Du är hjärtligt välkommen till kursen Mark och vatten – teori och fältmetoder som startar måndagen den 29 augusti. Schema finns under ”Börja kursen” nedan. Kontakta gärna kursansvarig, johan.rydberg@umu.se eller studievägledare, maria.svensson01@umu.se om du har funderingar. Bästa hälsningar Johan
När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. Det gör du själv i Studentwebben mellan 22 augusti och 5 september. Det är viktigt att du registrerar dig under dessa dagar.
Välkommen till miljöexkursionsveckan som äger rum under den andra veckan av terminen (måndag den 5 september till och med torsdag den 8 september). Under denna vecka kommer vi att åka på programövergripande obligatoriska exkursioner med övningar, uppgifter och diskussionsfrågor med Umeå som utgångspunkt. Med på exkursionerna är institutionens år 2-studenter på miljö- och hälsoskyddsprogrammet (kursen Miljöeffekter) och geovetenskapsprogrammet (kursen Mark och vatten).
Vi kommer att vara två medföljande lärare under bussfärderna, Tord Andersson och Tom Korsman som vid behov kommer att kompletteras av andra vid de olika lokalerna.
Förutom under själva bussturerna så kommer undervisningen att bedrivas utomhus, vilket ställer en del krav på er utrustning om det blåser, regnar eller är blött på en myr. Titta på vårt förslag till packlista så att du inte saknar någon viktig del av utrustningen (framförallt är det kängor/gummistövlar och ordentliga regnkläder som behövs). När detta skrivs är det sol och varmt men det finns definitivt ingen sol-garanti i exempelvis det fjällnära Blaiken i September.
Tider och översiktligt innehåll: Avfärd varje dag kl 8.00 från Universum, åter ca 16.30 förutom tisdag 8/9 då vi beräknas tillbaka ca 18.30.
Måndag 5/9: Effekter av vattenkraft (Stornorrfors), fluviala processer och erosion (Öreälven). Torvprovtagning och olika miljötillämpningar.
Tisdag 6/9: Gruvverksamhet och metalläckage från sulfidhaltigt avfall. Kalkning och efterbehandling (SGU, Blaiken). Stora vindkraftsparker.
Onsdag 7/9: Marin miljöövervakning och miljöproblematik i Östersjön (UMF Norrbyn). Landhöjningseffekter mm.
Torsdag 8/9: Traditionellt storskaligt skogsbruk vs. hållbara skogsbruksmetoder. Flurkmark mm.
Mer information kommer i samband med kursstart men har ni frågor redan nu så skicka ett mail till tord.andersson@umu.se.
Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Umu-id kommer du behöva när du ska: • registrera dig på kurser • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat • kolla din studentmejl • skaffa Umu-kort • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Om du inte har pluggat hos oss tidigare kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 9-12 januari då vi guidar dig genom studiestarten. Tittar gör du var du vill, föreläsningarna ges i Zoom. Det här får du vet mer om:
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.