"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Propaganda, public relations och journalistik, 7,5 hp

Engelskt namn: Propaganda, Public Relations and Journalism

Denna kursplan gäller: 2023-08-28 och tillsvidare

Kurskod: 1KO043

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medie- och kommunikationsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2023-02-08

Innehåll

Kursen syftar till att introducera begreppen propaganda, övertalning, PR, falska nyheter och diskutera deras förhållande till journalistik. Olika typer av tvivelaktigt innehåll behandlas och möjliga samhälleliga konsekvenser av miss- och desinformation diskuteras.  

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:  

Kunskap och förståelse:  

  • förklara, jämföra och diskutera nyckelbegreppen propaganda, desinformation, public relations och journalistik samt problematisera förhållandet mellan dem  

Färdigheter och förmågor:  

  • identifiera olika typer av tvivelaktigt innehåll och reflektera över eventuella samhälleliga konsekvenser av fel- eller desinformation

Värderingsförmåga och förhållningssätt:  

  • visa förmågan att sålla och kritiskt granska medieinnehåll  
  • individuellt och i grupp sammanfatta, diskutera och presentera ämnesrelaterade problem som behandlas under föreläsningar, presentationer och i texter 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen hålls på engelska. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, gruppövningar och individuellt arbete. I de fall där deltagande i föreläsningar eller övningar är obligatoriskt, det vill säga av examinerande karaktär, anges det specifikt i schemat. Vid frånvaro vid obligatoriska tillfällen tillhandahålls kompletterande uppgifter av läraren.  
 
För dig som är registrerad på en kurs och har ett funktionshinder finns det resurser för specialstöd. Kontakta Infocentret för mer information. Deltagande i grupparbete och i övningar med examinerande karaktär är obligatoriskt, och därför kan inte anpassad studietakt tillämpas.  

Examination

Modulen examineras löpande genom seminarier, gruppuppgifter samt genom en individuell hemtentamen/salstentamen. Betygsskalan för seminarier och gruppuppgifter är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för hemtentamen/salstentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgifter samt på individuell hemtentamen/salstentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och gruppuppgifter samt Väl godkänd på individuell hemtentamen/saltentamen. 

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. 
 
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.  

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.


 
Tillgodoräknande  
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).  
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.  

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.  

Litteratur

Giltig från: 2023 vecka 35

Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast 2 månader före kursens start.

Barclay Donald A.
Fake news, propaganda, and plain old lies : how to find trustworthy information in the digital age
Lanham : Rowman & Littlefield : 2018 : xv, 228 pages :
ISBN: 9781538108895
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Propaganda & persuasion
Jowett Garth, O'Donnell Victoria
Seventh edition : Los Angeles : Sage : [2019] : 400 sidor :
ISBN: 9781506371344
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Jansen Sue Curry
Stealth communications : the spectacular rise of public relations
Cambridge, UK : Polity Press : 2017 : 1 online resource (vii, 242 pages) :
Online access for UMUB
ISBN: 9781509516032
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst