"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Litteraturvetenskap och kreativt skrivande B, 30 hp

Engelskt namn: Literary Studies and Creative Writing B

Denna kursplan gäller: 2017-01-16 till 2023-01-15 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1LV062

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Litteraturvetenskap: Grundnivå, innehåller särskilt utformat examensarbete för högskoleexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2016-12-08

Innehåll

Under kursen fortsätter studiet av de litterära formernas utveckling i ett historiskt och litteraturteoretiskt perspektiv. Modernitetens, modernismens och postmodernismens framväxt belyses i ett internationellt och svenskt sammanhang med beaktande av samhälleliga, konstnärliga, vetenskapliga och litteraturhistoriska perspektiv. Valda litterära texter från 1900 till idag analyseras. Med hjälp av kreativa övningar och akademiskt skrivande bearbetas kursens teoretiska och historiska perspektiv. Undervisningen bedrivs genom föreläsningar, teoretiskt inriktade litteraturseminarier och gruppövningar. Kursens tredje moment består av en litteraturvetenskaplig uppsats. Kursen utgör termin 2 på Programmet för litteraturvetenskap och kreativt skrivande.

Moment 1. Litteratur efter 1900 i ett internationellt sammanhang (7,5 hp)
20th Century Literature in an International Context
1900-talets litteratur, dess framväxt och uttrycksformer studeras med fokus på valda teman. Momentet hålls samman av två perspektiv, för det första modernitetens och modernismens startpunkter och samband med författarrollens utveckling, för det andra konkreta uttrycksformer inom litterära genrer under 1900-talet och fram till idag. Ett kanonkritiskt perspektiv på litteraturhistorieskrivningen aktualiseras.

Moment 2. Litteratur efter 1900 i ett svenskt sammanhang (7,5 hp)
20th Century Literature in an International Context
1900-talets svenska litteratur, dess framväxt och uttrycksformer studeras med fokus på några av följande teman: efterkrigsreaktion, modernitet och modernism, ny syn på barn och barnlitteratur, arbetarlitteratur, regionalitet, autofiktion, genusperspektiv. Litteraturhistorieskrivningens och litteraturvetenskapens frågeställningar belyses.  

Moment 3. Uppsats (7,5 hp)
Term Paper
Ett avgränsat problemområde inom litteratur och skrivande studeras med tillämpning av ett vetenskapligt betraktelsesätt. Uppsatsämnet väljs av den studerande i samråd med momentansvarig. Arbetet redovisas i en uppsats om c:a 15 sidor (ca 35 000 tecken, inkl. blanksteg), där bl.a. förhållningssätt till teori och metod, formalia och disposition övas. Momentet avslutas med ett seminarium där studenterna opponerar på varandras uppsatser.

Moment 4. Kreativt skrivande och praktiserad teori II (7,5 hp)
Creative Writing and Theory in Practice II
De två första momentens historiska och teoretiska perspektiv bearbetas kontinuerligt genom stil- och genreövningar. Under kursens tredje moment integreras övningar i vetenskapligt skrivande med uppsatsarbetet.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande ha:

  • förvärvat grundläggande kunskaper om skönlitteraturens historia fördelade på följande moment: litteratur efter 1900 i ett internationellt och ett svenskt perspektiv  
  • förvärvat förmåga att självständigt analysera skönlitteratur
  • vara förtrogen med litteraturhistorieskrivningens och kanonbildningens problematik
  • förvärvat förmåga att självständigt förhålla sig till litteraturvetenskapliga teorier och metoder samt tillämpa dem i en uppsats
  • förvärvat förmåga att utföra och analysera egna och andras stil- och genreövningar
  • utvecklat sin förmåga att självständigt skapa stil- eller genretypiska litterära texter
  • förvärvat färdigheter att i arbetslag planera och genomföra uppgifter inom givna tidsramar

Efter avklarade moment 1-2 (Litteratur efter 1900 i ett internationellt sammanhang, Litteratur efter 1900 i ett svenskt sammanhang) ska den studerande ha

  • förvärvat grundläggande kunskaper om skönlitteraturens historia efter 1900 i ett internationellt och ett svenskt perspektiv
  • förvärvat förmåga att självständigt analysera skönlitterära texter i olika genrer
  • vara förtrogen med litteraturhistorieskrivningens och kanonbildningens problematik

Efter avklarat moment 3 (Uppsats) ska den studerande ha

  • utvecklat sina kunskaper om litteraturvetenskapliga teorier och metoder samt aktuella forskningsfrågor
  • utvecklat sin förmåga att formulera forsknings- och fördjupningsfrågor inom området  
  • utvecklat färdigheter i att söka, samla samt kritiskt tolka och värdera ett forskningsmaterial
  • utvecklat ett (själv-) reflexivt förhållningssätt till kursens innehåll och arbetsformer samt sin egen kunskapsutveckling

Efter avklarat moment 4 (Kreativt skrivande och praktiserad teori II) ska den studerande ha

  • utvecklat sin förmåga att självständigt skapa stil- eller genretypiska litterära texter
  • utvecklat sin förmåga att kritiskt reflektera över olika stil- och genreval och deras konsekvenser för texters uttryck och budskap/innehåll
  • utvecklat sin förmåga att förhålla sig kritiskt till egna och andras texter

Behörighetskrav

Litteraturvetenskap och kreativt skrivande A 30 hp (eller motsvarande) med minst 22,5 hp avklarade.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier samt grupparbeten. Under moment 3 tillkommer uppsatshandledning. Moment 4 genomförs integrerat med övriga moment under terminen. Kursen innehåller obligatoriska utbildningsmoment.

Studenten har rätt till uppsatshandledning enbart under den tidsperiod som uppsatsmomentet omfattar.

