"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Milstolpar i nordisk historia, 7,5 hp

Engelskt namn: Milestones in Nordic History

Denna kursplan gäller: 2023-01-23 och tillsvidare

Kurskod: 1HI077

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2020-03-12

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2023-01-23

Innehåll

Under denna kurs kommer vi att fokusera på viktiga teman i nordisk historia: utvecklingen av de danska och svenska protestantstaterna, konsekvenserna av Napoleonperioden, framväxten av nationalism och nya identiteter under 1800-talet, utvecklingen av välfärdsstaten, de nordiska länderna och andra världskriget och slutligen minoriteter i de nordiska länderna.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse:
* visa en övergripande kunskap om nordisk historia
* diskutera sociala, politiska och kulturella förändringar i de nordiska länderna

Färdigheter och förmågor:
* jämföra utvecklingen i de nordiska länderna

Värderingsförmåga och förhållningssätt:
* individuellt eller i grupp sammanfatta, diskutera och presentera ämnesrelaterade problem som hanteras under föreläsningar, presentationer och i texter.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen hålls på engelska. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, gruppövningar och individuellt arbete. I de fall där deltagande i föreläsningar eller övningar är obligatoriskt, det vill säga av examinerande karaktär, anges det specifikt i schemat. Vid frånvaro vid obligatoriska tillfällen tillhandahålls kompletterande uppgifter av läraren.

Examination

Kursen examineras kontinuerligt genom uppgifter, deltagande i obligatoriska seminarier och individuella hemuppgifter. Gruppuppgifter och seminarier klassificeras med betyg (Godkänd) eller Underkänd (Underkänd). Enskilda uppsatser (slutprov) betygsättas med Välgodkänt (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). För att klara kursen (min. betyg G) krävs alla obligatoriska delar måste ha fått betyget G. För att få välgodkänt betyg (VG) på kursen måste alla obligatoriska övningar ha fått betyg G, och examinerande slutuppgift betyget VG. Betygsättningen bestäms av fakulteten för humanioravetenskapens utsedda examinator. 

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.  

En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.   

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.  

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum.  
 

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektorn vid Institutionen för idé- och samhällsstudier.

Litteratur

Giltig från: 2023 vecka 4

Nordic narratives of the Second World War : national historiographies revisited
Stenius Henrik, Österberg Mirja, Östling Johan
Lund : Nordic Academic Press : 2011 : 173 s. :
ISBN: 978-91-85509-49-2 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

A concise history of Sweden from the Viking Age to the present
First edition : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 229 sidor :
ISBN: 9789144104973
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hilson Mary
The Nordic model : Scandinavia since 1945
London : Reaktion Books : 2008 : 1 online resource (234 p.) :
ISBN: 9781861894618
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst