Engelskt namn: Speech and Language Pathology 1: Introduction
Denna kursplan gäller: 2025-08-25
och tillsvidare
Kurskod: 3LO075
Högskolepoäng: 6
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Logopedi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Logopedi
Beslutad av: Programrådet för logopedprogrammet (PRLP), 2025-02-13
Innehåll
Kursen består av två delmoduler som introducerar till vad det innebär att studera logopedi vid Umeå universitet samt till arbetsmetoder och villkor inom logopedyrket.
Modul 1: Introduktion till professionen, ämnet och universitetsstudier (3 hp)
Ger en bred introduktion till logopedi som profession och akademiskt ämne, och till grundläggande terminologi inom området. Studenten introduceras till universitetsstudier, distansstudier samt relevanta regelverk och styrdokument. Inom modulen ges också en grund i studieteknik och inlärning samt samarbete i grupp. Här introduceras också olika typer av skrivande och muntlig kommunikation.
Modul 2: Professionell utveckling (PU) 1 (3 hp)
Studenten blir introducerad till olika typer av tal-, språk-, röst- och sväljsvårigheter och ges möjlighet att själv reflektera kring sina känslor och attityder inför att möta personer med sådan problematik. I kursen ingår auskultationer i logopedisk verksamhet. Inom modulen får studenten bekanta sig med grundläggande begrepp inom praktisk logopedi samt generiska begrepp som lika villkor och hållbar utveckling. Här ges också en första introduktion till etik, sekretess och glesbygdsperspektiv kopplat till professionen. I kursen ingår också ett interprofessionellt lärandemoment (IPL) med studenter från andra program.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse
Studenten ska kunna:
1. Översiktligt beskriva logopedi som profession och akademiskt ämne 2. Ha kännedom om grundprinciper och ramverk för logopedisk utredning och behandlning samt grundläggande etiska riktlinjer inom logopedi 3. På en grundläggande nivå beskriva relevanta lagar och författningar, både utifrån yrkes- och utbildningskontext 4. Definiera och använda grundläggande begrepp inom logopedi
Färdigheter och förmåga
Studenten ska kunna:
5. Identifiera och tillämpa studietekniker för att stärka sitt lärande och studieresultat 6. Samarbeta effektivt i grupp genom att använda strategier för arbetsfördelning, kommunikation och konfliktlösning 7. Använda relevanta informationsresurser och tillämpa ett kritiskt förhållningssätt i valet av kunskapskällor 8. Visa förståelse för och förmåga till att använda korrekt och för kontexten relevant språkbruk i tal och skrift 9. Förklara begreppen lika villkor och hållbar utveckling och hur de relaterar till logopedisk verksamhet 10. Ansvara för ett digitalt möte med inledande samtal och avslut, samt för att det genomförs på ett säkert sätt
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Studenten ska kunna:
11. Reflektera över sina egna känslor och attityder inför att möta personer med tal-, språk-, röst- och sväljsvårigheter 12. Reflektera över hur individer och en arbetsgrupp bestående av olika professioner påverkas av personlighet, erfarenhet och föreställning vid möten inom och utanför hälso-och sjukvården 13. Reflektera över sitt eget lärande och behov av ytterligare kunskaper
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker huvudsakligen via digital lärplattform vilket förutsätter tillgång till dator med internetuppkoppling, web-kamera och mikrofon/hörlurar. Vanliga undervisningsformer är föreläsningar (ibland inspelade), grupparbeten, seminarier och praktiska övningar. Studenten förväntas medverka aktivt i olika lärandesituationer och ta ansvar för det egna lärandet. Aktiv medverkan innefattar att web-kameran är påslagen och studenten är synlig under diskussioner studenter emellan eller med studentgruppen och läraren. Deltagande i vissa undervisningsmoment är obligatoriska och av prövande karaktär, vilket framgår i kursens schema. Ett aktivt deltagande i den obligatoriska aktiviteten enligt beskrivningen ovan krävs för att momentet ska anses vara genomfört. Distansstudierna kombineras med obligatoriska dagar på plats på studieorten för praktiska övningar och examinationer.
Examination
Modul 1: Introduktion till professionen, ämnet och universitetsstudier (3 hp)
FSR 1-3 och 7-9 prövas genom individuell skriftlig inlämning samt aktivt deltagande i seminarium FSR 4 prövas genom individuellt quiz
Modul 2: Professionell utveckling (PU) 1 (3 hp)
FSR 5, 6, 11 och 13 prövas genom individuell skriftlig reflektion och aktivt deltagande i seminarium FSR 10 prövas genom praktiskt prov FSR 12 prövas genom aktivt deltagande i IPL-dag och individuell skriftlig inlämning
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Alla obligatoriska moment utgör bedömningsunderlag för betyg på kursen. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Betyget utgör en sammanfattande bedömning och sätts först när samtliga obligatoriska moment är genomförda och bedömda.
I de fall prov eller obligatoriska moment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan annan rimligt proportionell uppgift ges.
Övriga föreskrifter
I det fall kursen har upphört att gälla eller om kursplanen genomgått större revideringar ska minst tre provtillfällen erbjudas (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år sedan kursplanen upphört att gälla eller kursen slutat ges.
Kursen överlappar helt eller delvis med följande kurs och kan inte räknas in i examen tillsammans med:
Logopedi, en introduktion, 4,5 hp (3LO041)
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.