TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkommen till kursen! I det här välkomstbrevet hittar du viktig information till dig som är antagen till vår programkurs Läkemedelsepidemiologi och hälsoekonomi vid Umeå universitet, HT-2024. Läs igenom informationen noga så får du svar på många frågor. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Kursansvarig är Linda Rankin. Studieadministratör är Nadia Ferry Yassin. Välkommen!
Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.
Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.
Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Du måste registrera dig på varje kurs som du läser på universitetet. Genom att registrera dig vid varje kursstart kommer du med på kurslistor, får tillgång till kurssajter, du är försäkrad under kursens gång, dina betyg kan registreras och CSN kan se att du studerar.
Vi använder oss av webbregistrering på kursen. Webbregistreringen är öppen en vecka före kursstart och stänger en vecka efter kursstart. Det är viktigt att du registrerar dig på kursen inom utsatt tid, annars kommer du att förlora din möjlighet att delta på kursen. Mer information om hur registreringen går till hittar du här: https://www.umu.se/student/mina-studier/registrering-pa-kurs/
På antagningsbeskedet framgår det om du har blivit antagen med villkor. Du blir antagen med villkor till samtliga kurser som har behörighetskrav, uppfyller du kravet kommer studieadministratören för kursen att lyfta ditt villkor ca 1 vecka innan kursen startar, därefter kan du registrera dig via Ladok för studenter: https://www.student.ladok.se/student/app/studentwebb/
Får du problem med registreringen ska du kontakta studieadministratör för den kurs du läser (kontaktuppgifter finnas i Kursöversikt i Canvas programsajten Farmaciprogrammen). Ange alltid namn, personnummer och kursnamn i meddelandet om du skickar e-post. För denna kurs är studieadministratören Nadia Ferry Yassin (nadia.ferry@umu.se).
Välkommen till år 5 på apotekarprogrammet eller år 2 på masterprogrammet!
Nedan följer information om kursen från mig som kursansvarig. Om du inte planerar att läsa kursen hör då av dig till mig eller studieadministratör Nadia Ferry Yassin snarast.
Kursstart
Kursen startar måndag den 2 september och pågår till och med torsdag den 26 september 2024. Kursen är helt nätbaserad vilket innebär att all inläsning och samtliga moment kommer att genomföras via Zoom eller genom inlämningar i lärplattformen Canvas.
Träffar under kursen
Det är ingen träff i Umeå under denna kurs.
Obligatoriska moment
Obligatoriska moment under kursen är ett grupparbete som inlämnas skriftligt samt en muntlig tentamen som äger rum under den fjärde och sista kursveckan på torsdag den 26 september i Zoom.
Gruppuppgift:
Ni kommer att genomföra ett grupparbete där er uppgift är att skapa ett slags studieprotokoll/en planering inkl. syfte/motivering för en läkemedelsepidemiologisk studie inom ett förbestämt ämne. Ni kommer själva att få dela in er i grupper efter kursstart och introduktion. Ni måste vara minst 3 studenter i varje grupp. Ni ska alltså designa en fiktiv studie som undersöker en (eller flera) utfallsmått, samt beskriva och diskutera varför och hur man skulle kunna utvärdera kostnaderna för det/de utfallsmått ni väljer att studera. Som vägledning kommer ni få tillgång till ett par exempelarbeten från tidigare år samt vid ett tillfälle handledning via zoom av en utsedd handledare.
Observera att introduktionen till kursen och grupparbetet den 2 september kl. 9.00 är obligatorisk. Under den tredje kursveckan (onsdag 18 september, senast kl. 17.00) sker inlämningen av grupparbetet i Canvas.
Muntlig tentamen:
Kursen avslutas med ett muntligt prov som sker individuellt i Zoom. Ni kommer få en fråga som ni sedan får en viss tid på er att förbereda er inför att besvara muntligt för två lärare. Hela momentet beräknas ta ca 30 minuter per student och schema för examinationsdagen publiceras senare.
Se litteraturlistan på Farmacisajten och kurssajten i Canvas.
Kontakta oss
Hör gärna av dig till oss om du har funderingar kring något som rör kursen.
Kursansvarig
Linda Rankin
Tel. 090-786 78 97
E-post: linda.rankin@umu.se
Institutionen för medicinsk och translationell biologi
Umeå universitet
901 87 Umeå
Studieadministratör
Nadia Ferry Yassin
Tel. 090-786 95 10
E-post: nadia.ferry@umu.se
Institutionen för medicinsk och translationell biologi
Umeå universitet
901 87 Umeå
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.