För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser och särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.

Examination

Löpande examination sker vid seminarier, muntliga och skriftliga gruppredovisningar samt genom individuella skrivuppgifter i form av sals- eller hemtentamen. Moment 3 examineras genom en uppsats samt en opposition.
Examination sker enligt graderna Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd på momenten 1–3. På moment 4 ges betygen Godkänd eller Underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället

En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på moment om minst 15 hp.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera minst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information: kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga Studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.



Kursen ersätter den tidigare kursen 1LV002 Litteraturvetenskap B 30 hp och kan inte tas med i examen tillsammans med denna.

Litteratur

  • Giltig från: 2019 vecka 4

    Moment 1. Litteratur efter 1900 i ett internationellt sammanhang, 7.5 hp

    Facklitteratur

    Observera att all litteratur inte är obligatorisk, läraren gör ett urval som meddelas inför kursstart.

    The Empire writes back : theory and practice in post-colonial literatures
    Ashcroft Bill, Griffiths Gareth, Tiffin Helen
    2. ed. : London : Routledge : 2002 : x, 283 s. :
    ISBN: 0-415-28019-2
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Mimesis : verklighetsframställningen i den västerländska litteraturen
    Auerbach Erich, Melberg Arne, Bergh Magnus, Wallenström Ulrika
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 2012 : 601 s. :
    ISBN: 978-91-0-100066-9
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 1998 eller senare. I urval.

    Bloom Harold
    Den västerländska kanon : böcker och skola för eviga tider
    Eslöv : B. Östlings bokförl. Symposion : 2000 : 585 s. :
    ISBN: 91-7139-390-0
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Modernism 1890-1930
    Bradbury Malcolm, McFarlane James Walter
    London : Penguin Books : 1991, cop. 1976 : 687 s. :
    ISBN: 0-14-013832-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Carey John
    De intellektuella och massorna : stolthet och fördom inom den litterära intelligentian 1880-1939
    Ingår i:
    Litteratursociologi
    Lund : Studentlitteratur : cop. 1997 : 572 s. :
    Läsanvisning: I urval.

    Svart hud, vita masker
    Fanon Frantz, Jordebrandt Stefan
    Göteborg : Daidalos : 1997 : 205 s. :
    ISBN: 91-7173-044-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    No man's land : the place of the woman writer in the twentieth century. Vol. 1 The war of the words
    Gilbert Sandra M., Gubar Susan
    New Haven : Yale University Press : Cop. 1988 : xvi, 320 s. :
    ISBN: 0-300-04005-9
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Lagercrantz Olof
    Att läsa Proust
    Stockholm : Wahlström & Widstrand : 1992 : 209, [1] s. :
    ISBN: 91-46-16187-2
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 1 och 2.

    Loman Rikard
    Drama- och föreställningsanalys
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 211 s. :
    ISBN: 9789144109435
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Litteraturens historia i världen
    Olsson Bernt, Algulin Ingemar, Sahlin Johan
    6., omarb. och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 823 s. :
    ISBN: 9789144108650
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 2015 eller senare.

    Ploski Andrzej
    Världens litteraturer : en gränsöverskridande historia
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 371 s. :
    Interaktivt webbmaterial
    ISBN: 978-91-44-05587-9
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Ytterligare facklitteratur kan tillkomma.

    Skönlitteratur

    Observera att all litteratur inte är obligatorisk, läraren gör ett urval som meddelas inför kursstart. För de skönlitterära texterna gäller följande: Ibland anges en rekommenderad översättning av ett visst verk. I övrigt gäller valfria utgåvor (dock ej bearbetningar för barn). Under momentet används två antologier, Breitholtz; Litteraturens klassiker (LK), Levan; Världsdramatik (VD:3).

    Allt går sönder
    Achebe Chinua, Okeke Uche, Linde Ebbe
    3. utg. : Stockholm : Tranan : 2014 : 316 s. :
    ISBN: 978-91-87179-52-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tjänarinnans berättelse
    Atwood Margaret, Ekman Maria
    [Ny utg.] : Stockholm : Pan : 2004 : 349, [1] s. :
    ISBN: 91-7263-511-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Beckett Samuel
    I väntan på Godot
    Ingår i:
    Världsdramatik.
    Lund : Studentlitteratur : 1990 : 298, [6] s. :

    Borges Jorge Luis
    Fiktioner
    Stockholm : 2007 : Bonnier :
    ISBN: 978-91-0-011416-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Brecht Bertolt
    Tolvskillingsoperan
    Modernista : 2017 : 168 s. :
    ISBN: 9789176454275
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Främlingen
    Camus Albert, Stolpe Jan
    [Ny utg.] : Stockholm : Repris : 2012 : 149 s. :
    ISBN: 9789186745349
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Andningsvändning
    Celan Paul, Olsson Anders
    [Ny utg.] : Göteborg : Lublin Press : 2015 : 140 s. :

    Mörkrets hjärta
    Conrad Joseph, Odelberg Margaretha
    Stockholm : Modernista : 2014 : 110 s. :
    ISBN: 9789174992977
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rotlös
    Dangarembga Tsitsi, Carlsson Irja
    [Ny utg.] : Stockholm : En bok för alla : 2003 : [2], 264, [4] s. :
    ISBN: 91-7221-297-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Älskaren
    Duras Marguerite, Gustafsson Madeleine
    [Ny utg.] : Stockholm : Repris : 2012 : 116 s. :
    ISBN: 9789186745295
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Det öde landet
    Eliot T. S., Ellerström Jonas
    Lund : Bakhåll : 2002 : 62, [2] s. :
    ISBN: 91-7742-197-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den otroliga och sorgliga historien om den troskyldiga Eréndira och hennes hjärtlösa farmor : sju berättelser
    García Márquez Gabriel, Johansson Kjell A., Johansson Sonia
    [Ny utg.] : Stockholm : Wahlström & Widstrand : 1982 : 103, [1] s. :
    ISBN: 91-46-14218-5 (inb.) ; 61:50
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den gula tapeten
    Gilman Charlotte Perkins, Ingemark Ingrid
    Stockholm : Modernista : [2018] : 38 sidor :
    ISBN: 9789177812081
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Odysseus
    Joyce James, Warburton Thomas
    Stockholm : Bonnier Alba : [1992] : 62, [2] s. :

    Processen
    Kafka Franz, Vennberg Karl
    [Ny utg.] : Stockholm : Repris : 2012 : 293 s. :
    ISBN: 978-91-86745-32-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gräset sjunger
    Lessing Doris, Hökby Gunvor, Hökby Bertil, Heyman Lena E.
    [Ny utg.] : Stockholm : Forum : 2015 : 221 s. :
    ISBN: 9789137500829
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Breitholtz Lennart
    Litteraturens klassiker i urval och översättning. 18, Europeisk lyrik mellan romantiken och första världskriget
    2. uppl. : Stockholm : AWE/Geber : 1981 : 18 vol. :
    ISBN: 91-20-06798-4
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 1981 eller senare.

    Ett moln i byxor
    Majakovskij Vladimir, Samuelson Bengt
    Lund : Bakhåll : 2002 : 60, [4] s. :
    ISBN: 91-7742-192-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Qvarnström Gunnar
    Moderna manifest. : Litteratur- och konstrevolutionen 1909-1924 : en introduktion
    Stockholm : Almqvist & Wiksell : 1973 : 107 s. :
    ISBN: 91-20-05222-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Älskade
    Morrison Toni, Hallén Kerstin
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier pocket : 2014 : 431 s. :
    ISBN: 9789174293821
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att läsa Lolita i Teheran : liv genom böcker
    Nafisi Azar, Ekman Maria
    Stockholm : Bonnier : 2005 : 408, [1] s. :
    ISBN: 91-0-010497-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    I skepnad av ett lejon
    Ondaatje Michael, Isaksson Roy
    Stockholm : Legenda : 1988 : 242, [1] s. :
    ISBN: 91-582-1250-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ariel
    Plath Sylvia, Ellerström Jonas, Tunedal Jenny
    Lund : Ellerström : 2012 : 133 s. :
    ISBN: 978-91-7247-277-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    På spaning efter den tid som flytt. : 1 Swanns värld
    Proust Marcel, Vallquist Gunnel
    Stockholm : Bonnier : 1993 : 496, [5] s. :
    ISBN: 91-0-055425-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den första hustrun
    Rhys Jean, Martinell Ingegärd
    [Ny utg.] : Stockholm : En bok för alla : 1995 : [4] s., s. 7-176, [2] s. :
    ISBN: 91-7448-832-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Spiegelman Art
    Maus
    Stockholm : Bromberg : 1987- :

    Skrivet på kroppen
    Winterson Jeanette, Roseen Ulla
    Stockholm : Gedin : 1993 : 210, [1] s. :
    ISBN: 91-7964-146-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mot fyren
    Woolf Virginia, Bergvall Sonja, Munck Ingalisa
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 2007 : 281, [4] s. :
    Omslagsbild
    ISBN: 978-91-0-011417-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moment 2. Litteratur efter 1900 i ett svenskt sammanhang, 7.5 hp

    Facklitteratur

    Observera att all litteratur inte är obligatorisk, läraren gör ett urval inför varje termin som meddelas inför kursstart.

    Andersson Tamara
    Den ensamma sjöjungfrun : om Carina Rydbergs jagberättande ur ett genreperspektiv
    Umeå : Institutionen för kultur- och medievetenskaper, Umeå universitet : 2015 : 202 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789176013786
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Att granska och diskutera : dramatikanalyser
    Jonsson Bibi, Sjöberg Birthe
    Lund : Studentlitteratur : 2006 : 168 s. :
    Omslagsbild
    ISBN: 91-44-01677-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bergsten Staffan
    Klang och åter : tre röster i samtida svensk kvinnolyrik
    Stockholm : FIB:s lyrikklubb : 1997 : 266, [1] s. :
    ISBN: 91-88832-08-2 (inb.) ; 290:00
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Borgström Eva
    Berättelser om det förbjudna : begär mellan kvinnor i svensk litteratur 1900-1935
    Göteborg : Makadam : 2016 : 307 s. :
    ISBN: 9789170611971
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Bränström Öhman Annelie
    Kärlekens ödeland : Rut Hillarp och kvinnornas fyrtiotalsmodernism
    Eslöv : B. Österlings bokförl. Symposium : 1998 : 341 s. :
    ISBN: 91-7139-409-5
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Haake Ragnar
    Frihetskonst : författarroll och modernitet genom Sven Lindqvists tidiga författarskap
    Stockholm : Bokförlaget Atlas : 2013 : 340, [18] s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-67473
    Läsanvisning: I urval.

    Jansson Bo G.
    Postmodernism och metafiktion i Norden
    Aarhus : Univ. : 1995 : 217 s. :
    ISBN: 87-7724-583-0
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Nilsson Magnus
    Den föreställda mångkulturen : klass och etnicitet i svensk samtidsprosa
    Hedemora : Gidlund : 2010 : 228 s. :
    ISBN: 978-91-7844-793-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Møller Jensen Elisabeth
    Nordisk kvinnolitteraturhistoria
    Höganäs : Wiken : 1993- : 5 vol. :
    Läsanvisning: I urval.

    Litteraturens historia i Sverige
    Olsson Bernt, Algulin Ingemar
    5., [rev. och utök.] uppl. : Stockholm : Norstedt : 2009 : 640 s. :
    http://bilder.panorstedt.se/bilder/omslag/224/13022680_O_2.jpg
    ISBN: 978-91-1-302268-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sarrimo Cristine
    När det personliga blev politiskt : 1970-talets kvinnliga bekännelse och självbiografi.
    Eslöv : B. Östlings bokförl. Symposion : 2000 : 246 s. :
    ISBN: 91-7139-479-6
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Witt-Brattström Ebba
    Moa Martinson : skrift och drift i trettiotalet
    Stockholm : Norstedt : 1988 : 318 s., [8] pl.-s. :
    ISBN: 91-1-883422-1
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Öhman Anders
    Apologier : en linje i den svenska romanen från August Strindberg till Agnes von Krusenstjerna
    Eslöv : B. Östlings bokförl. Symposion : 2001 : 232 s. :
    ISBN: 91-7139-511-3
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Världsdramatik. : På väg mot sekelslutet
    Lewan Bengt, Sjöberg Birthe
    Lund : Studentlitteratur : 1999 : 275 s. :
    ISBN: 91-44-00878-3 ; 375:00
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Ytterligare facklitteratur kan tillkomma.

    Skönlitteratur

    Obs! All litteratur är ej obligatorisk, lärarens urval meddelas inför momentstart. För skönlitteraturen gäller rek övers där så anges. Under momentet används antologin Svensk dikt (SP). Dikter av Södergran, Lagerkvist, Martinson, Lundkvist, Ekelöf och Boye, Lindegren, Grave och Hillarp, Sonnevi, Åkesson, Palm, Tranströmer, Ström, Malmsten, Lugn, Lillpers, Jäderlund, Frostenson, Hallgren, Jönson, Farrokhzad, Anyuru

    Alakoski Susanna
    Svinalängorna : roman
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 2014 : 259 s. :
    ISBN: 9789101001628
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Aronson Stina
    Hitom himlen
    [Ny utg.] : Stockholm : Modernista : 2012 : 395 s. :
    ISBN: 978-91-7499-007-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ekman Kerstin
    Guds barmhärtighet
    Stockholm : Bonnier : 2001 : 399, [1] s. :
    ISBN: 91-0-057544-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Enquist P. O.
    Nedstörtad ängel
    [Ny utg.] : Stockholm : Norstedt : 1998 : 143, [1] s. :
    ISBN: 91-1-300345-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Elvis Karlsson
    Gripe Maria, Gripe Harald
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonniers juniorförl. : 1984 : 141, [1] s. :
    ISBN: 91-48-50953-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Summa summarum
    Hellsing Lennart, Ströyer Poul, Brodin Knut
    [Ny utg.] : Stockholm : Rabén & Sjögren : 2009 : [40] s. :
    ISBN: 978-91-29-66969-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jansson Tove
    Hur gick det sen? : [boken om Mymlan, Mumintrollet och lilla My]
    [Ny utg.] : Stockholm : Alfabeta : 2004 : [32] s. :
    ISBN: 91-501-0400-4 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johnson Eyvind
    Strändernas svall
    Ny utg. : Stockholm : Bonnier : 2004 : 439, [2] s. :
    ISBN: 91-0-010353-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    I ett annat land
    Kandre Mare, Kohlström Björn
    Första upplagan : Göteborg : Bokförlaget Thorén & Lindskog : 2018 : 103 sidor :
    ISBN: 9789186905538
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Khemiri Jonas Hassen
    Ett öga rött
    [Ny utg.] : Stockholm : Norstedts pocket : 2008 : 251 s. :
    ISBN: 9789172639331
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Larsson Stig
    Autisterna
    [Ny utg.] : Stockholm : Modernista : 2010 : 125 s. :
    ISBN: 9789186021795
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Leiva Wenger Alejandro
    Fakta : 3 pjäser
    Stockholm : Bonnier : 2015 : 156 s. :
    ISBN: 9789100141622
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lidman Sara
    Tjärdalen
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 2015 : 180 s. :
    ISBN: 9789100153762
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boken om Pippi Långstrump
    Lindgren Astrid, Vang Nyman Ingrid
    2. uppl. : Stockholm : Rabén & Sjögren : 1962 : 232, [1] s. :

    Lindqvist Sven
    Myten om Wu Tao-tzu
    [Ny utg.] : Stockholm : Månpocket : 2013 : 191 s. :
    ISBN: 9789175031590
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lugn Kristina
    Idlaflickorna
    Ingår i:
    Världsdramatik.
    Lund : Studentlitteratur : 1999 : 275 s. :

    Lundberg Kristian
    Yarden.
    Stockholm : Symposium Brutus Östling förlag. : 2010 :

    Martinson Moa
    Kvinnor och äppelträd
    2. pocketutg. : Stockholm : Natur och kultur : 2005 : [2], 233, [1] s. :
    ISBN: 91-27-10838-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Myrdal Jan
    Rapport från kinesisk by
    Stockholm : PAN/Norstedt : 1967 : 328, [1] s., [8] pl.-s. :
    ISBN: 91-1-711631-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Pleijel Agneta
    Vindspejare : boken om Abel målaren
    [Ny utg.] : Stockholm : Norstedt : 2010 : 453 s. :
    ISBN: 9789113029399
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Pohl Peter
    Janne, min vän
    [Ny utg.] : Stockholm : Alfabeta : 2006 : 255, [3] s. :
    ISBN: 91-501-0757-7 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ruta Matilda
    Tummelisa eller Den andra vildmarken
    Stockholm : Kolik : 2011 : 115 s. :
    ISBN: 978-91-86509-10-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rydberg Carina
    Den högsta kasten
    Stockholm : Bonnier : 2003 :
    ISBN: 91-0-057591-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sundström Gun-Britt
    För Lydia
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 2014 : 244 s. :
    ISBN: 9789101002007
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Svensk poesi
    Möller Daniel, Schiöler Niklas
    Stockholm : Bonnier : 2016 : 1070 s. :
    ISBN: 9789100151522
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Söderberg Hjalmar
    Den allvarsamma leken
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 1998 : 221, [1] s. :
    ISBN: 91-0-056389-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Thorvall Kerstin
    Det mest förbjudna
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier pocket : 2013 : 212 s. :
    ISBN: 9789174293364
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tikkanen Märta
    Århundradets kärlekssaga
    Stockholm : Forum i samarbete med Schildts & Söderströms : 2016 : 185 sidor :
    ISBN: 9789137149332
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moment 3. Uppsats, 7.5 hp

    Handböcker och skönlitteratur med anknytning till valt tema eller författarskap väljs i samråd med läraren. Ytterligare litteratur kan tillkomma.

    Facklitteratur

    Franzén Carin
    Grundbok i litteraturvetenskap : historia, praktik och teori
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 239 s. :
    ISBN: 9789144096421
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kjældgaard Lasse Horne
    Litteratur : introduktion till teori och analys
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 496 s. :
    ISBN: 9789144092461
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bergsten Staffan
    Litteraturvetenskap : en inledning
    Lund : Studentlitteratur : 1998 : 189 s. :
    ISBN: 91-44-00262-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strömquist Siv
    Uppsatshandboken : råd och regler för utformningen av examensarbeten och vetenskapliga uppsatser
    6., [utök., uppdaterade och förtydligade] uppl. : Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2014 : 142 s. :
    ISBN: 9789173828710
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moment 4. Kreativt skrivande och praktiserad teori 2, 7.5 hp

    Augustsson Gunnar
    Akademisk skribent : om att utveckla sitt vetenskapliga skrivande
    Lund : Studentlitteratur : 2007 : 166 s. :
    ISBN: 978-91-44-00491-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skrivande om skrivande
    Borgström Benedikte, Helin Jenny, Norbäck Maria, Raviola Elena
    Lund : Studentlitteratur AB : 2015 : 307 s. :
    ISBN: 9789144106151
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

  • Giltig från: 2017 vecka 2

    Moment 1. Litteratur efter 1900 i ett internationellt sammanhang, 7.5 hp

    Facklitteratur

    Observera att all litteratur inte är obligatorisk, läraren gör ett urval som meddelas inför kursstart.

    The Empire writes back : theory and practice in post-colonial literatures
    Ashcroft Bill, Griffiths Gareth, Tiffin Helen
    2. ed. : London : Routledge : 2002 : x, 283 s. :
    ISBN: 0-415-28019-2
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Mimesis : verklighetsframställningen i den västerländska litteraturen
    Auerbach Erich, Melberg Arne, Bergh Magnus, Wallenström Ulrika
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 2012 : 601 s. :
    ISBN: 978-91-0-100066-9
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 1998 eller senare. I urval.

    Bloom Harold
    Den västerländska kanon : böcker och skola för eviga tider
    Eslöv : B. Östlings bokförl. Symposion : 2000 : 585 s. :
    ISBN: 91-7139-390-0
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Carey John
    De intellektuella och massorna : stolthet och fördom inom den litterära intelligentian 1880-1939
    Ingår i:
    Litteratursociologi
    Lund : Studentlitteratur : cop. 1997 : 572 s. :
    Läsanvisning: I urval.

    Jordens fördömda
    Fanon Frantz, Sartre Jean-Paul, Tängerstad Erik, Zennström Per-Olov
    [Ny utg.] : Stockholm : Leopard : 2016 : 254 s. :
    ISBN: 9789173436700
    Se Umeå UB:s söktjänst

    No man's land : the place of the woman writer in the twentieth century. Vol. 1 The war of the words
    Gilbert Sandra M., Gubar Susan
    New Haven : Yale University Press : Cop. 1988 : xvi, 320 s. :
    ISBN: 0-300-04005-9
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Kyndrup Morten
    Modernitet, modernisme, postmodernisme - om begreberne og historien: indledning
    Ingår i:
    Det postmoderne
    København : Gyldendal : 1986 : 266 s. :

    Lagercrantz Olof
    Att läsa Proust
    Stockholm : Wahlström & Widstrand : 1992 : 209, [1] s. :
    ISBN: 91-46-16187-2
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 1 och 2.

    Loman Rikard
    Drama- och föreställningsanalys
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 211 s. :
    ISBN: 9789144109435
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Luthersson Peter
    Modernism och individualitet : en studie i den litterära modernismens kvalitativa egenart
    Stockholm : Symposion : 1986 : 538, [11] s. :
    ISBN: 91-7868-042-5
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 1.

    Litteraturens historia i världen
    Olsson Bernt, Algulin Ingemar, Sahlin Johan
    6., omarb. och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 823 s. :
    ISBN: 9789144108650
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 2015 eller senare.

    Ploski Andrzej
    Världens litteraturer : en gränsöverskridande historia
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 371 s. :
    Interaktivt webbmaterial
    ISBN: 978-91-44-05587-9
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Thavenius Jan
    Marlows mardrömmar : om Joseph Conrads Mörkrets hjärta
    Ingår i:
    Moderna klassiker
    Lund : Litteraturvetenskapliga institutionen, Univ. : 1992 : 279 s. :

    Ytterligare facklitteratur kan tillkomma.

