Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Måltider ur ett historiskt perspektiv I - Mat, dryck och värdskap

  • Antal högskolepoäng 7,5 hp

Antagen till kursen

Här hittar du allt du behöver veta innan kursen startar.

Om kursen

Kursen analyserar måltidens historiska och ekonomiska perspektiv från förhistoria till antiken. Kursen tar avstamp i Anatolien där många gravar berättar om vilka livsmedel som fick följa med den döde till livet efter detta. Dessa fynd har tolkats som en spegel av den kosthållning och matproduktion samt ätande som fanns i detta livet. Kursen fortsätter med de Mesopotamiska, Egyptiska och Asiatiska civilisationerna, där de teknologiska framsteg som gjordes för bearbetning av livsmedels hållbarhet har en central roll, likväl som ätande, drickande och gästfrihet. Livsmedel och råvaror producerades inte enbart för att hamna på det egna bordet utan hade även stor betydelse för de olika civilisationernas handel, både land- och vattenvägen.

Kursen är indelad i två moment.
Moment 1. Måltiden ur ett historiskt perspektiv   4,5 hp
Moment 2. Måltidshistorisk undersökning   3 hp
 

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)