Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Kulturslöjd - tradition, hantverk och nytänkande

Välkommen! Här får du veta vad du måste göra, hur och när innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Avsätt därför några minuter redan nu och läs nedanstående information så att du inte missar något viktigt. Vi ses i juni!

Så här börjar du

 • 1. Du har fått ett antagningsbesked från antagning.se

  Du har fått ditt antagningsbesked från Antagning.se. För att behålla din plats måste du nu registrera dig på kursen. Läs mer om hur du gör det under rubrik "Registrera dig på kursen".

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på kursen

  Det är väldigt många som vill läsa denna kurs så har du ångrat dig, tacka nej till platsen snarast så att vi kan erbjuda den vidare!

  På denna kurs tillämpar vi självregistrering. Det innebär att du själv ska registrera dig på studentwebben innan kursstart. Det kan du göra mellan 31 maj - 7 juni.

  Mer information om studentwebben hittar du här.

  Det är oerhört viktigt att du registrerar dig under dessa dagar. Om du inte har registrerat dig innan den 7 juni riskerar du att förlora din plats på kursen.

  För att kunna registrera dig krävs det att du har aktiverat ditt Umu-id (användarkonto) först. Observera att aktivering av ditt Umu-id inte är detsamma som självregistrering! Läs mer under "Ny vid Umeå universitet"

  Lämna återbud

  Om du bestämt dig för att INTE läsa kursen behöver du inte kontakta oss, utan du lämnar själv återbud via ditt antagningsbesked på antagning.se

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  15-18 juni

  Tid: 09:00-17:00

  Plats: Zoom

  Inom 24 timmar efter det att du har registrerat dig får du åtkomst till vår lärplattform. Ofta krävs även aktivitet under kursens första veckor för att du inte ska bli avregistrerad.

  Kom ihåg! För att komma åt kursen måste du först ha registrerat dig.

  • OBS! Vi reserverar oss för ev ändringar rörande kursstarten då universitetet följer folkhälsomyndighetens  rekommendationer rörande COVID-19.
   Mer information hittar du här.

  Kursstart

  Kursen kommer att ges helt på distans sommaren 2021 pga rådande omständigheter. Det betyder att Du som student måste kunna vara uppkopplad via länk, med kamera och mikrofon (oftast har datorn inbyggd både kamera/mikrofon) i realtid vid vissa tillfällen under v.24, samt under redovisningsdagarna v.34. Du måste också ha möjlighet att arbeta med hantverk hemmavid under sommaren.

  Med hjälp av filmer, instruktioner och handledning kommer vi den första kursveckan att slöjda via nätet heldagar (kl. 9-17) den 15-18 juni. Det kommer att finnas hålltider under veckan där vi förväntar oss att alla är uppkopplade och inloggade på zoom, och det kommer att finnas handledningstider via chat och zoom. Schemat publiceras på lärplattformen Cambro.

  Se till att du har registrerat dig på kursen och tagit dig in på vår lärplattform Cambro i god tid till introduktionen utifall vi skulle stöta på tekniskt strul och till exempel behöver byta länk.

  Det är bra om du som student installerar Zoom i god tid samt bekantar dig med verktyget.

  https://umu.zoom.us/

  Information om Zoom

  Vilket material behöver du under kursveckan?
  Nedan hittar du en lista, ”Grundkit”. Här är det material du behöver under själva kursveckan listat. Vi kommer att tälja några olika förbestämda föremål med kniv, samt på enkla sätt testa dekorera med knivsuddden. Det är på grundnivå och utan förkunskapskrav, däremot är det i år en förutsättning att man inte känner sig rädd för att på egen hand slöjda med kniv, då all fysisk handledning utgår i och med Covid-19, och allt slöjdarbete sker på hemmaplan!

  Vidare kommer vi att tova, både med nål (torrtovning) och med såpa (gnuggtovning), samt stygna. Inledningsvis kommer samtliga deltagare att testa både täljning, tovning och stygnande innan man får välja teknik och formulera ett fördjupningsarbete som ni arbetar med under sommaren. Material till ert fördjupningsarbete åligger er att införskaffa.

  Om du vill köpa grundkit av oss behöver du meddela detta senast 20 maj! för beställning se längre ner i brevet.

  Grundkit

  Material till workshops i trä

  • 15*15 mm list, 220 mm lång 1 st al + 1 st björk (knoppar till pinnlist)
  • 85mm*8mm, 250 mm lång 1st lind +1 st björk (dekorbräda)
  • 60mm*10mm, 200 mm lång 1 st björk (pinnlist) (med 2 förborrade hål)
  • 80mm* 20mm, 250 mm, vakuumförpackad färsk björk 2 st (köksredskap)
  • Strigel
  • slöjdkniv (täljkniv med kort blad)
  • olja, kallpressad linolja

  Material till workshops i textil

  • Pärlgarn, några olika kulörer
  • Finull, 3 kulörer
  • Brodernålar, strl. 20 & 22.
  • Linnetyg, ca 15*15cm
  • Överföring- eller Markeringspapper, ca 15*15cm
  • Nål för torrtovning, Medium

  OBS Ingår inte:

  • Färg
  • Såpa
  • (Bubbelplast- valfritt, fungerar utan)

  Pris för grundkit
  575 kronor inklusive frakt (500 kronor vid hämtning av grundkitet)
  och innehåller det ni behöver till workshoparna under den första kursveckan.
  Tyvärr kan man inte köpa valda delar av kitet, och självklart kan ni på egen hand istället införskaffa material!

  Beställa grundkit
  Skicka ett mail till sara.rylander@umu.se senast 20 maj som du märker med ”Grundkit” i ämnesraden, samt med din adress i meddelandefältet. Då kommer senare en faktura från Umeå Universitet. Om du bor i närområdet och vill hämta ditt grundkit hos oss behöver du inte betala frakt. Skriv då ”Grundkit -hämtas” i ämnesraden. Din adress behövs ändå då vi kommer att skicka faktura. Möjliga dagar att hämta ditt grundkit kommer att mailas ut till de som valt det alternativet, platsen för avhämtning är Lärarutbilndningshuset på vanliga campus. Leverans kommer att ske i slutet av v.22.

  Det är många deltagare på kursen. Var noga med att märka ditt mail tydligt för att underlätta administrationen kring detta. Tack!

  Tips på försäljningsställen:

  https://www.slojd-detaljer.se
  https://addeboull.com

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  Kursen går på halvfart 50% studietakt. Att läsa en kurs med 50% studietakt innebär ca 20 timmars studier per vecka. Kursen går på distans men med ett antal obligatoriska träffar. Det innebär att du bedriver det mesta av studierna på egen hand mellan träffarna och att du har stöd från lärare och hittar kursmaterial på kursens lärplattform.

  Under träffarna kommer de praktiska moment samt redovisningar som ingår i kursen genomföras. Du måste ha genomfört dessa praktiska moment för att bli godkänd på kursen, vilket innebär att det är obligatoriskt att delta i träffarna.

   

  Fäll ihop
 • Vem ska jag fråga?

  Frågor kring registrering?
  Kontakta studieadministratör

  Frågor kring studentanvändare, såsom borttappat lösenord? Problem med aktivering?  inloggning?
  Stödcentrum ITS: https://www.servicedesk.its.umu.se/
  Telefonnummer: 090-786 63 00

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19

  Kul att du valt Umeå universitet, vi ser verkligen framemot att ses! Fram till och med september kommer stora delar av undervisningen fortsatt att ske digitalt. Men biblioteket öppnar upp sina grupprum och studieytor redan från terminsstart. Här behöver vi förstås fortfarande hålla avstånd.

  Exakt hur resten av höstterminen kommer se ut är inte bestämt. Någon gång under hösten kan troligen alla samsas på campus igen, men vägen dit behöver ske i etapper. Universitetet planerar att fatta ett nytt beslut om höstterminen under andra halvan av augusti. Hur just din utbildning kommer att påverkas går tyvärr inte att ge tydliga besked om redan nu. Men håll dig uppdaterad genom Studentwebben. 

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben, både för dig som studerar på campus eller för dig som läser helt på distans. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt Umu-id eller att logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Webbinarium: Studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar 24-27 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om? 

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans
  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför ber vi dig att i första hand mejla, ringa eller chatta med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)