Kursen genomsyras av frågor om hållbar utveckling utifrån ekologiska sociala och ekonomiska aspekter samt relateras till agenda 2030 och globala målen. Därtill behandlas historiska och samhälleliga begrepp, samband och processer kopplade till agenda 2030 samt hur detta kan ingå i förskolans undervisning. Vikten av att nyttja närsamhällets centrala funktioner som pedagogisk arena belyses och problematiseras. Vidare betonas förskollärares ansvar att hantera barns rättigheter, inflytande och livsfrågor samt etiska frågor med stöd i aktuell forskning. Kursen behandlar likaså hur digital kompetens kan förstås ur ett förskole- och samhällsperspektiv. I kursen studeras därförutom teorier om hur barn och barndom påverkas av olika kulturella, religiösa och materiella villkor liksom olika familjemönster. I detta sammanhang belyses även hur samhällets stödfunktioner kan användas vid behov.
Den här kursen innehåller tillfällen som är en del av ett program på Umeå universitet. Du kan bara söka kursen om du går det programmet. Information om ansökningstider och vad som gäller för dig får du från din institution.
I kursen ingår obligatoriska inslag som kräver deltagande vid schemalagda digitala och fysiska träffar, se vidare i kurstillfällets gällande schema och information i lärplattformen.
I kursen ingår 20 obligatoriska träffar varav de flesta sker digitalt men även vid två Campusträffar i Umeå. Den första Campusträffen omfattar två heldagar, den 10-11 september. Den andra träffen omfattar tre heldagar, den 7-9 oktober.
Träffarna kan innehålla seminarier, grupparbeten, workshops och inkludera inlämningsuppgifter och redovisningar. Vid de fysiska träffarna på Campusdagarna är det fokus på praktiska tillämpningsövningar, studiebesök och gruppuppgifter.
Det är ett antal examinerande uppgifter för de olika momenten i kursen, där slutuppgiften baseras på en aktivitet med barn som skrivs i form av en vetenskapligt strukturerad uppsats.
Tillgång till dator med bredbandsuppkoppling krävs för att delta i kursen och fullgöra de uppgifter som ingår. Vid digitala examinerande tillfällen krävs kamera och headset för att säkerställa rättssäker examination.
Behörighetskrav
Utbildningsvetenskap, undervisning och lärande för förskolan (UK) 8 hp, Specialpedagogik för förskolan (UK) 6 hp, Läraryrkets dimensioner för förskolan 1 (VFU) 11 hp eller motsvarande.
Anmälan
Du anmäler dig genom att logga in på Antagning.se. Följ sedan instruktionerna där.