Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)

printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Överbryggande kurser för utbildning till Studie- och yrkesvägledare

Hej och välkommen! Jag som skriver det här heter Ulrika Engfors Holmbom och är kursansvarig lärare på den första kursen av tre, denna överbryggande termin. Här nedan får du veta när, hur och vad du måste göra innan kursstart.  Hittar du inte alla svar, kan du skicka din fråga via kontaktformuläret till oss. Formuläret hittar du i slutet av denna sida. Vi ses i januari!

Så här börjar du

Om kursen

 • Inför första kursträffen

  Den första sammankomsten i Umeå sker den 27 jan kl. 09.00.
  Mellan den 20 jan och 26 jan ägnar ni er åt självstudier.

  Innan första sammankomsten ska ni ha läst "Att bana vägen mot framtiden" av Lisbeth Lundahl, "Professionell vägledning" av Hägg/Kuoppa, "Lilla genushäftet 2.0" av Maria Hedlin samt "Ett delat samhälle: makt, intersektionalitet och social skiktning" av Christofer Edling.

  Kursplaner med litteraturlista kan ni söka fram via kursplanesök.
  6SY033 Introduktion till Studie- och yrkesvägledning 12,5 hp
  6SY034 Teorier, modeller och metoder för karriärvägledning 7,5hp
  6YS035 Samhällsvetenskap 10hp

  Fäll ihop
 • Kursens upplägg och sammankomster

  Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap (TUV) är kursansvarig för den överbryggande terminen.

  Sammankomst 1: Den första sammankomsten startar måndag 27/1 kl. 09.00 i sal N380 (Naturvetarhuset) och avslutas fredag 31/1 kl. 15.00. Sammankomsten innehåller flera obligatoriska moment och examinationer.

  Sammankomst 2: Den andra sammankomsten i första kursen startar måndag den 16/3 kl. 09.00 och avslutas tisdagen den 17/3 kl 16.30. Sammankomsten innehåller flera obligatoriska moment och examinationer. Nästkommande kurs introduceras samma vecka dvs. 18/3 kl. 8.15. Mer information om dessa kommer senare från de lärare som är kursansvariga för dem.

  En fullständig terminsöversikt med datum och tider för träffarna under vt 2020 hittar du här: Terminsöversikt överbryggande termin V20

  Sista året på Studie- och yrkesvägledarprogrammet, distans
  Efter den överbryggande terminen, så följer det sista året tillsammans med de som läser Studie- och yrkesvägledarprogrammet på distans, dvs termin 5 och 6.

  Kontakta oss:
  Frågor om kursens innehåll kan du ställa till mig, Ulrika Engfors Holmbom.

  Frågor av administrativ karaktär kan du ställa till vår studieadministratör Christina Westergren.


  Återigen, varmt välkommen till kursen!

  Med vänlig hälsning
  Ulrika Engfors Holmbom (kursansvarig lärare)

  Fäll ihop
 • Om tillgodoräknande, samt utdrag ur belastningsregistret

  Tillgodoräknande

  När det gäller tillgodoräknande så har vi inte möjlighet att ge förhandsbesked vad gäller sånt, utan man måste helt enkelt ansöka och få ärendet prövat och behandlat, och sedan få svar (beslut) den vägen.
   
  Ett tillgodoräknande kan du ansöka om först efter du är antagen (dvs efter det andra urvalet är klart) om du inte sedan tidigare har läst här vid Umeå universitet, då kan du ansöka redan nu.
   
  Här kan du läsa om tillgodoräknande och hur man ansöker om det: https://www.umu.se/student/mina-studier/tillgodoraknande/

  Utdrag ur belastningsregistret

  När du påbörjar din praktik sista terminen på programmet måste du visa upp ett intyg ur polisens belastningsregister för skolans rektor. Du måste själv beställa ett intyg från polisen. Detta gör du senast en månad innan praktikkursens start. Ansökningsblankett finns på polisens webbplats: Begäran om utdrag från polisens belastningsregister

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19. Vi ställer inte in. Vi ställer om.

  Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.

  Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Introduktionsföreläsningar – ny på universitetet

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • Studera med funktionsnedsättning
  • IT-tjänster för studenter
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Prestera och vara – hur hittar jag balans
  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id!

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa

  Save the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.

  Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.

  När: Fredag 29 januari 2021
  Tid: Klockan 12.00 - 16:00

  Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.

  Fäll ihop
 • Mottagningen

  Studielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.

  Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?

  När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari. 

  Här håller du koll på och går med i mottagningen

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)