TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkommen till kursen "Kommunikation och konsultativt arbetssätt"
Registrering via studentwebben
När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. På den här kursen ska du själv logga in och registrera dig via studentwebben innan kursstart. Det kan du göra från och med 9 januari till och med 16 januari. Om du inte har registrerat dig senast 16 januari förlorar du din plats på kursen.
Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till studieadministratör Ulrika Harju (ulrika.harju@umu.se) innan sista dag för registrering.
Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan registrera dig måste du kontakta Ulrika Harju så fort som möjligt (läkarintyg krävs).
För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id.
Jag vill aktivera mitt Umu-id.
(Länka till: https://www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/umu-id/)
Jag har ett aktiverat Umu-id och vill registrera mig.
(Länka till: https://www.umu.se/student)
Jag har ett aktiverat Umu-id men glömt mitt lösenord.
(Länka till: https://www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/umu-id/glomt-losenord-eller-anvandarnamn/)
Under kursen Kommunikation och konsultativt arbetssätt kommer du i hög grad att själv få ta ansvar över din inlärning och fokus ligger på hur du ska komma att tillämpa lärdomar från kursen i din egen kommande, eller befintliga yrkesvardag. För att bli godkänd på kursen (och dess delmoment) kommer du att behöva delta aktivt vid ett antal tillfällen då man ses i zoom i grupper. Du kommer att få möjlighet att önska tidpunkt (förmiddag/eftermiddag/kväll) för dessa tillfällen och ni kursdeltagare delas in i grupper på basis av vad som passar er tidsmässigt. I övrigt kommer du att kunna välja fritt vilka tider du arbetar med kursuppgifterna. Föreläsningar och material kommer att tillgängliggöras i Canvas och inga föreläsningar kräver närvaro i realtid så att säga. Det kommer heller inte att arrangeras några samlingar på plats här i Umeå.
Områdesmodulerna/kursmomenten enligt ovan kommer att tillgängliggöras i Canvas allt eftersom! Där finner du föreläsningar, uppgifter, lästips etc kopplade till respektive modul. Varje delområde examineras via en individuell inlämningsuppgift (delrapport) samt en diskussionsuppgift gruppvis i zoom. Kursen examineras successivt via delrapporter knutna till varje moment/modul (Betyg U-G). Slutrapport/hemtentamen är i första hand en sammanläggning och utveckling av dessa delrapporter (Betyg U-VG).
Fäll ihopGällande litteratur så vilar inte kursen på någon specifik kursbok. Läshänvisningar och tips på var du kan hitta relevant litteratur (rapporter, artiklar, websidor etc) i relation till respektive område som kursen omfattar, kommer inom kort och kontinuerligt att publiceras i Canvas (på kurshemsidan). Böcker etc som kan vara användbara och intressanta i sammanhanget är t.ex:
Motiverande samtal - MI : att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor. Barth Tom, Näsholm Christina. Lund : Studentlitteratur : 2006 : 180 : ISBN: ISBN 91-44-03030-4
Jarlbro Gunilla. Hälsokommunikation : en introduktion 3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB: 2010 : 152 s. :ISBN: 978-91-44-05876-4
Pedagogik i hälsofrämjande arbete. Forsman Birgitta, Svederberg Eva, Svensson Lennart, Kindeberg Tina 1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 292 s. ISBN: 978-91-44-06672-1.
Edling Christer. Arbets- och miljömedicin 3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 391 s. : ISBN: 978-91-44-05399-8
(Och på denna websida finns massor av litteraturtips som rör området hälsolitteracitet!) http://www.halsolitteracitet.se/kunskapsbank
Men som sagt – ingen av dessa böcker är obligatorisk!
Fäll ihopKontaktuppgifter
Anna Westerlund
anna.westerlund@umu.se
090-786 9979
Ulrika Harju
Studieadministratör
ulrika.harju@umu.se
090-786 51 79
Fäll ihopAktivera ditt Umu-id
Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Umu-id kommer du behöva när du ska:
• registrera dig på kurser
• lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
• kolla din studentmejl
• skaffa Umu-kort
• använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.
Jag vill aktivera mitt Umu-id.
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Fäll ihopBeställ ditt Umu-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Jag ansöker om Umu-kortet på en gång
Fäll ihopSe på digitala studiestartsföreläsningar
Om du inte har pluggat hos oss tidigare kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 9-12 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Tittar gör du var du vill, föreläsningarna ges i Zoom. Det här får du vet mer om:
Se datum och tid för varje föreläsning via länken
Fäll ihop
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Fäll ihopFråga Infocenter om det krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.
Hitta till Infocenter (Mazemap)
Fäll ihop