    Skönlitteratur

    Observera att all litteratur inte är obligatorisk, läraren gör ett urval som meddelas inför kursstart. För de skönlitterära texterna gäller följande: Ibland anges en rekommenderad översättning av ett visst verk. I övrigt gäller valfria utgåvor (dock ej bearbetningar för barn). Under momentet används två antologier, Breitholtz; Litteraturens klassiker (LK), Levan; Världsdramatik (VD:3).

    Allt går sönder
    Achebe Chinua, Okeke Uche, Linde Ebbe
    3. utg. : Stockholm : Tranan : 2014 : 316 s. :
    ISBN: 978-91-87179-52-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tjänarinnans berättelse
    Atwood Margaret, Ekman Maria
    [Ny utg.] : Stockholm : Pan : 2004 : 349, [1] s. :
    ISBN: 91-7263-511-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Beckett Samuel
    I väntan på Godot
    Ingår i:
    Världsdramatik.
    Lund : Studentlitteratur : 1990 : 298, [6] s. :

    Borges Jorge Luis
    Fiktioner
    Stockholm : 2007 : Bonnier :
    ISBN: 978-91-0-011416-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Brecht Bertolt
    Tolvskillingsoperan
    Modernista : 2017 : 168 s. :
    ISBN: 9789176454275
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Främlingen
    Camus Albert, Stolpe Jan
    [Ny utg.] : Stockholm : Repris : 2012 : 149 s. :
    ISBN: 9789186745349
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Andningsvändning
    Celan Paul, Olsson Anders
    [Ny utg.] : Göteborg : Lublin Press : 2015 : 140 s. :

    Mörkrets hjärta
    Conrad Joseph, Odelberg Margaretha
    Stockholm : Modernista : 2014 : 110 s. :
    ISBN: 9789174992977
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rotlös
    Dangarembga Tsitsi, Carlsson Irja
    [Ny utg.] : Stockholm : En bok för alla : 2003 : [2], 264, [4] s. :
    ISBN: 91-7221-297-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Älskaren
    Duras Marguerite, Gustafsson Madeleine
    [Ny utg.] : Stockholm : Repris : 2012 : 116 s. :
    ISBN: 9789186745295
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Det öde landet
    Eliot T. S., Ellerström Jonas
    Lund : Bakhåll : 2002 : 62, [2] s. :
    ISBN: 91-7742-197-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den otroliga och sorgliga historien om den troskyldiga Eréndira och hennes hjärtlösa farmor : sju berättelser
    García Márquez Gabriel, Johansson Kjell A., Johansson Sonia
    [Ny utg.] : Stockholm : Wahlström & Widstrand : 1982 : 103, [1] s. :
    ISBN: 91-46-14218-5 (inb.) ; 61:50
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Odysseus
    Joyce James, Warburton Thomas
    Stockholm : Bonnier Alba : [1992] : 62, [2] s. :

    Processen
    Kafka Franz, Vennberg Karl
    [Ny utg.] : Stockholm : Repris : 2012 : 293 s. :
    ISBN: 978-91-86745-32-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gräset sjunger
    Lessing Doris, Hökby Gunvor, Hökby Bertil, Heyman Lena E.
    [Ny utg.] : Stockholm : Forum : 2015 : 221 s. :
    ISBN: 9789137500829
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Breitholtz Lennart
    Litteraturens klassiker i urval och översättning. 18, Europeisk lyrik mellan romantiken och första världskriget
    2. uppl. : Stockholm : AWE/Geber : 1981 : 18 vol. :
    ISBN: 91-20-06798-4
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 1981 eller senare.

    Ett moln i byxor
    Majakovskij Vladimir, Samuelson Bengt
    Lund : Bakhåll : 2002 : 60, [4] s. :
    ISBN: 91-7742-192-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Qvarnström Gunnar
    Moderna manifest. : Litteratur- och konstrevolutionen 1909-1924 : en introduktion
    Stockholm : Almqvist & Wiksell : 1973 : 107 s. :
    ISBN: 91-20-05222-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Älskade
    Morrison Toni, Hallén Kerstin
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier pocket : 2014 : 431 s. :
    ISBN: 9789174293821
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att läsa Lolita i Teheran : liv genom böcker
    Nafisi Azar, Ekman Maria
    Stockholm : Bonnier : 2005 : 408, [1] s. :
    ISBN: 91-0-010497-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    I skepnad av ett lejon
    Ondaatje Michael, Isaksson Roy
    Stockholm : Legenda : 1988 : 242, [1] s. :
    ISBN: 91-582-1250-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ariel
    Plath Sylvia, Ellerström Jonas, Tunedal Jenny
    Lund : Ellerström : 2012 : 133 s. :
    ISBN: 978-91-7247-277-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    På spaning efter den tid som flytt. : 1 Swanns värld
    Proust Marcel, Vallquist Gunnel
    Stockholm : Bonnier : 1993 : 496, [5] s. :
    ISBN: 91-0-055425-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den första hustrun
    Rhys Jean, Martinell Ingegärd
    [Ny utg.] : Stockholm : En bok för alla : 1995 : [4] s., s. 7-176, [2] s. :
    ISBN: 91-7448-832-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Spiegelman Art
    Maus
    Stockholm : Bromberg : 1987- :

    Skrivet på kroppen
    Winterson Jeanette, Roseen Ulla
    Stockholm : Gedin : 1993 : 210, [1] s. :
    ISBN: 91-7964-146-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mot fyren
    Woolf Virginia, Bergvall Sonja, Munck Ingalisa
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 2007 : 281, [4] s. :
    Omslagsbild
    ISBN: 978-91-0-011417-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moment 2. Litteratur efter 1900 i ett svenskt sammanhang, 7.5 hp

    Facklitteratur

    Observera att all litteratur inte är obligatorisk, läraren gör ett urval inför varje termin som meddelas inför kursstart.

    Aisthesis : estetikens historia.
    Danius Sara, Sjöholm Cecilia, Wallenstein Sven-Olov
    Stockholm : Thales : 2012 : 669 s. :
    ISBN: 978-91-7235-090-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Andersson Tamara
    Den ensamma sjöjungfrun : om Carina Rydbergs jagberättande ur ett genreperspektiv
    Umeå : Institutionen för kultur- och medievetenskaper, Umeå universitet : 2015 : 202 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789176013786
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Att granska och diskutera : dramatikanalyser
    Jonsson Bibi, Sjöberg Birthe
    Lund : Studentlitteratur : 2006 : 168 s. :
    Omslagsbild
    ISBN: 91-44-01677-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bergsten Staffan
    Klang och åter : tre röster i samtida svensk kvinnolyrik
    Stockholm : FIB:s lyrikklubb : 1997 : 266, [1] s. :
    ISBN: 91-88832-08-2 (inb.) ; 290:00
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Borgström Eva
    Berättelser om det förbjudna : begär mellan kvinnor i svensk litteratur 1900-1935
    Göteborg : Makadam : 2016 : 307 s. :
    ISBN: 9789170611971
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Bränström Öhman Annelie
    Kärlekens ödeland : Rut Hillarp och kvinnornas fyrtiotalsmodernism
    Eslöv : B. Österlings bokförl. Symposium : 1998 : 341 s. :
    ISBN: 91-7139-409-5
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Haake Ragnar
    Frihetskonst : författarroll och modernitet genom Sven Lindqvists tidiga författarskap
    Stockholm : Bokförlaget Atlas : 2013 : 340, [18] s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-67473
    Läsanvisning: I urval.

    Jansson Bo G.
    Postmodernism och metafiktion i Norden
    Aarhus : Univ. : 1995 : 217 s. :
    ISBN: 87-7724-583-0
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Johansson Anders
    Självskrivna män : subjektiveringens dialektik
    Göteborg : Glänta produktion : 2015 : 231 s. :
    ISBN: 9789186133757
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Kyndrup Morten
    Det postmoderne : om betydningens forandring i kunst, litteratur, samfund
    København : Gyldendal : 1986 : 266 s. :
    ISBN: 87-01-50932-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nilsson Magnus
    Den föreställda mångkulturen : klass och etnicitet i svensk samtidsprosa
    Hedemora : Gidlund : 2010 : 228 s. :
    ISBN: 978-91-7844-793-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Møller Jensen Elisabeth
    Nordisk kvinnolitteraturhistoria
    Höganäs : Wiken : 1993- : 5 vol. :
    Läsanvisning: I urval.

    Olsson Annika
    Att ge den andra sidan röst
    [Ny, omarb. utg.] : Stockholm : Atlas : 2004 : 346 s. :
    ISBN: 91-7389-120-7
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Litteraturens historia i Sverige
    Olsson Bernt, Algulin Ingemar
    5., [rev. och utök.] uppl. : Stockholm : Norstedt : 2009 : 640 s. :
    http://bilder.panorstedt.se/bilder/omslag/224/13022680_O_2.jpg
    ISBN: 978-91-1-302268-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lerans barn : essäer om den moderna poesin : från romantiken till avantgardet
    Paz Octavio, Cullhed Anders
    Stockholm : Bromberg : 1990 : 218, [1] s. :
    ISBN: 91-7608-516-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sarrimo Cristine
    När det personliga blev politiskt : 1970-talets kvinnliga bekännelse och självbiografi.
    Eslöv : B. Östlings bokförl. Symposion : 2000 : 246 s. :
    ISBN: 91-7139-479-6
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Witt-Brattström Ebba
    Moa Martinson : skrift och drift i trettiotalet
    Stockholm : Norstedt : 1988 : 318 s., [8] pl.-s. :
    ISBN: 91-1-883422-1
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Öhman Anders
    Apologier : en linje i den svenska romanen från August Strindberg till Agnes von Krusenstjerna
    Eslöv : B. Östlings bokförl. Symposion : 2001 : 232 s. :
    ISBN: 91-7139-511-3
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Världsdramatik. : På väg mot sekelslutet
    Lewan Bengt, Sjöberg Birthe
    Lund : Studentlitteratur : 1999 : 275 s. :
    ISBN: 91-44-00878-3 ; 375:00
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Ytterligare facklitteratur kan tillkomma.

    Skönlitteratur

    Obs! All litteratur är ej obligatorisk, lärarens urval meddelas inför momentstart. För skönlitteraturen gäller rek övers där så anges. Under momentet används antologin Svensk dikt (SP). Dikter av Södergran, Lagerkvist, Martinson, Lundkvist, Ekelöf och Boye, Lindegren, Grave och Hillarp, Sonnevi, Åkesson, Palm, Tranströmer, Ström, Malmsten, Lugn, Lillpers, Jäderlund, Frostenson, Hallgren, Jönson, Farrokhzad, Anyuru

