Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Överbryggande kurspaket mot studie- och yrkesvägledarexamen - för lärare och socionomer

Hej och välkommen! Jag som skriver det här heter Maria Söderholm och är kursansvarig lärare på den första och tredje kursen denna överbryggande termin. Här nedan får du veta när, hur och vad du måste göra innan kursstart.  Hittar du inte alla svar, kan du skicka ett mail till antingen mig eller vår studieadministratör, du hittar våra kontaktuppgifter nedan. Vi ses i januari!

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja eller nej

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet. Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud på Studentwebben (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på kursen

  På denna kurs tillämpar vi självregistrering, vilket innebär att du själv ska logga in och registrera dig via studentwebben. Det kan du göra mellan 10-17 januari.

  Det är oerhört viktigt att du registrerar dig under dessa dagar! Om du inte har registrerat dig senast den 17 januari förlorar du din plats på kursen. 

  För att kunna registrera dig krävs det att du har aktiverat ditt Umu-id först. Observera att aktivering av ditt Umu-id inte är detsamma som självregistrering!

  1. Jag vill aktivera mitt Umu-id
  2. Jag har aktiverat mitt Umu-id och vill registrera mig

  Om du får problem med att skapa ditt Umu-id eller har glömt dina inloggningsuppgifter måste du kontakta IT-supporten.
  Hjälp hittar du här.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  17 januari 2022

  Tid: Kl 09.00

  Plats: Zoom

  Den första kursen startar måndag den 17 januari med ett Zoom-möte. Du hittar Zoom-länken i lärplattformen Canvas som du loggar till med ditt aktiverade Umu-id (användarkonto).

  Jag vill logga in i Canvas

  Guide till de vanligaste funktionerna i Zoom

  Om du inte kan se din kurs i Canvas beror det sannolikt på att kurssajten inte är publicerad för er studenter ännu, alternativt att du inte har registrerat dig på kursen än.

   

  Fäll ihop

Om kursen

 • Förberedelser

  Det är bra om du loggar in och bekantar dig med lärplattformen Canvas så snart du blivit slutgiltigt antagen, dvs efter urval 2.

  Kursplaner med litteraturlista kan ni söka fram via kursplanesök.
  6SY039 Studie- och yrkesvägledning för lärare och socionomer 12,5 hp
  6SY040 Politik, förvaltning och arbetsmarknad 7 hp
  6YS041 Karriärvägledning - teorier, modeller och metoder 10,5 hp

  Vill du vara förberedd inför första seminariet, kan du börja bekanta dig med följande litteratur: "Professionell vägledning" av Hägg/Kuoppa. 

  Fäll ihop
 • Kursens upplägg och kontaktuppgifter

  Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap (TUV) är kursansvarig för den överbryggande terminen.

  Den första digitala träffen startar måndag 17/1 kl. 09.00 via Zoom (länk via Canvas). Det är en introduktion till kursen och dess upplägg. Ett obligatoriskt upprop kommer även att ske då.

  Första kursen ges helt digitalt pga det ännu osäkra läge som råder, vilket innebär att alla inslag i kursen sker via Zoom. Ni kommer också att arbeta med gruppuppgifter via Zoom. Vilka dagar och tider som gäller framgår av schemat som du hittar längre upp i välkomstbrevet, under punkt 3. Börja kursen. Tänk på att schema för kurserna uppdateras löpande och är preliminärt fram till en månad innan respektive kursstart. 

  En fullständig terminsöversikt för vt 2022 hittar du här: Terminsöversikt överbryggande termin V22

  Sista året på Studie- och yrkesvägledarprogrammet, distans
  Efter den överbryggande terminen, så följer det sista året tillsammans med de som läser Studie- och yrkesvägledarprogrammet på distans, dvs termin 5 och 6.

  Kontakta oss:
  Frågor om kursens innehåll kan du ställa till mig, Maria Söderholm.

  Frågor av administrativ karaktär kan du ställa till vår studieadministratör Christina Sander Nordin.


  Återigen, varmt välkommen!

  Med vänlig hälsning
  Maria Söderholm (kursansvarig lärare på första och tredje kursen)

  Fäll ihop
 • Om tillgodoräknande, samt utdrag ur belastningsregistret

  Tillgodoräknande

  När det gäller tillgodoräknande så har vi inte möjlighet att ge förhandsbesked vad gäller sånt, utan man måste helt enkelt ansöka och få ärendet prövat och behandlat, och sedan få svar (beslut) den vägen.
   
  Ett tillgodoräknande kan du ansöka om först efter du är antagen (dvs efter det andra urvalet är klart) om du inte sedan tidigare har läst här vid Umeå universitet, då kan du ansöka redan nu.
   
  Här kan du läsa om tillgodoräknande och hur man ansöker om det: https://www.umu.se/student/mina-studier/tillgodoraknande/

  Utdrag ur belastningsregistret

  När du påbörjar din praktik sista terminen på programmet måste du visa upp ett intyg ur polisens belastningsregister för skolans rektor. Du måste själv beställa ett intyg från polisen. Detta gör du senast en månad innan praktikkursens start. Ansökningsblankett finns på polisens webbplats: Begäran om utdrag från polisens belastningsregister

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student behöver du ett Umu-id (ditt användarkonto). Ditt Umu-id använder du för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Så här aktiverar jag mitt Umu-id.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att att logga in eller aktivera ditt Umu-id så kontakta IT-supporten Servicedesk där du kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.

  Ansök om Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Tillgång till hela Microsoft Office 365

  Under din studietid har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster. Allt för att underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Office 365 och hur jag installerar det.

  Fäll ihop
 • Digitala studiestartsföreläsningar 23–26 augusti

  Det kan vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar 23–26 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om? 

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans
  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Infocenter hjälper dig med det du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Här kan du till exempel få hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare. Infocenter håller till i huset Universum, mitt på Campus Umeå. 

  Hitta till Infocenter på Campus Umeå.

  Infocenter – ger svar, hjälp och vägledning.

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)