Välkommen till kursen Kriminologi och viktimologi! Innan kursstart behöver du göra några saker. Här får du veta vad du måste göra, hur och när. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Vi ses i november!
Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats behöver du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 22 juli 2022.
Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?
Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.
När du har tackat ja till din plats, behöver du registreras på kursen.
I höst ska du själv registrera dig på Studentwebben i samband med kursstart. Webbregistreringen öppnar den 25 oktober och funktionen kommer att vara öppen till och med den 2 november.
Kursen ger kriminologiska och viktimologiska perspektiv på juridiken, och syftar till att ge juriststudenter en bättre och fördjupad kunskap om brottslighet och utsatthet för brott. Detta görs genom en problembaserad undervisningsmodell där studenterna i basgrupper självständigt söker information. I de kriminologiska delarna av kursen studeras förekomsten och variationer av olika former av brottslighet och studenterna får, ofta med grund i olika kriminologiska teorier, analysera de åtgärder som samhället företar med anledning av brott.
De viktimologiska delarna av kurser bildar en teoretisk grund för analysen av konsekvenserna av brottsligheten i samhället, och där analyseras och kritiskt granskas brottsoffers möte med rättsväsendet samt de behov och rättigheter brottsoffer har och de skyldigheter som olika myndigheter och rättsliga instanser har i förhållande till brottsoffer.
Kursen baserar sig på problembaserat lärande där studentens egen aktivitet och arbete i basgrupp är avgörande, och bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och handledning. Förberedelser inför seminarierna sker i basgrupper. Närvaro och aktivt deltagande i seminarier är obligatoriskt.
Examinationen sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delarna (seminarier), dels en individuell skrivuppgift som examineras i slutet av kursen. Betyget baseras på betyget som erhålls på uppsatsen.
Här finns det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe för en lyckad start. Både för dig som studerar på campus eller för dig som läser helt på distans. Varmt välkommen och lycka till med dina studier hos oss!
Under din studieted har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster som kan underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.
Mitt på Campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter som ger svar, hjälp och vägledning. De hjälper dig med det du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Du kan exempel få hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Nu börjar det – din nya fas i livet. Studentlivet är såklart mer än bara föreläsningar och nudlar, därför ger vi dig chansen att upptäcka mer av vad Umeå har att erbjuda. Kom och träffa 100-tals utställare som berättar om sin grej. Det handlar om nöjen, hälsa, bostad och extraknäck.