Måltider ur ett historiskt perspektiv I - Mat, dryck och värdskap
7,5 hp
Avancerad nivå
Distans
Hösttermin 2021
Om kursen
Kursen analyserar måltidens historiska och ekonomiska perspektiv från förhistoria till antiken. Kursen tar avstamp i Anatolien där många gravar berättar om vilka livsmedel som fick följa med den döde till livet efter detta. Dessa fynd har tolkats som en spegel av den kosthållning och matproduktion samt ätande som fanns i detta livet. Kursen fortsätter med de Mesopotamiska, Egyptiska och Asiatiska civilisationerna, där de teknologiska framsteg som gjordes för bearbetning av livsmedels hållbarhet har en central roll, likväl som ätande, drickande och gästfrihet. Livsmedel och råvaror producerades inte enbart för att hamna på det egna bordet utan hade även stor betydelse för de olika civilisationernas handel, både land- och vattenvägen.
Kursen är indelad i två moment. Moment 1. Måltiden ur ett historiskt perspektiv 4,5 hp Moment 2. Måltidshistorisk undersökning 3 hp
Måltider ur ett historiskt perspektiv I - Mat, dryck och värdskap, 7,5 hp
Hösttermin 2021
Startar
2 november 2021
Slutar
2 december 2021
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsspråk
Svenska
Studieform
Blandade tider,
100%,
Distans
Antal obligatoriska träffar
Inga obligatoriska träffar
Antal övriga fysiska träffar
Inga
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs filosofie kandidatexamen eller yrkesexamen om minst 180 hp. Innehållet i behörighetsgivande utbildning ska ha relevans för gastronomisk forskning, tex inom måltids- och restaurangvetenskap, kostvetenskap, etnologi, företagsekonomi, psykologi, design, ekonomisk-historia, historia och arkeologi, varav minst 15 högskolepoäng utgörs av ett självständigt examensarbete.
Urval
Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp)
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 11 625 kr.
Total studieavgift: 11 625 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-29407
Anmälan
Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 15 mars 2021 klockan 13:00.
Sista anmälningsdag är den
15 april 2021.