"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Samhällskunskap 2, 30 hp

Engelskt namn: Civics

Denna kursplan gäller: 2021-07-26 till 2022-07-24 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6SH010

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2011-04-07

Reviderad av: Prefekten, 2021-02-22

Innehåll

Moment 1. Sociala strukturer, social kategorisering och socialt handlande, 12 hp
Social structures, social categories and agency, 12 hp

Momentet tar sin utgångspunkt i och breddar tidigare moments undervisning vad gäller medborgarskap, välfärdsstat och arbetsmarknad. Därefter lyfter vi fram både teoretiska diskussioner och empiriska exempel på social stratifiering, klass, etnicitet, genus och sexualitet. Under momentet fokuseras även normer och social handling.
 
Moment 2. Jämförande politik, 6 hp
Comparative Politics, 6 hp

Momentet syftar till att ge breda kunskaper om andra länders politiska system samt en grundläggande förståelse för relationen mellan institutioner och beteende. Under momentet behandlas frågor som: Hur fungerar egentligen politiken i andra länder? Vilken roll spelar sådant som vilket valsystem eller vilken typ av regering som finns i ett land? Hur kan olika institutionella val påverka kvinnors politiska deltagande? Vilken skillnad gör demokrati och maktdelning i praktiken? Under momentet kommer vi att kritiskt granska de svar som finns i vedertagen litteratur. De studerande ges också möjlighet att börja utveckla egna svar på denna typ av frågor.
 
Moment 3. Internationella relationer, 6 hp
International Relations, 6 hp

Momentet ger en bred introduktion till kunskaps- och forskningsområdet internationella relationer. Momentet tar upp ett antal världspolitiska händelser under de senaste hundra åren. Viktiga aktörer, processer, institutioner och sakfrågor studeras utifrån olika teoretiska perspektiv och deras syn på vad som är centralt för förståelsen av internationella relationer.
 
Ämnesdidaktisk strimma, 6 hp (ges parallellt med moment 1-3)
I Samhällskunskap 2 behandlas didaktiska frågor som relaterar till momentens innehåll. Med hjälp av olika teoretiska begrepp fördjupas samhällskunskapsdidaktiska frågor om innehåll, metod och bedömning.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Sociala strukturer, social kategorisering och socialt handlande, 12 hp
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna:

  • förstå och redogöra för utvalda centrala sociologiska teorier och perspektiv
  • förstå och redogöra för ett urval av sociologiskt relevanta teman 

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna:

  • självständigt och kritiskt applicera sociologiska teoretiska perspektiv på allmänt förekommande samhällsfenomen
  • självständigt skriva akademisk text kring specificerade frågeställningar och teman

För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga kunna:

  • reflektera och kritiskt granska samhälleliga normer och värderingar

Moment 2. Jämförande politik, 6 hp
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna:

  • redovisa grundläggande kunskaper om jämförande metod och hur systematiska jämförelser mellan länder kan genomföras
  • förklara och beskriva orsaker till, såväl som effekter av, institutionella val i olika länder

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna:

  • applicera grundläggande begrepp för att beskriva och jämföra politiska system i olika länder
  • översiktligt diskutera och exemplifiera den ömsesidiga relationen mellan politiska institutioner och politiskt beteende i olika länder

Moment 3. Internationella relationer, 6 hp
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna:

  • återge huvuddragen i den internationella politikens utveckling samt svensk utrikespolitik under 1900-talet och framåt
  • beskriva viktiga aktörer, processer, institutioner och sakfrågor i internationella relationer
  • redogöra för olika teoretiska perspektiv på internationella relationer

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna:

  • diskutera och kritiskt analysera viktiga aktörer, processer, institutioner och sakfrågor i internationella relationer utifrån olika teoretiska perspektiv

Ämnesdidaktisk strimma, 6 hp
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna:

  • redogöra för olika didaktiska typologier i ämnet samhällskunskap
  • kunna beskriva vilka svårigheter elever kan ha i ämnet samhällskunskap 

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna:

  • strukturera och levandegöra undervisningsmaterial om en aktuell samhällsfråga utifrån samhällskunskapsdidaktiskt grundade val
  • formulera relevanta frågor, uppgifter, examinationer samt applicera kunskapskrav i undervisningsmaterialet om en aktuell samhällsfråga utifrån vald målgrupp 
  • transformera de teoretiska kunskaperna i jämförande politik till undervisning i skolämnet samhällskunskap 
  • transformera de teoretiska kunskaperna i internationella relationer till undervisning i skolämnet samhällskunskap.

För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga kunna:

  • reflektera och kunna förhålla sig till en heterogen elevgrupp gällande olika tillhörigheter avseende etnicitet, sexualitet och klass

Behörighetskrav

Univ: Samhällskunskap 1, med godkänt resultat på minst 22,5 hp, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Självstudier är en viktig del av kursen. Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier, grupp- och enskilda övningar samt handledning. Arbetsformerna anpassas till de förväntade studieresultaten och varierar från moment till moment. Närvaro kan vara obligatorisk vid seminarie- och gruppövningar. Den som inte är närvarande tilldelas ytterligare uppgifter.

Examination

Examinationsformerna varierar mellan momenten beroende på vilka undervisningsformer som tillämpas och på förväntade studieresultat.
 
Betyg på kurs sätts först när alla prov har inlämnats och alla obligatoriska moment är avklarade. Betygsskalan består av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). För betyget Väl godkänd på hel kurs krävs betyget Godkänd på Ämnesdidaktisk strimma samt betyget Väl godkänd på minst 75% av de högskolepoäng som gäller ämnesstudier. För betyget Väl Godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att föra samman olika innehållsliga delar till helhetsperspektiv och att relatera detta till lärares vetenskapliga och professionella förhållningssätt. Välgrundade tolkningar och kritisk analys är centralt i bedömningen.
 
Moment 1. Sociala strukturer, social kategorisering och socialt handlande, 12 hp
Examination sker genom seminariedeltagande som kräver individuella och gruppvisa förberedelser, samt genom två individuella skrivuppgifter. Betygsskalan för seminarierna är Underkänd (U) och Godkänd (G) och för de individuella skrivuppgifterna Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på momentet krävs betyget Godkänd på alla seminarierna samt de två skrivuppgifterna. För att erhålla betyget Väl godkänd krävs betyget Godkänd på alla seminarierna och betyget Väl godkänd på båda skrivuppgifterna.

Moment 2. Jämförande politik, 6 hp
Momentet examineras genom ett seminarium med studentpresentationer (ej möjliga att komplettera), ett litteraturseminarium och skriftlig salstentamen (salstentamen är inte möjlig att komplettera). Seminarierna förbereds i grupp och examineras muntligt och skriftligt. Betygsskalan för studentpresentationer och seminarier är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för salstentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela momentet krävs betyget Godkänd på studentpresentation, litteraturseminarium och på salstentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på momentet krävs betyget Godkänd på studentpresentation och litteraturseminarium samt Väl godkänd på salstentamen. 
 
Moment 3. Internationella relationer, 6 hp
Momentet examineras genom seminarier och skriftlig hemtentamen (hemtentamen är inte möjlig att komplettera). Seminarierna förbereds enskilt och i grupp och examineras muntligt och skriftligt. Betygsskalan för seminarier är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för hemtentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela momentet krävs betyget Godkänd på alla seminarier och på hemtentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på momentet krävs betyget Godkänd på alla seminarier och Väl godkänd på hemtentamen.

Ämnesdidaktisk strimma, 6 hp
Kursens didaktiska innehåll examineras genom en läromedelsproduktion, obligatoriska seminarier och skriftliga uppgifter. Betygsskalan för dessa seminarier och uppgifter är Underkänd (U) och Godkänd (G).
 
Generella regler kring examination
En student som inte helt uppfyller målen för en examination kan, efter beslut av ansvarig lärare, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen kan anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten, men kompletteringsuppgiften måste i omfång motsvara den ursprungliga examinationen.

I normalfallet tilldelas studenten kompletteringsuppgiften i samband med kursavslut eller i samband med att betyg meddelas på det ordinarie examinationstillfället. När väl studenten tagit del av kompletteringsuppgiften har hen tio arbetsdagar på sig att slutföra uppgiften. Om studenten inte uppfyller detta inom utsatt tid kan komplettering endast genomföras nästa tillfälle kursen ges eller under de uppsamlingsveckor som institutionen genomför innan höstterminens början.

I de fall komplettering inte är möjlig gäller omprov. Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller del av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.
 
Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
 
Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs. Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en skriftlig och anonym kursutvärdering. Under kursens gång genomförs dessutom utvärderingar i form av kursråd.

Litteratur

  • Giltig från: 2022 vecka 35

    Moment 1: Sociala strukturer, social kategorisering och socialt handlande

    Ambjörnsson Fanny
    Vad är queer?
    Stockholm : Natur & Kultur : 2019 :
    Omslagsbild
    ISBN: 9789127824911
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hegemonic Masculinity: Rethinking the Concept
    Connell R. W., Messerschmidt James W.
    Ingår i:
    Gender & society.
    Newbury Park, Calif. : Sage : 1987- : 19 : sid. 829-859 :
    Obligatorisk

    Migration och etnicitet : perspektiv på ett mångkulturellt Sverige
    Darvishpour Mehrdad, Westin Charles
    2., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 446 s. :
    ISBN: 9789144105239
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hirdman Yvonne
    Genussystemet
    Ingår i:
    Demokrati och makt i Sverige
    Stockholm : Allmänna förl. : 1990 : 454 s. : sid. 73-84 :
    Obligatorisk

    Gruber Sabine
    Skolan gör skillnad: Etnicitet och institutionell praktik
    Linköpings universitet, Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier. : 2007 :
    http://liu.diva-portal.org/smash/get/diva2:23466/FULLTEXT01.pdf
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Tillhandahålls på lärplattformen.

    Holgersson Ulrika
    Klass : feministiska och kulturanalytiska perspektiv
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2011 : 215 s. :
    ISBN: 978-91-44-04592-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Håkan
    Socialpolitiska klassiker
    1. uppl. : Malmö : Liber : 2008 : 236 s. :
    ISBN: 91-47-07740-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindgren Simon
    Sociologi 2.0 : samhällsteori och samtidskultur
    2. uppl. : Lund : Gleerups Utbildning : 2015 : 239 s. :
    ISBN: 9789140688170
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Martin Patricia Yancey

    2003 :
    Obligatorisk

    Sarnecki Jerzy
    Brottsligheten och samhället
    Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2017] : 210 sidor :
    ISBN: 9789144115528
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lagom mycket kriminalitet
    Christie Nils, Hasselström Maria
    Stockholm : Natur och kultur : 2005 : 215, [1] s. :
    ISBN: 91-27-10897-X
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Anvisade texter och material tillkommer.

    Moment 2: Jämförande politik

    Komparativ politik : institutioner och beteende
    Anckar Carsten, Denk Thomas, Karvonen Lauri, Von Schoultz Åsa
    Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 320 sidor :
    ISBN: 9789144129303
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Introduktion till jämförande politik
    Bjarnegård Elin, Freidenvall Lenita
    Ingår i:
    Politik och kön
    Lund : Studentlitteratur : 2017 : 269 sidor : sid. s. 149-166. :
    Obligatorisk

    Dahlerup Drude
    Könskvotering i politiken
    Ingår i:
    Politik och kön
    Lund : Studentlitteratur : 2017 : 269 sidor : sid. s. 193-206 :
    Obligatorisk

    Komparativ politik : tio politiska system
    Denk Thomas, Anckar Carsten
    Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 359 sidor :
    ISBN: 9789144120751
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Textkompendium som tillhandahålls av institutionen och som innefattar:

    Bale Tim
    Government and Parliaments – a Long Way from Equality
    Ingår i:
    European politics
    Basingstoke : Palgrave Macmillan : 2008 : xvi, 404 s. :
    Obligatorisk

    Bunce Valeri Jane
    Comparative Democratization Big and Bounded Generalizations
    Ingår i:
    Comparative political studies
    Beverly Hills : Sage publ. : 1968- : Vol. 1- : 33 : sid. 703-734 :
    Obligatorisk

    Caramani Daniele
    Party systems
    Ingår i:
    Comparative politics
    Oxford : Oxford University Press : [2017] : xl, 605 pages :
    Obligatorisk

    Democracy and Democratization
    Dickovick J. Tyler, Eastwood Jonathan
    Ingår i:
    Comparative politics
    New York, New York : Oxford University Press : cop. 2016. : xxv, 638 pages : sid. s. 119-144 :
    Obligatorisk

    Introduction
    Ellis Andrew, Gratschew Maria, Pammett Jon H., Thiessen Erin
    Ingår i:
    Engaging the electorate
    Stockholm : International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA) : cop. 2006 : 139 s. : sid. s. 10-17 :
    Obligatorisk

    Theoretical Approaches
    Hague Rod, Harrop Martin, McCormick John
    Ingår i:
    Comparative government and politics
    Basingstoke, Hampshire : Palgrave : 2016 : 1 online resource (xv, 366 pages :
    Obligatorisk

    Lidström Anders
    Kommunsystem i Europa
    2., omarb. uppl. : Malmö : Liber : 2003 : 270 s. :
    ISBN: 91-47-06214-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap. 1 och 8-9

    Lijphart Arend
    Unequal Participation : Democracy's Unresolved Dilemma
    Ingår i:
    The American political science review
    [Washington, D.C., etc.] : American Political Science Association. : 91 : sid. 1-14 :
    Obligatorisk

    Linde Jonas
    Nya demokratier
    Ingår i:
    Jämförande politik
    Malmö : Liber : 2008 : 339 s. :
    Obligatorisk

    Moment 3: Internationella relationer

    The globalization of world politics : an introduction to international relations
    Eight edition : Oxford : Oxford University Press : 2020 : 617 sidor :
    ISBN: 0198825544
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Politik och kön : feministiska perspektiv på statsvetenskap
    Freidenvall Lenita, Jansson Maria
    Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : 2017 : 269 sidor :
    ISBN: 978-91-44-11776-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sverige i världen
    Brommesson Douglas, Ekengren Ann-Marie
    4 uppl. : Gleerups Utbildning AB : 2022 : 232 sidor :
    ISBN: 9789151108537
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ämnesdidaktisk strimma

    Undervisa i samhällskunskap : en ämnesdidaktisk introduktion
    Ekendahl Ingegerd, Nohagen Lars, Sandahl Johan
    1. uppl. : Sockholm : Liber : 2015 : 186 s. :
    ISBN: 9789147111442
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindmark Torbjörn
    Samhällskunskapslärares ämneskonceptioner
    Umeå : Pedagogiska institutionen, Umeå universitet : 2013 : 217 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-82936
    ISBN: 9789174597301
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2021 vecka 35

    Moment 1: Sociala strukturer, social kategorisering och socialt handlande

    Ambjörnsson Fanny
    Vad är queer?
    Stockholm : Natur & Kultur : 2019 :
    Omslagsbild
    ISBN: 9789127824911
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hegemonic Masculinity: Rethinking the Concept
    Connell R. W., Messerschmidt James W.
    Ingår i:
    Gender & society.
    Newbury Park, Calif. : Sage : 1987- : 19 : sid. 829-859 :
    Obligatorisk

    Migration och etnicitet : perspektiv på ett mångkulturellt Sverige
    Darvishpour Mehrdad, Westin Charles
    2., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 446 s. :
    ISBN: 9789144105239
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Modernitet och självidentitet : självet och samhället i den senmoderna epoken
    Giddens Anthony, Andersson Sten
    Göteborg : Daidalos : 1999 : 277 s. :
    ISBN: 91-7173-126-1 ; 292:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hirdman Yvonne
    Genussystemet
    Ingår i:
    Demokrati och makt i Sverige
    Stockholm : Allmänna förl. : 1990 : 454 s. : sid. 73-84 :
    Obligatorisk

    Gruber Sabine
    Skolan gör skillnad: Etnicitet och institutionell praktik
    Linköpings universitet, Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier. : 2007 :
    http://liu.diva-portal.org/smash/get/diva2:23466/FULLTEXT01.pdf
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Tillhandahålls på lärplattformen.

    Holgersson Ulrika
    Klass : feministiska och kulturanalytiska perspektiv
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2011 : 215 s. :
    ISBN: 978-91-44-04592-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Håkan
    Socialpolitiska klassiker
    1. uppl. : Malmö : Liber : 2008 : 236 s. :
    ISBN: 91-47-07740-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindgren Simon
    Sociologi 2.0 : samhällsteori och samtidskultur
    2. uppl. : Lund : Gleerups Utbildning : 2015 : 239 s. :
    ISBN: 9789140688170
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Martin Patricia Yancey

    2003 :
    Obligatorisk

    Sarnecki Jerzy
    Brottsligheten och samhället
    Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2017] : 210 sidor :
    ISBN: 9789144115528
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Anvisade texter och material tillkommer.

    Moment 2: Jämförande politik

    Komparativ politik : institutioner och beteende
    Anckar Carsten, Denk Thomas, Karvonen Lauri, Von Schoultz Åsa
    Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 320 sidor :
    ISBN: 9789144129303
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Introduktion till jämförande politik
    Bjarnegård Elin, Freidenvall Lenita
    Ingår i:
    Politik och kön
    Lund : Studentlitteratur : 2017 : 269 sidor : sid. s. 149-166. :
    Obligatorisk

    Dahlerup Drude
    Könskvotering i politiken
    Ingår i:
    Politik och kön
    Lund : Studentlitteratur : 2017 : 269 sidor : sid. s. 193-206 :
    Obligatorisk

    Komparativ politik : tio politiska system
    Denk Thomas, Anckar Carsten
    Andra upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 359 sidor :
    ISBN: 9789144120751
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Textkompendium som tillhandahålls av institutionen och som innefattar:

    Bale Tim
    Government and Parliaments – a Long Way from Equality
    Ingår i:
    European politics
    Basingstoke : Palgrave Macmillan : 2008 : xvi, 404 s. :
    Obligatorisk

    Bunce Valeri Jane
    Comparative Democratization Big and Bounded Generalizations
    Ingår i:
    Comparative political studies
    Beverly Hills : Sage publ. : 1968- : Vol. 1- : 33 : sid. 703-734 :
    Obligatorisk

    Caramani Daniele
    Party systems
    Ingår i:
    Comparative politics
    Oxford : Oxford University Press : [2017] : xl, 605 pages :
    Obligatorisk

    Democracy and Democratization
    Dickovick J. Tyler, Eastwood Jonathan
    Ingår i:
    Comparative politics
    New York, New York : Oxford University Press : cop. 2016. : xxv, 638 pages : sid. s. 119-144 :
    Obligatorisk

    Introduction
    Ellis Andrew, Gratschew Maria, Pammett Jon H., Thiessen Erin
    Ingår i:
    Engaging the electorate
    Stockholm : International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA) : cop. 2006 : 139 s. : sid. s. 10-17 :
    Obligatorisk

    Theoretical Approaches
    Hague Rod, Harrop Martin, McCormick John
    Ingår i:
    Comparative government and politics
    Basingstoke, Hampshire : Palgrave : 2016 : 1 online resource (xv, 366 pages :
    Obligatorisk

    Lidström Anders
    Kommunsystem i Europa
    2., omarb. uppl. : Malmö : Liber : 2003 : 270 s. :
    ISBN: 91-47-06214-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap. 1 och 8-9

    Lijphart Arend
    Unequal Participation : Democracy's Unresolved Dilemma
    Ingår i:
    The American political science review
    [Washington, D.C., etc.] : American Political Science Association. : 91 : sid. 1-14 :
    Obligatorisk

    Linde Jonas
    Nya demokratier
    Ingår i:
    Jämförande politik
    Malmö : Liber : 2008 : 339 s. :
    Obligatorisk

    Moment 3: Internationella relationer

    The globalization of world politics : an introduction to international relations
    Eight edition : Oxford : Oxford University Press : 2020 : 617 sidor :
    ISBN: 0198825544
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sverige i världen
    Brommesson Douglas, Ekengren Ann-Marie
    2. uppl. : Malmö : Gleerups : 2011 : 216 s. :
    ISBN: 91-40-67554-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Politik och kön : feministiska perspektiv på statsvetenskap
    Freidenvall Lenita, Jansson Maria
    Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : 2017 : 269 sidor :
    ISBN: 978-91-44-11776-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ämnesdidaktisk strimma

    Undervisa i samhällskunskap : en ämnesdidaktisk introduktion
    Ekendahl Ingegerd, Nohagen Lars, Sandahl Johan
    1. uppl. : Sockholm : Liber : 2015 : 186 s. :
    ISBN: 9789147111442
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindmark Torbjörn
    Samhällskunskapslärares ämneskonceptioner
    Umeå : Pedagogiska institutionen, Umeå universitet : 2013 : 217 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-82936
    ISBN: 9789174597301
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst