Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Överbryggande kurspaket mot studie- och yrkesvägledarexamen - för lärare och socionomer

Hej och välkommen! Jag som skriver det här heter Maria Söderholm och är kursansvarig lärare på den första och tredje kursen denna överbryggande termin. Här nedan får du veta när, hur och vad du måste göra innan kursstart.  Hittar du inte alla svar, kan du skicka ett mail till antingen mig eller vår studieadministratör, du hittar våra kontaktuppgifter nedan. Vi ses i januari!

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja till din studieplats

  Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats måste du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 17 december 2021.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på kursen

  På denna kurs tillämpar vi självregistrering, vilket innebär att du själv ska logga in och registrera dig via studentwebben. Det kan du göra mellan 10-17 januari.

  Det är oerhört viktigt att du registrerar dig under dessa dagar! Om du inte har registrerat dig senast den 17 januari förlorar du din plats på kursen. 

  För att kunna registrera dig krävs det att du har aktiverat ditt Umu-id först. Observera att aktivering av ditt Umu-id inte är detsamma som självregistrering!

  1. Jag vill aktivera mitt Umu-id
  2. Jag har aktiverat mitt Umu-id och vill registrera mig

  Om du får problem med att skapa ditt Umu-id eller har glömt dina inloggningsuppgifter måste du kontakta IT-supporten.
  Hjälp hittar du här.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  17 januari 2022

  Tid: Kl 09.00

  Plats: Zoom

  Den första kursen startar måndag den 17 januari med ett Zoom-möte. Du hittar Zoom-länken i lärplattformen Canvas som du loggar till med ditt aktiverade Umu-id (användarkonto).

  Jag vill logga in i Canvas

  Guide till de vanligaste funktionerna i Zoom

  Om du inte kan se din kurs i Canvas beror det sannolikt på att kurssajten inte är publicerad för er studenter ännu, alternativt att du inte har registrerat dig på kursen än.

   

  Fäll ihop

Om kursen

 • Förberedelser

  Det är bra om du loggar in och bekantar dig med lärplattformen Canvas så snart du blivit slutgiltigt antagen, dvs efter urval 2.

  Kursplaner med litteraturlista kan ni söka fram via kursplanesök.
  6SY039 Studie- och yrkesvägledning för lärare och socionomer 12,5 hp
  6SY040 Politik, förvaltning och arbetsmarknad 7 hp
  6YS041 Karriärvägledning - teorier, modeller och metoder 10,5 hp

  Vill du vara förberedd inför första seminariet, kan du börja bekanta dig med följande litteratur: "Professionell vägledning" av Hägg/Kuoppa. 

  Fäll ihop
 • Kursens upplägg och kontaktuppgifter

  Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap (TUV) är kursansvarig för den överbryggande terminen.

  Den första digitala träffen startar måndag 17/1 kl. 09.00 via Zoom (länk via Canvas). Det är en introduktion till kursen och dess upplägg. Ett obligatoriskt upprop kommer även att ske då.

  Första kursen ges helt digitalt pga det ännu osäkra läge som råder, vilket innebär att alla inslag i kursen sker via Zoom. Ni kommer också att arbeta med gruppuppgifter via Zoom. Vilka dagar och tider som gäller framgår av schemat som du hittar längre upp i välkomstbrevet, under punkt 3. Börja kursen. Tänk på att schema för kurserna uppdateras löpande och är preliminärt fram till en månad innan respektive kursstart. 

  En fullständig terminsöversikt för vt 2022 hittar du här: Terminsöversikt överbryggande termin V22

  Sista året på Studie- och yrkesvägledarprogrammet, distans
  Efter den överbryggande terminen, så följer det sista året tillsammans med de som läser Studie- och yrkesvägledarprogrammet på distans, dvs termin 5 och 6.

  Kontakta oss:
  Frågor om kursens innehåll kan du ställa till mig, Maria Söderholm.

  Frågor av administrativ karaktär kan du ställa till vår studieadministratör Christina Sander Nordin.


  Återigen, varmt välkommen!

  Med vänlig hälsning
  Maria Söderholm (kursansvarig lärare på första och tredje kursen)

  Fäll ihop
 • Om tillgodoräknande, samt utdrag ur belastningsregistret

  Tillgodoräknande

  När det gäller tillgodoräknande så har vi inte möjlighet att ge förhandsbesked vad gäller sånt, utan man måste helt enkelt ansöka och få ärendet prövat och behandlat, och sedan få svar (beslut) den vägen.
   
  Ett tillgodoräknande kan du ansöka om först efter du är antagen (dvs efter det andra urvalet är klart) om du inte sedan tidigare har läst här vid Umeå universitet, då kan du ansöka redan nu.
   
  Här kan du läsa om tillgodoräknande och hur man ansöker om det: https://www.umu.se/student/mina-studier/tillgodoraknande/

  Utdrag ur belastningsregistret

  När du påbörjar din praktik sista terminen på programmet måste du visa upp ett intyg ur polisens belastningsregister för skolans rektor. Du måste själv beställa ett intyg från polisen. Detta gör du senast en månad innan praktikkursens start. Ansökningsblankett finns på polisens webbplats: Begäran om utdrag från polisens belastningsregister

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Välkommen till Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Både för dig som studerar på campus eller för dig som läser helt på distans. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt Umu-id eller att logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Tillgång till hela Microsoft Office 365

  Som student har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365 under din studietid. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster som kan underlätta din studietid och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Läs om Office 365 och hur du installera det till din dator.

  Fäll ihop
 • Ny på universitetet – introduktionsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till digitala studiestartsföreläsningar 11-14 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om? 

  • Ny på universitetet – en överblick 
  • Varför finns studentkåren? 
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera 
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden 
  • Om existentiell hälsa, mening och balans
  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför ber vi dig att i första hand mejla, ringa eller chatta med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)