Engelskt namn: Qualitative methods: Interviews
Denna kursplan gäller: 2025-09-01 och tillsvidare
Kurskod: 1ET088
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Etnologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2025-03-04
Kursen introducerar metodologiska verktyg för att genomföra, dokumentera och använda intervjuer i kvalitativ forskning. Med fokus på etnografisk forskning behandlar kursen olika intervjuformer samt analytiska begrepp och perspektiv. Studenten tränas i teoretisk och praktisk kunskap om att genomföra och analysera intervjuer. Betydelsen av etik och reflexivitet är ett centralt tema genom kursen.
Följande moduler ingår:
Modul 1: Intervju som metod (3 hp)
The interview as a method
Första modulen introducerar intervju som forskningsmetod. Fokus ligger på olika former av intervjuer samt vilket slags kunskap som kan erhållas genom dessa metoder. Etik och reflexivitet introduceras och diskuteras.
Modul 2: Genomföra och analysera intervjuer (4,5 hp)
Conducting and analyzing interviews
I kursens andra del appliceras kunskaperna från modul 1. Studenten genomför olika slags intervjuer inklusive transkribering och analys.
Modul 1: Intervju som metod (3 hp)
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2: Genomföra och analysera intervjuer (4,5 hp)
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt
Kursen består av föreläsningar, seminarier, gruppövningar och individuellt arbete.
I de fall närvaro är obligatorisk anges detta särskilt i schemat. Vid frånvaro på obligatoriska moment kommer lärare att ge särskilda anvisningar.
För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum.
Modul 1: Intervju som metod (3 hp)
Modulen examineras genom seminarier samt genom en individuell skriftlig uppgift. Betygsskalan för seminarier är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för individuell uppgift är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier samt på individuell uppgift. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier samt Väl godkänd på individuell uppgift.
Modul 2: Genomföra och analysera intervjuer (4,5 hp)
Modulen examineras genom praktiska övningar som presenteras och diskuteras vid seminarier/workshops samt genom en individuell uppsats. Betygsskalan för seminarier är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för individuell uppsats är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier samt på individuell uppsats. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier samt Väl godkänd på individuell uppsats.
För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på modul 2.
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Tillgodoräknande
För möjlighet att tillgodoräkna delar eller hela kursen se information på Umeå universitets studentwebb.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll, t.ex. 1ET059. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader före kursens start. Läsanvisningar anges vid kursstart.
Harper D.
Talking about pictures: A case for photo elicitation
Visual Studies, 17(1) : 2002 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk
Kusenbach M
Street Phenomenology: The Go-Along as Ethnographic Research Tool.
Ethnography : 2003 :
https://doi.org/10.1177/146613810343007
Obligatorisk
Naidoo Loshini.
Education without borders : diversity in a cosmopolitan society
New York : Nova Science Publishers : c2010 : 1 online resource. :
Online access for UMUB
ISBN: 9781617610585
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Lounasmeri L.
Elite interviewing: The effects of power in interactions. The experiences of a northern woman.
Challenges and Solutions in Ethnographic Research: Ethnography with a Twist. London: Routledge. : 2020 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk
Skinner Jonathan
The interview : an ethnographic approach
London : Berg : 2012 : xiv, 271 s. :
ISBN: 9781847889393
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Tolgensbakk Ida
"Disclosing the interviewer Ethnopoetics and the researcher's place in transcribed interviews"
Ethnologia Europaea, Vol.50 (2) : 2020 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk
Davies Charlotte Aull
Reflexive ethnography : a guide to researching selves and others
Routledge : 2002 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk
Ytterligare texter kan tillkomma enligt lärares instruktioner.
Good Research Practice
Vetenskapsrådet : 2017 :
Elektronisk resurs
Techniques to Identify Themes
Ryan Gery W., Bernard H. Russel
Field Methods 15 (1) : 2003 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk
Ytterligare texter kan tillkomma enligt lärares instruktioner. Studenten väljer relevanta texter om cirka 100 sidor i dialog med läraren.