"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Rättsmedicin ur ett juridiskt perspektiv

Välkomna till kursen RÄTTSMEDICIN UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV, med start HT 2024!Kursens målsättning är att ge en orientering inom ämnet, huvudsakligen läkarens handlande vid dödsfall, dokumentation och bedömning av skador och deras uppkomst, samt utfärdande av rättsintyg.

Så här börjar du

 • 1. Andra antagningsbeskedet

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

  Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

  Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

  Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på kursen

  På den här kursen ska du själv logga in och registrera dig via Ladok innan kursstart. Det kan du göra från och med fredag 25 oktober till och med måndag 4 november. Om du inte har registrerat dig senast den 4 november förlorar du din plats på kursen.

  Se en film om hur du registrerar dig på en kurs.

  Om du vet i förväg att du inte kommer att kunna registrera dig under den angivna perioden, måste du meddela oss innan den sista registreringsdagen. Om du drabbas av akut sjukdom eller någon annan oförutsedd händelse som hindrar dig från att registrera dig, bör du kontakta oss så snart som möjligt (läkarintyg krävs). Om du har blivit antagen som reserv efter att registreringen har stängts, kontaktar du studieadministrationen så att de kan registrera dig manuellt.

  Meddela Studieadministrationen via e-post.

  För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id och MFA.

  Fäll ihop
 • 4. Börja kursen

  Kursplattformen Canvas öppnar den 1 november. Introföreläsningen ges vid 15:00 den 4 november (kommer även finnas inspelad). 

  Datum för seminarierna:

  Fredag 22 november

  Fredag 13 december

  Observera att du måste vara registrerad på kursen för att se kurssajten på Canvas!

  Välkomna!

  Torfinn Beer
  Kursansvarig

  Fäll ihop

Om kursen

 • Kursens innehåll

  Kursen ger en grundläggande utbildning i rättsmedicin med inriktning mot det som är relevant för jurister som jobbar med brottmål där medicinsk bevisning förekommer. Kursen är strukturerad i tre delar för att ge en omfattande förståelse inom området.

  I den första delen av kursen ges en övergripande introduktion till rättsmedicinen. Här behandlas utredning och handläggning av dödsfall, dödstecken och andra likfenomen samt inverkan av yttre påverkan såsom förgiftningar, skador till följd av trubbigt våld, skarpt våld, skottvåld, kvävning samt elektrisk och termisk inverkan.

  I den andra delen av kursen fördjupas kunskapen med fokus på rättsmedicinens roll i brottmål. Det inkluderar att förstå rollen och betydelsen av rättsintyg i brottmål, inklusive en analys av deras styrkor och svagheter. Vidare utforskas den filosofiska grunden för rättsmedicinska bedömningar och hur dessa skiljer sig från generella medicinska resonemang. Därutöver belyses de specifika utmaningarna som finns vid utredning av våld i nära relation särskilt.

  Den sista delen av kursen fokuserar på identifiering av avlidna (inklusive katastrofidentifiering, även känd som "disaster victim identification"), rättsantropologi, DNA som bevis och rättsläkarens roll vid en fyndplatsundersökning.

  Fäll ihop
 • Undervisningens upplägg

  Undervisningen sker på distans via lärplattformen Canvas. Kursen innehåller inga fysiska träffar. Undervisningen består av en introduktionsföreläsning följt av tre delar med inspelade föreläsningar. Efter de två första delarna genomförs relaterade fallseminarier där studenterna får möjlighet att fördjupa sig i den kunskap som lärs ut i delens föreläsningar.  Fallseminarierna tar cirka 3 timmar att genomföra. Gruppindelning och tider för seminarierna ges ut i samband med kursstart.  Efter den tredje delen kommer en uppsamlingsföreläsning till vilken studenterna kan skicka in frågor.

  Tillgång till dator med stabil internetuppkoppling krävs. För aktivt deltagande vid seminarierna behövs hörlurar och mikrofon.

  Datum för seminarierna:

  Fredag 22 november

  Fredag 13 december

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)