Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Måltids- och restaurangvetenskap 2, 15 hp

Engelskt namn: Restaurant and Culinary Arts 2

Denna kursplan gäller: 2021-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 2MR052

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: För denna kurs ges betygen VG Väl godkänd, G Godkänd, U Underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Föreståndaren, 2013-11-12

Reviderad av: Prefekten, 2020-09-10

Innehåll

Kursen är indelad i två moduler
  1. Vetenskapliga metoder, 7,5 hp (Scientific Methods)
  2. Projektarbete 7,5 hp (Project Work)

Modul 1. Vetenskapliga metoder, 7,5 hp
Modulen ger en genomgång av grundläggande vetenskapliga metoder relaterad till huvudområdet. Framförallt berörs grundläggande statistik och grundläggande sensoriska metoder och analys samt design av sensoriska experiment. Vidare introduceras studenter till designmetoder och olika metoder som används inom etnografiska fältstudier såsom intervjuer och observationer. Modulen ger en introduktion till vetenskapsteoretiska förhållningssätt och tar upp genusperspektiv.

Modul 2. Projektarbete 7,5 hp
Inom modulen genomför studenterna ett projektarbete i grupp. Projektarbetet syftar till att studenterna tränar tillämpning av olika typer av metoder som tas upp under modul 1.

Förväntade studieresultat

Modul 1. Vetenskapliga metoder
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
  • Visa grundläggande kunskaper om olika vetenskapliga metoder och förhållningssätt
  • Visa grundläggande kunskaper i att analysera empiriska data
  • Visa grundläggande kunskaper i att söka och sammanställa vetenskapligt material

Modul 2. Projektarbete
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
  • Visa grundläggande färdighet och förmåga att tillämpa olika metoder inom huvudområdet måltids- och restaurangvetenskap
  • Visa grundläggande färdighet och förmåga att utföra databas- och litteratursökningar utifrån ett definierat forskningstema och finna relevant material
  • Visa grundläggande färdighet och förmåga att på olika sätt analysera data
  • Visa grundläggande färdighet och förmåga i att välja ut och tillämpa metoder som passar för olika problemställningar inom huvudområdet
Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • Visa grundläggande förmåga att värdera insamlat material på vetenskaplig nivå
  • Visa grundläggande förmåga att kunna värdera olika metoder mot varandra
  • Visa grundläggande förmåga att etiskt värdera datainsamlingsmetoder
  • Visa grundläggande förmåga att beakta och värdera genusperspektiv i insamling och analys av data

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Modul 1. Vetenskapliga metoder
Undervisningen sker i form av föreläsningar, grupparbeten, laborationer, praktiska övningar och seminarier. Seminarier, grupparbeten och laborationer är obligatoriska.

Modul 2. Projektarbete
Undervisningen sker i form av ett projektarbete i grupp, handledning och seminarier.
Projektarbete och seminarier är obligatoriska.

Examination

Modul 1. Vetenskapliga metoder
Modulen examineras genom skriftliga inlämningar, muntliga presentationer vid seminarium och genom en individuell skriftlig nätburen tentamen. På muntlig presentation och en skriftlig inlämning sätts betyget U eller G.

Modul 2. Projektarbete
Modulen examineras genom inlämning av resultat från databassökning och skriftligt projektarbete som redovisas muntligt vid seminarium. På muntlig presentation och inlämning av  resultat för databas sätts betyget U eller G.



Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på båda modulerna.

Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.



TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning.
Se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

  • Giltig från: 2022 vecka 1

    2MR052 Måltids- och restaurangvetenskap 2

    Obligatorisk litteratur

    Sensorik och marknadsföring
    Gustafsson Inga-Britt, Jonsell Anette, Mossberg Lena, Swahn Johan, Öström Åsa
    Studentlitteratur : 2014 :
    Obligatorisk

    Bower John A.
    Statistical methods for food science [Elektronisk resurs] : introductory procedures for the food practitioner
    Chichester, U.K. : Wiley-Blackwell : 2009 : vii, 307 p. :
    Table of Contents / Abstracts
    ISBN: 9781444320947
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Samhällsvetenskapliga metoder
    Bryman Alan, Nilsson Björn
    Upplaga 3 : Stockholm : Liber : [2018] : 877 sidor :
    ISBN: 978-91-47-11206-7
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Göransson Kristina
    Etnografi : sjösätt, navigera och ro i land ditt projekt
    Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 195 sidor :
    ISBN: 9789144130538
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Kvalitativa metoder helt enkelt!
    Klingberg Gunilla, Hallberg Ulrika
    Upplaga 1:1 : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 376 sidor :
    ISBN: 9789144142913
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Trost Jan
    Kvalitativa intervjuer
    4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
    ISBN: 978-91-44-06216-7
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Kulturanalytiska verktyg
    Ehn Billy, Löfgren Orvar
    1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2012 : 169 s. :
    ISBN: 978-91-40-68096-9
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Mogren Mats
    Triangulering : historisk arkeologi vidgar fälten
    Lund : Institutionen för arkeologi och antikens historia, Lunds Universitet : 2009 : 334 s. :
    Även tillgänglig i PDF
    ISBN: 9789189578319
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Schött Kristina
    Studentens skrivhandbok
    3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
    ISBN: 9789147114085
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    God forskningssed [Elektronisk resurs]
    Reviderad utgåva : Stockholm : Vetenskapsrådet : 2017 : 82 s. :
    Fritt tillgänglig via Vetenskapsrådet
    ISBN: 978-91-7307-352-3
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Åkerlund Dan
    Guide till akademiskt skrivande [Elektronisk resurs] : Om att skriva rapporter, uppsatser och självständiga arbeten på universitet och högskolor
    2.0 : Karlstad : IPS - KAU : 2017 : Digital :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-62920
    ISBN: 978-91-639-4865-7
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    En introduktion till genusvetenskapliga begrepp [Elektronisk resurs]
    Lundberg Anna, Werner Ann
    Göteborg : Nationella sekretariatet för genusforskning : 2016 : 92 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-31185
    Obligatorisk

    Vetenskapliga artiklar och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    V

  • Giltig från: 2021 vecka 3

    2MR052 Måltids- och restaurangvetenskap 2

    Obligatorisk litteratur

    Sensorik och marknadsföring
    Gustafsson Inga-Britt, Jonsell Anette, Mossberg Lena, Swahn Johan, Öström Åsa
    Studentlitteratur : 2014 :
    Obligatorisk

    Bower John A.
    Statistical methods for food science [Elektronisk resurs] : introductory procedures for the food practitioner
    Chichester, U.K. : Wiley-Blackwell : 2009 : vii, 307 p. :
    Table of Contents / Abstracts
    ISBN: 9781444320947
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Dataskyddsförordningen
    Datainspektionen.se :
    https://www.datainspektionen.se/lagar--regler/dataskyddsforordningen/grundlaggande-principer/
    Obligatorisk

    Samhällsvetenskapliga metoder
    Bryman Alan, Nilsson Björn
    Upplaga 3 : Stockholm : Liber : [2018] : 877 sidor :
    ISBN: 978-91-47-11206-7
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Kulturanalytiska verktyg
    Ehn Billy, Löfgren Orvar
    1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2012 : 169 s. :
    ISBN: 978-91-40-68096-9
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Schött Kristina
    Studentens skrivhandbok
    3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
    ISBN: 9789147114085
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    God forskningssed [Elektronisk resurs]
    Reviderad utgåva : Stockholm : Vetenskapsrådet : 2017 : 82 s. :
    Fritt tillgänglig via Vetenskapsrådet
    ISBN: 978-91-7307-352-3
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Mat är mer än mat - Samhällsvetenskapliga perspektiv på mat och måltider
    Bergström K, Jonsson I.M, Prell H, Wernersson I, Åberg Eds H
    Göteborgs universitet : 2015 :
    Onlineresurs
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Kap. Tellström, R. (2015). Matintervjuns metoder - Att fråga om livsmedel, maträtter och måltider.

    Åkerlund Dan
    Guide till akademiskt skrivande [Elektronisk resurs] : Om att skriva rapporter, uppsatser och självständiga arbeten på universitet och högskolor
    2.0 : Karlstad : IPS - KAU : 2017 : Digital :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-62920
    ISBN: 978-91-639-4865-7
    Obligatorisk
    Se bibliotekskatalogen Album

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    Referenslistteratur

    Masculinity and the sociality of cooking in men’s everyday lives.
    Neuman N, Gottzén L, Fjellström C
    The Sociological Review : 2017 :
    https://doi.org/10.1111/1467-954X.12420
    Läsanvisning: Läsanvisning: 65(4), 816-831

    Lundgren B
    Handbok i sensorisk analys. SIK-rapport nr 470
    Svenska Livsmedelsinstitutet : 1994 :

    Marshall Matilda
    Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
    Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789187483233
    Se bibliotekskatalogen Album
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst.

    Sensory Evaluation of Food [Elektronisk resurs] : Principles and Practices
    Lawless Harry T., Heymann Hildegarde.
    New York, NY : Springer New York : 2010. :
    Table of Contents / Abstracts
    ISBN: 978-1-4419-6488-5
    Se bibliotekskatalogen Album

    Etnografiska observationer
    Arvastson Gösta, Ehn Billy
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 227 s. :
    ISBN: 978-91-44-05748-4
    Se bibliotekskatalogen Album

    Etnologiskt fältarbete
    Kaijser Lars, Öhlander Magnus
    2., [omarb. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 296 s. :
    ISBN: 978-91-44-05852-8
    Se bibliotekskatalogen Album

    This is service design thinking : basics, tools, cases
    Stickdorn Marc, Schneider Jakob
    Hoboken, N.J. : Wiley : 2011 : 373 p. :
    ISBN: 9781118156308 (pbk.)
    Se bibliotekskatalogen Album

    Charmaz Kathy
    Constructing grounded theory
    2nd edition. : Thousand Oaks, CA : Sage Publications : cop. 2014 : xxi, 388 s. :
    ISBN: 978-0-85702-913-3
    Se bibliotekskatalogen Album

    The SAGE handbook of grounded theory
    Bryant Antony, Charmaz Kathy C.
    London : SAGE : 2007 : xxx, 680 s. :
    ISBN: 9781412923460
    Se bibliotekskatalogen Album

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma