Denna kurs behandlar reservsättning och prissättning inom sakförsäkring, med hänsyn till olika egenskaper hos det försäkrade objektet och försäkringstagaren. Vi börjar med att studera prissättning med hjälp av generaliserade linjära modeller (GLM), en metod som introducerades av brittiska aktuarier och som nu är vedertagen i branschen. För situationer då vi har otillräckliga data kommer vi att kombinera GLM med kredibilitetsteori för att uppnå tillförlitliga skattningar.
Reservsättning handlar om att uppskatta utbetalningar för inträffade men ej färdigreglerade skador. Här kommer vi att bland annat studera chain ladder-metoden.
Förutom de teoretiska kunskaperna är en viktig del av kursen att utveckla studenternas förmåga att tillämpa metoderna på verkligt data.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska studenten kunna
Kunskap och förståelse
ingående beskriva grundläggande begrepp och statistiska fördelningar som används inom prissättning av sakförsäkringar
ingående beskriva och motivera användningen av GLM och kredibilitetsteori för prissättning
ingående beskriva de på kursen ingående metoderna för reservsättning
Färdighet och förmåga
bestämma maximum likelihood-skattningen av parametrarna hos en GLM
tillämpa GLM för prissättning
tillämpa GLM, kombinerad med kredibilitetsteori, för prissättning
tillämpa de reservsättningsmetoder som ingår i kursen
Värderingsförmåga och förhållningssätt
värdera anpassade modeller med avseende på relevanta mått
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs minst 90 hp inkluderande minst 30 hp matematik, minst 15 hp matematisk statistik eller statistik och minst 7,5 hp programmeringsmetodik, eller motsvarande. Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av föreläsningar och laborationshandledning.
Examination
Kunskapsredovisningen sker i form av skriftliga laborationsrapporter och ett skriftligt prov. På kursen ges något av betygen Underkänd(U), 3 (Godkänd), 4 (Icke utan beröm godkänd) eller 5 (Med beröm godkänd). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga examinerande delar är godkända.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Den som erhållit betyget godkänt på kursen kan ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Den som erhållit godkänt betyg på kursen kan ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkända vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Övriga föreskrifter
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor i matematik och matematisk statistik. Kursen kan ingå i en examen som en kurs i huvudområdet beräkningsteknik.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.