    Alakoski Susanna
    Svinalängorna : roman
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 2014 : 259 s. :
    ISBN: 9789101001628
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Aronson Stina
    Hitom himlen
    [Ny utg.] : Stockholm : Modernista : 2012 : 395 s. :
    ISBN: 978-91-7499-007-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ekman Kerstin
    Guds barmhärtighet
    Stockholm : Bonnier : 2001 : 399, [1] s. :
    ISBN: 91-0-057544-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Enquist P. O.
    Nedstörtad ängel
    [Ny utg.] : Stockholm : Norstedt : 1998 : 143, [1] s. :
    ISBN: 91-1-300345-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Elvis Karlsson
    Gripe Maria, Gripe Harald
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonniers juniorförl. : 1984 : 141, [1] s. :
    ISBN: 91-48-50953-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Summa summarum
    Hellsing Lennart, Ströyer Poul, Brodin Knut
    [Ny utg.] : Stockholm : Rabén & Sjögren : 2009 : [40] s. :
    ISBN: 978-91-29-66969-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jansson Tove
    Hur gick det sen? : [boken om Mymlan, Mumintrollet och lilla My]
    [Ny utg.] : Stockholm : Alfabeta : 2004 : [32] s. :
    ISBN: 91-501-0400-4 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johnson Eyvind
    Strändernas svall
    Ny utg. : Stockholm : Bonnier : 2004 : 439, [2] s. :
    ISBN: 91-0-010353-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kandre Mare
    Bestiarium : roman
    [Ny utg.] : Kista : Hansson bok : 2011 : 341 s. :
    ISBN: 978-91-976696-5-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Khemiri Jonas Hassen
    Ett öga rött
    [Ny utg.] : Stockholm : Norstedts pocket : 2008 : 251 s. :
    ISBN: 9789172639331
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Larsson Stig
    Autisterna
    [Ny utg.] : Stockholm : Modernista : 2010 : 125 s. :
    ISBN: 9789186021795
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Leiva Wenger Alejandro
    Fakta : 3 pjäser
    Stockholm : Bonnier : 2015 : 156 s. :
    ISBN: 9789100141622
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lidman Sara
    Hjortronlandet
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 1998 : 274, [1] s. :
    ISBN: 91-0-056790-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boken om Pippi Långstrump
    Lindgren Astrid, Vang Nyman Ingrid
    2. uppl. : Stockholm : Rabén & Sjögren : 1962 : 232, [1] s. :

    Lindqvist Sven
    Myten om Wu Tao-tzu
    [Ny utg.] : Stockholm : Månpocket : 2013 : 191 s. :
    ISBN: 9789175031590
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lugn Kristina
    Idlaflickorna
    Ingår i:
    Världsdramatik.
    Lund : Studentlitteratur : 1999 : 275 s. :

    Lundberg Kristian
    Yarden.
    Stockholm : Symposium Brutus Östling förlag. : 2010 :

    Martinson Moa
    Kvinnor och äppelträd
    2. pocketutg. : Stockholm : Natur och kultur : 2005 : [2], 233, [1] s. :
    ISBN: 91-27-10838-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Myrdal Jan
    Rapport från kinesisk by
    Stockholm : PAN/Norstedt : 1967 : 328, [1] s., [8] pl.-s. :
    ISBN: 91-1-711631-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Pleijel Agneta
    Vindspejare : boken om Abel målaren
    [Ny utg.] : Stockholm : Norstedt : 2010 : 453 s. :
    ISBN: 9789113029399
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Pohl Peter
    Janne, min vän
    [Ny utg.] : Stockholm : Alfabeta : 2006 : 255, [3] s. :
    ISBN: 91-501-0757-7 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ruta Matilda
    Tummelisa eller Den andra vildmarken
    Stockholm : Kolik : 2011 : 115 s. :
    ISBN: 978-91-86509-10-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rydberg Carina
    Den högsta kasten
    Stockholm : Bonnier : 2003 :
    ISBN: 91-0-057591-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sundström Gun-Britt
    För Lydia
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 2014 : 244 s. :
    ISBN: 9789101002007
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Svensk poesi
    Möller Daniel, Schiöler Niklas
    Stockholm : Bonnier : 2016 : 1070 s. :
    ISBN: 9789100151522
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.

    Söderberg Hjalmar
    Den allvarsamma leken
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 1998 : 221, [1] s. :
    ISBN: 91-0-056389-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Thorvall Kerstin
    Det mest förbjudna
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier pocket : 2013 : 212 s. :
    ISBN: 9789174293364
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tikkanen Märta
    Århundradets kärlekssaga
    Stockholm : Forum i samarbete med Schildts & Söderströms : 2016 : 185 sidor :
    ISBN: 9789137149332
    Se Umeå UB:s söktjänst

    United States of Sweden
    Andersson Mattias, Forser Tomas, Ullgren Malin, Håkansson Anna, Hilton Johan
    Stockholm : Atlas : 2015 : 326 s. :
    ISBN: 9789173895033
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moment 3. Uppsats, 7.5 hp

    Handböcker och skönlitteratur med anknytning till valt tema eller författarskap väljs i samråd med läraren. Ytterligare litteratur kan tillkomma.

    Facklitteratur

    Franzén Carin
    Grundbok i litteraturvetenskap : historia, praktik och teori
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 239 s. :
    ISBN: 9789144096421
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kjældgaard Lasse Horne
    Litteratur : introduktion till teori och analys
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 496 s. :
    ISBN: 9789144092461
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bergsten Staffan
    Litteraturvetenskap : en inledning
    Lund : Studentlitteratur : 1998 : 189 s. :
    ISBN: 91-44-00262-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strömquist Siv
    Uppsatshandboken : råd och regler för utformningen av examensarbeten och vetenskapliga uppsatser
    6., [utök., uppdaterade och förtydligade] uppl. : Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2014 : 142 s. :
    ISBN: 9789173828710
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moment 4. Kreativt skrivande och praktiserad teori 2, 7.5 hp

    Augustsson Gunnar
    Akademisk skribent : om att utveckla sitt vetenskapliga skrivande
    Lund : Studentlitteratur : 2007 : 166 s. :
    ISBN: 978-91-44-00491-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skrivande om skrivande
    Borgström Benedikte, Helin Jenny, Norbäck Maria, Raviola Elena
    Lund : Studentlitteratur AB : 2015 : 307 s. :
    ISBN: 9789144106151
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval.