Beslutad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2025-02-25
Innehåll
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper om medier och kommunikation, samt deras villkor och roll i samhället. Målet är att skapa förutsättningar för studenterna att både förstå och kunna undervisa om mediernas betydelse i dagens samhälle. Under kursen behandlas det svenska mediesystemet och mediernas historiska utveckling. Modern och klassisk forskning om medier och kommunikation introduceras. Syftet är att den studerande ska ha utvecklat en djupare insikt i mediernas och kommunikationens roll i samhället, med särskilt fokus på framväxten av nya medier och plattformar. Särskild betoning läggs på praktiska övningar som rör medieanvändning i det dagliga livet.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse kunna:
på ett övergripande sätt beskriva olika mediesystem samt mediernas historiska utveckling, med viss fokus på svenska förhållanden,
redogöra för journalistikens villkor samt mediernas olika samhälleliga och kulturella roller.
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga kunna:
kunna skapa praktiska övningar som åskådliggör betydelsen av medier och kommunikation i vardagslivet.
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt kunna:
kunna diskutera journalistikens villkor samt mediernas olika samhälleliga och kulturella roller.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen ges i form av nätkurs och består av forumseminarier, gruppövningar och självstudier. I de fall närvaro vid seminarier och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt. Viss undervisning på engelska kan förekomma.
För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser och särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.
Examination
Kursen examineras fortlöpande genom skriftliga uppgifter. Vid mindre individuella samt gruppuppgifter tillämpas betygsskala Underkänd (U) och Godkänd (G). Vid större individuella inlämningsuppgifter tillämpas betygsskalan Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG).
På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Betyg sätts av Humanistiska fakultetsnämnden utsedd examinator. Betyget prövas individuellt och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För Väl godkänd på hel kurs fordras Väl godkänd på en majoritet av inlämningsuppgifterna. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie tillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle inom två månader (tre månader om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprov inom ett år. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och äger rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet. Studenten har rätt att i stället välja att genomföra omexamination och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan beslutas av examinator. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination och beslut meddelas studenten.
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Tillgodoräknande
För möjlighet att tillgodoräkna delar eller hela kursen se information på Umeå universitets studentwebb.
Övriga föreskrifter
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.