Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Mark och vatten - teori och fältmetoder

Du är hjärtligt välkommen till kursen Mark och vatten – teori och fältmetoder som startar måndagen den 29 augusti. Schema finns under ”Börja kursen” nedan. Kontakta gärna kursansvarig, johan.rydberg@umu.se eller studievägledare, maria.svensson01@umu.se om du har funderingar. Bästa hälsningar Johan

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja eller nej

  Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats behöver du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 22 juli 2022.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på kursen

  När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. Det gör du själv i Studentwebben mellan 22 augusti och 5 september. Det är viktigt att du registrerar dig under dessa dagar.

  Manual för webbregistrering

  För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id. Se information under "Ny vid Umeå universitet" här nedan.

  Om du inte kan vara med första dagen bör du anmäla det till mig, johan.rydberg@umu.se eller till maria.svensson01@umu.se (studieadministratör).

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Måndag 29 augusti

  Tid: 10.00

  Plats: UB336

  Notera att schemat är preliminärt. 

  Fäll ihop

Om kursen

 • Litteratur

  Boken Eriksson m.fl. 2011: Marklära kommer att användas under första veckorna så det underlättar om ni har den redan till kursstart.

  Andréasson Per-Gunnar. Geobiosfären : en introduktion
  1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2006 : ISBN: 91-44-03670-1

  Övrig litteratur på kursen finns på nätet eller så får ni den uppkopierad.

  Fäll ihop
 • Information Miljöexkursionsveckan 2022

  Välkommen till miljöexkursionsveckan som äger rum under den andra veckan av terminen (måndag den 5 september till och med torsdag den 8 september). Under denna vecka kommer vi att åka på programövergripande obligatoriska exkursioner med övningar, uppgifter och diskussionsfrågor med Umeå som utgångspunkt. Med på exkursionerna är institutionens år 2-studenter på miljö- och hälsoskyddsprogrammet (kursen Miljöeffekter) och geovetenskapsprogrammet (kursen Mark och vatten).

  Vi kommer att vara två medföljande lärare under bussfärderna, Tord Andersson och Tom Korsman som vid behov kommer att kompletteras av andra vid de olika lokalerna.

  Förutom under själva bussturerna så kommer undervisningen att bedrivas utomhus, vilket ställer en del krav på er utrustning om det blåser, regnar eller är blött på en myr. Titta på vårt förslag till packlista så att du inte saknar någon viktig del av utrustningen (framförallt är det kängor/gummistövlar och ordentliga regnkläder som behövs). När detta skrivs är det sol och varmt men det finns definitivt ingen sol-garanti i exempelvis det fjällnära Blaiken i September.

  Tider och översiktligt innehåll:
  Avfärd varje dag kl 8.00 från Universum, åter ca 16.30 förutom tisdag 8/9 då  vi beräknas tillbaka ca 18.30.

  Måndag 5/9: Effekter av vattenkraft (Stornorrfors), fluviala processer och erosion (Öreälven). Torvprovtagning och olika miljötillämpningar.

  Tisdag 6/9: Gruvverksamhet och metalläckage från sulfidhaltigt avfall. Kalkning och efterbehandling (SGU, Blaiken). Stora vindkraftsparker.

  Onsdag 7/9: Marin miljöövervakning och miljöproblematik i Östersjön (UMF Norrbyn). Landhöjningseffekter mm.

  Torsdag 8/9: Traditionellt storskaligt skogsbruk vs. hållbara skogsbruksmetoder. Flurkmark mm.

  Mer information kommer i samband med kursstart men har ni frågor redan nu så skicka ett mail till tord.andersson@umu.se.

  Fäll ihop
 • Lärplattformen Canvas

  Information och kursmatnvas. Studenter som är antagna/registrerade på en kurs har access till kursens Canvassida.

  Logga in

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)