Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller

Välkommen till kursen Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller, 15 hp, som ges vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå universitet. Denna kurs utgör andra delen av magister- eller masterprogrammet i arbetsterapi men kan också läsas som fristående kurs. Med det här brevet vill vi hälsa dig välkommen till kursen och ge dig en del information.

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  För att vi ska kunna registrerar dig på kursen så måste du logga in på kursens lärplattform med din Umu-id. Kurssajten i Cambro öppnas under vecka 2, 2020. Du kommer då att få ett meddelande och en länk till aktuell kurssajt.

  Om du inte vill behålla din plats på kursern efter urval 2 ska du gå in på Antagning.se och tacka nej till kursen för att platsen ska kunna erbjudas till dem som står på reservlistan.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Kursstart 20 januari i lärplattformen Cambro

  Tid: 1:a kursträff 27 jan kl 13.00

  Kursspecifik information
  Vårterminen börjar den 20 januari och ni kommer då att få en uppgift för att förbereda er inför kursträffen i Umeå. Mer information omkring detta kommer att skickas ut i januari.

  Kursen har endast en kursträff i Umeå i början av kursen. Under resten av kursen kommer allt arbete att göras där du väljer att vistas, vanligtvis blir det på din hemort. Campusdagarna är obligatoriska och kommer att hållas i Umeå 27 – 30 januari 2020. Vi börjar måndagen den 27 januari kl. 13.00 – 16.30 i Vårdvetarhuset, sal C201 gäller för samtliga dagar. Den första dagen är valbar och rekommenderas särskilt för dig om du känner att du behöver repetera dina kunskaper om arbetsterapeutiska modeller/teorier. Focus kommer att ligga på OTIPM, Enabling Occupation och MOHO. Tisdag den 28 januari och onsdag 29 januari är det heldag 8.30 – 16.30. Torsdag den 30 januari är schemalagd 8.30 – 12.00. Kursmaterialet kommer att finnas tillgängligt på lärplattformen Cambro. Kursen innebär halvtidsstudier.

  Kursansvarig är Ulla Nygren, universitetslektor i arbetsterapi och studierektor. Er lärare under den första kursveckan heter Almut Spaeth. Hon kommer från Hamburg och kommer att föreläsa på engelska men hon kan både läsa och förstå svenska vilket innebär att diskussioner kan föras på svenska, engelska eller svengelska. Den lärare som kommer att medverka i kursen när det gäller era uppgifter är Anneli Nyman som är universitetslektor i arbetsterapi vid Luleå tekniska universitet. Examinator för kursen är Ulla Nygren.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  Ni träffas på kursträffen i Umeå, men resten av terminen sker kontakterna via Cambro/Zoom/Skype och via e-post. Kursen innefattar ett antal kursuppgifter som utgör en viktig del av kursen och ni kommer att jobba med dessa under våren. Ni kommer att få datum för inlämning av uppgifterna och vid kursträffen finns tid att diskutera och klargöra eventuella frågor. Ni kommer både att jobba individuellt och i par med uppgifterna, vid kursträffen i Umeå kommer ni att få bestämma vem ni ska arbeta med. Tidsplanen för dig och din kollega kommer att bestämmas vid kursträffen.

  Fäll ihop
 • Kurslitteratur

  För att kunna genomföra kursuppgifterna är det viktigt att du har tillgång till följande böcker:

  1a) Fisher, A.G., & Marterella, A. (2019). Powerful Practice. Center for Innovative OT Solutions (CIOTS). (Beställ från: http://amps.se/otipm/)

  1b). Fisher, A. G. (2009). Occupational therapy intervention process model: A model for planning and implementing top-down, client-centered, and occupation-based interventions. Fort Collins, CO: Three Star Press.

  2. Taylor, Renée R. (2017). Kielhofner's model of Human Occupation: Theory and application. 5th ed. Philadelphia; Wolters Kluwer.

  3. Townsend, E. A., & Polatajko, H. J. (2013). Enabling occupation II: Advancing an occupational therapy vision for health, well-being, & justice through occupation. Ottawa, Canadian Association of Occupational Therapists (Beställ från: http://www.caot.ca/default.asp?pageid=1439)

  Enabling Occupation II kan endast beställas direkt från Yrkesförbundet i Kanada: CAOT, enligt länk ovan. Tyvärr brukar det ta lite tid att få den levererad, så det är viktigt att du beställer boken så fort som möjligt.
  OTIPM (Powerful Practice) kan du beställa via AMPS svenska hemsida enligt länk ovan och den får du snabbare, men beställ även denna i god tid.

  Litteraturen är i denna kurs mycket viktig och det är inte möjligt att genomföra kursen utan den. Då det finns flera versioner av dessa böcker vill vi göra dig observant på att kontrollera utgivningsår så det stämmer överens med listan ovan.
  Som student vid Umeå universitet har du tillgång till en mängd litteratur och olika databaser via universitetsbiblioteket och medicinska biblioteket. Gå in via http://www.ub.umu.se/
  http://www.ub.umu.se/om/bibliotek-avdelningar/medicinska

  Om du behöver guidning inför din sökning gå till fliken "Sökhjälp och guider". Där presenteras många olika vägar att söka litteratur. Logga in via din Umu-id.
  Återigen, hjärtligt välkommen till kursen Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller, vid Umeå universitet!

  Fäll ihop
 • Övrig information

  Allmän information
  Under länken http://www.umu.se/om-universitetet/fakta/informationsmaterial/ finns information om universitetet. Där finns också länkar till kartor över Campus- och sjukhusområdet och där kan du hitta Vårdvetarhuset som ligger mellan Campus och Sjukhusområdet.

  Information om magister- och masterprogram
  Information om magister- och masterprogrammet i arbetsterapi finns på följande hemsida: https://www.umu.se/utbildning/program/masterprogram-i-arbetsterapi/ Här hittar du bl.a. utbildningsplan för aktuellt program. De första kurserna är gemensamma för magister- och masterprogrammen.

  Information om studentkåren hittar du på adressen: http://medicinska.se/

  Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar. Om du inte får tag på någon av oss lärare så kan vår administratör Christina Lindberg vidarebefordra ditt samtal eller ta emot meddelanden.

  Välkommen till kursen!

  Ulla Nygren, ulla.nygren@umu.se tel. 090-786 9102
  Anneli Nyman anneli.nyman@ltu.se 
  Almut Spaeth, almut.spath@umu.se
  Christina Lindberg, christina.lindberg@umu.se tel. 090-786 9893

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19

  Kul att du valt Umeå universitet, vi ser verkligen framemot att ses! Fram till och med september kommer stora delar av undervisningen fortsatt att ske digitalt. Men biblioteket öppnar upp sina grupprum och studieytor redan från terminsstart. Här behöver vi förstås fortfarande hålla avstånd.

  Exakt hur resten av höstterminen kommer se ut är inte bestämt. Någon gång under hösten kan troligen alla samsas på campus igen, men vägen dit behöver ske i etapper. Universitetet planerar att fatta ett nytt beslut om höstterminen under andra halvan av augusti. Hur just din utbildning kommer att påverkas går tyvärr inte att ge tydliga besked om redan nu. Men håll dig uppdaterad genom Studentwebben. 

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben, både för dig som studerar på campus eller för dig som läser helt på distans. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt Umu-id eller att logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Webbinarium: Studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar 24-27 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om? 

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans
  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför ber vi dig att i första hand mejla, ringa eller chatta med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)