"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Mark och vatten - teori och fältmetoder

Välkommen till kursen Mark och vatten – teori och fältmetoder. Jag som skriver heter Johan Rydberg och är kursansvarig och lärare på kursen. Jag ser fram emot en intressant, givande och utvecklande kurs, och jag vill därför gärna att ni innan kursen börjar läser igenom informationen under fliken ”Om kursen”. Ha en trevlig sommar så ses vi i slutet av augusti. Har du frågor eller funderingar så får du gärna kontakta mig, johan.rydberg@umu.se, eller EMG:s studievägledare, sandra.straumdal@umu.se

Så här börjar du

 • 1. Andra antagningsbeskedet

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

  Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på kursen

  När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. Det gör du själv i Studentwebben mellan 21 augusti och 4 september. Det är viktigt att du registrerar dig under dessa dagar.

  Manual för webbregistrering

  För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id. Se information under "Ny vid Umeå universitet" här nedan.

  Om du inte kan vara med första dagen bör du anmäla det till mig (Johan) eller till Sandra Straumdal (090-786 7280) som är studieadministratör.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Måndag 28 augusti

  Tid: 10.00

  Notera att schemat är preliminärt. Alla eventuella uppdateringar efter kursstart sker på kursens sida i lärplattformen Canvas.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Kursinformation

  Kursen bygger på en blandning av fältövningar, föreläsningar, seminarier och övningar. För att du skall ha så bra förutsättningar att lära dig om mark och vatten kommer många moment vara studentaktiva. Detta innebär ett par saker som kan vara bra att ha i bakhuvudet. För det första, ett studentaktivt lärande är oftast jobbigare för studenten än ”vanliga” föreläsningar. Du kommer dock med största sannolikhet lära dig mer (och komma ihåg det bättre). Det är dock du och ditt intresse som delvis sätter ambitionsnivån på kursen. Jag kommer hela tiden finnas med som ett stöd och guida er på er väg, men för att upplägget skall nå full potential är det viktigt att alla deltar aktivt i de olika undervisningsmomenten.

  För det andra, för att en del av övningarna skall fungera krävs att ni har tillgång till läroboken (Marklära av Jan Eriksson ISBN: 978-91-44-06920-3) redan under kursens första vecka. Se därför till att köpa boken i god tid.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Om du inte har pluggat hos oss tidigare kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 9-12 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Tittar gör du var du vill, föreläsningarna ges i Zoom. Det här får du vet mer om:

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Se datum och tid för varje föreläsning via länken

   

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)