå in på Antagning.se och tacka nej till kursen för att platsen ska kunna erbjudas till dem som står på reservlistan.
Kursstart 21 januari i lärplattformen Cambro
Tid: 1:a kursträff 28 jan kl 13.00
Plats: Sal B201, Vårdvetarhuset
Kursspecifik information
Vårterminen börjar den 21 januari och ni kommer då att få en uppgift för att förbereda er inför kursträffen i Umeå. Mer information omkring detta kommer att skickas ut i januari.
Kursen har endast en kursträff i Umeå i början av kursen. Under resten av kursen kommer allt arbete att göras där du väljer att vistas, vanligtvis blir det på din hemort. Campusdagarna är obligatoriska och kommer att hållas i Umeå 28 – 31 januari 2019. Vi börjar måndagen den 28 januari kl. 13.00 – 16.30 i Vårdvetarhuset, sal C201gäller för samtliga dagar. Den första dagen är valbar och rekommenderas särskilt för dig om du känner att du behöver repetera dina kunskaper om arbetsterapeutiska modeller/teorier. Focus kommer att ligga på OTIPM, Enabling Occupation och MOHO. Tisdag den 29 januari och onsdag 30 januari är det heldag 8.30 – 16.30. Torsdag den 31 januari är schemalagd 8.30 – 12.00. Kursmaterialet kommer att finnas tillgängligt på lärplattformen Cambro. Kursen innebär halvtidsstudier.
Kursansvarig är Ulla Nygren, universitetslektor i arbetsterapi och studierektor. Er lärare under den första kursveckan heter Almut Spaeth. Hon kommer från Hamburg och kommer att föreläsa på engelska men hon kan både läsa och förstå svenska vilket innebär att diskussioner kan föras på svenska, engelska eller svengelska. Den lärare som kommer att medverka i kursen när det gäller era uppgifter är Anneli Nyman som är universitetslektor i arbetsterapi vid Luleå tekniska universitet. Examinator för kursen är Ulla Nygren.
Ni träffas på kursträffen i Umeå, men resten av terminen sker kontakterna via Cambro/Zoom/Skype och via e-post. Kursen innefattar ett antal kursuppgifter som utgör en viktig del av kursen och ni kommer att jobba med dessa under våren. Ni kommer att få datum för inlämning av uppgifterna och vid kursträffen finns tid att diskutera och klargöra eventuella frågor. Ni kommer både att jobba individuellt och i par med uppgifterna, vid kursträffen i Umeå kommer ni att få bestämma vem ni ska arbeta med. Tidsplanen för dig och din kollega kommer att bestämmas vid kursträffen.
Fäll ihopFör att kunna genomföra kursuppgifterna är det viktigt att du har tillgång till följande böcker:
1. Fisher, A. G. (2009). Occupational therapy intervention process model: A model for planning and implementing top-down, client-centered, and occupation-based interventions. Fort Collins, CO: Three Star Press. (beställ från: http://amps.se/otipm/
2. Taylor, Renée R. (2017). Kielhofner's model of Human Occupation: Theory and application (5th ed). Philadelphia; Wolters Kluwer.
3. Townsend, E. A., & Polatajko, H. J. (2013). Enabling occupation II: Advancing an occupational therapy vision for health, well-being, & justice through occupation. Ottawa, Canadian Association of Occupational Therapists (beställ från http://www.caot.ca/default.asp?pageid=1439)
Enabling Occupation II kan endast beställas direkt från Yrkesförbundet i Kanada:
CAOT, enligt länk ovan. Tyvärr brukar det ta lite tid att få den levererad, så det är viktigt att du beställer boken så fort som möjligt.
OTIPM kan du beställa via AMPS svenska hemsida enligt länk ovan och den kan du ha hemma på några dagar.
Litteraturen är i denna kurs mycket viktig och det är inte möjligt att genomföra kursen utan den. Då det finns flera versioner av dessa böcker vill vi göra dig observant på att kontrollera utgivningsår så det stämmer överens med listan ovan.
Som student vid Umeå universitet har du tillgång till en mängd litteratur och olika databaser via universitetsbiblioteket och medicinska biblioteket. Gå in via http://www.ub.umu.se/
http://www.ub.umu.se/om/bibliotek-avdelningar/medicinska
Om du behöver guidning inför din sökning gå till fliken "Sökhjälp och guider". Där presenteras många olika vägar att söka litteratur. Logga in via din Umu-id.
Återigen, hjärtligt välkommen till kursen Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller, vid Umeå universitet!
Allmän information
Under länken http://www.umu.se/om-universitetet/fakta/informationsmaterial/ finns information om universitetet. Där finns också länkar till kartor över Campus- och sjukhusområdet och där kan du hitta Vårdvetarhuset som ligger mellan Campus och Sjukhusområdet.
Information om magister- och masterprogram
Information om magister- och masterprogrammet i arbetsterapi finns på följande hemsida: https://www.umu.se/utbildning/program/masterprogram-i-arbetsterapi/ Här hittar du bl.a. utbildningsplan för aktuellt program. De första kurserna är gemensamma för magister- och masterprogrammen.
Information om studentkåren hittar du på adressen: http://medicinska.se/
Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar. Om du inte får tag på någon av oss lärare så kan vår sekreterare Christina Lindberg vidarebefordra ditt samtal eller ta emot meddelanden.
Välkommen till kursen!
Ulla Nygren, ulla.nygren@umu.se tel. 090-786 9102
Anneli Nyman anneli.nyman@ltu.se
Almut Spaeth, almut.spath@umu.se
Christina Lindberg, christina.lindberg@umu.se tel. 090-786 9893
Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.
Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.
Förändringar på grund av Covid-19
Fäll ihopDet du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!
Ny student på Umeå universitet
Fäll ihopHar du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?
Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel
Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.
Det här funkar ju inte. Hjälp!
Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.
Fäll ihopNär du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som
Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.
Fäll ihopSave the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.
Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.
När: Fredag 29 januari 2021
Tid: Klockan 12.00 - 16:00
Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.
Fäll ihopStudielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.
Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?
När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari.
Här håller du koll på och går med i mottagningen
Fäll ihopStudentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.
Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?
Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.
På Umeå universitet har vi tre studentkårer
Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.
Fäll ihop
Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.
Infocenter ger svar, hjälp och vägledning
Fäll ihop