Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Optisk konstruktion

  • Antal högskolepoäng 7,5 hp
  • Nivå Avancerad nivå
  • Starttid Hösttermin 2022

Antagen till kursen

Här hittar du allt du behöver veta innan kursen startar.

Om kursen

Kursen ger kunskaper om optiska system och avbildningsprocesser. Kursen introducerar den paraxiala formalismen för tunna och tjocka linser samt för system av linser. En huvuddel av kursen behandlar avbildningsfel, s.k. kromatiska och monokromatiska aberrationer. För att kunna beskriva aberrationer introduceras allmänna ”ray tracing”-ekvationer. Generella uttryck för grundläggande typer av aberrationer härleds och dessa används för att beskriva uppkomst och förekomst av aberrationer i olika system. Därefter behandlas metoder och strategier för hur optiska system kan utformas så att deras bilder är fria från aberrationer eller optimeras för ett minimum av aberrationer. Kursen behandlar även diffraktionsfenomenets inverkan på bildkvalitet. Kursen innehåller laborativa moment men även design och analys av optiska system med hjälp av "ray tracing"-program.

Anmälan och behörighet

Optisk konstruktion, 7,5 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2022 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

1 november 2022

Slutar

15 januari 2023

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Engelska

Studieform

Dagtid, 50%

Behörighetskrav

Univ: Tidigare högskolestudier om minst 90 högskolepoäng inklusive Vågfysik och optik, 6 hp, eller motsvarande. Svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier samt Engelska A/5. Krav på svenska gäller endast om utbildningen ges på svenska.

Urval

Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp) Sökande inom vissa program vid Umeå universitet har platsgaranti till denna kurs. Antalet platser för fristående kurs kan därför bli begränsat.

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 17 850 kr. Total studieavgift: 17 850 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-53008

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 19 april 2022. Du kan inte längre anmäla dig.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kursen ges av
Institutionen för fysik
Kontaktperson för kursen är:
Ove Axner