Engelskt namn: North Sami B
Denna kursplan gäller: 2016-08-29 och tillsvidare
Kurskod: 1SA144
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Samiska: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier
Beslutad av: Studierektor för Institutionen för språkstudier, 2016-08-16
Kursen bygger på kunskaper och färdigheter som studenterna tillägnat sig under kursen Nordsamiska A. I kursen ingår både praktiska språkövningar och teoretisk språkanalys, där autentiskt samiskt språkmaterial står i fokus. Muntlig och skriftlig språkfärdighet på nordsamiska tränas genom bearbetning av texter som tematiserar samiskt samhällsliv och kultur. I kursen ingår även träning i vetenskapligt skrivande på nordsamiska, samt orientering om aktuella forskningsfrågor inom samiska studier.
Kursen består av följande obligatoriska moment:
Moment 1. Nordsamisk grammatik, 7,5 hp
North Sámi Grammar
Momentet ger en teoretisk och praktisk fördjupning i samisk grammatik med fokus på språklig struktur och språkvetenskaplig analys av nordsamiska. Praktiska grammatiska färdigheter tränas genom språkövningar. Språkteoretiska grundbegrepp introduceras, och ett vetenskapligt förhållningssätt till språkbeskrivning grundläggs. Studenterna breddar sina färdigheter i språkvetenskaplig analys genom att studera olika arbetsmetoder och verktyg som lämpar sig för hantering av talat eller inspelat autentiskt material, av skrivna primärkällor och/eller av befintligt korpusmaterial. Baserat på den introducerade språkvetenskapliga teorin och metodiken skriver studenten en kort forskningsplan för ett väl avgränsat språkligt fenomen i nordsamiska.
Moment 2. Texter och skrivande, 7,5 hp
Texts and Writing
Momentet syftar till att stärka studenternas språkliga medvetenhet genom analys av texter i olika genrer, samt eget skrivande. Skriftspråksnormer och språkriktighetsfrågor diskuteras och skribentens roll som språkvårdare behandlas. Momentet ger förutsättningar för att bredda och utveckla studentens skriftliga kompetens genom ett processorienterat arbetssätt.
Moment 3. Projektarbete och språkfärdighet, 7,5 hp
Project Work and Language Proficiency
Muntlig och skriftlig språkfärdighet utvecklas genom presentationer, diskussioner och skriftliga uppgifter. Uppgifterna utgår från texter som tematiserar och problematiserar historiska och samtida händelser i det samiska samhället, aspekter av samernas mångsidiga kultur, samt utmaningar för framtiden. Momentet studerar samisk kultur ur historiskt, politiskt och språkligt perspektiv. Samerna som urfolk, samiska kulturella uttryck, traditionell kunskap samt genusperspektiv på samisk kultur och samhälle är teman som behandlas och problematiseras. Etiska frågor i urfolksstudier behandlas. Uppgifterna ger tillfälle till termarbete samt träning i användning av referensmaterial som nyare och äldre ordböcker. I momentet ingår ett gemensamt projektarbete mot bakgrund av de teman som behandlats, där studenterna får tillfälle att tillämpa sina kunskaper och färdigheter i ett praktiskt arbete i det samiska samhället.
Moment 4. Nordsamisk litteraturöversikt, 7,5 hp
North Sámi Literature Review
I momentet introduceras fyra aktuella forskningsområden inom samiska språk: a) samiskan i ett två-/flerspråkighetsperspektiv, b) samiskan i skolan, c) språkrevitalisering och d) samisk litteratur. Även en översikt över forskningsfrågor inom ämnet samiska kulturstudier ingår. Etiska frågeställningar i vetenskapligt arbete med urfolk och urfolksfrågor, normer och regler för vetenskapligt skrivande och publicering, samt granskning av vetenskapliga artiklar behandlas. Studenterna väljer ett ämne av alternativen a)-d) ovan som fördjupningsområde och författar med utgångspunkt i fyra originalartiklar en egen översiktsartikel eller litteraturöversikt på nordsamiska, som granskas av medstudenter (kamratrespons) och presenteras muntligt.
För betyget Godkänd ska den studerande
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Univ: 22,5 hp från Samiska A, Nordsamiska (1SA091 eller 1SA135) eller motsvarande.
Undervisningen består av föreläsningar, gruppövningar, projektarbete och enskilda arbeten dels via nätplattformen och dels i klassrumsmiljö under kursträffar. Det förutsätts att studenterna arbetar självständigt mellan föreläsningarna.
Övningar och delar av övrigt kursmaterial tillhandahålls via en nätplattform. För att kunna göra egna inspelningar ska studenten ladda hem gratisprogrammet Audacity (eller använda motsvarande programvara). Tillgång till dator och högtalare/hörlurar krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna. För information om tekniska krav på datorutrustning och internetuppkoppling, se www.sprak.umu.se/student/dokument. Beskrivning av eventuella ytterligare krav på utrustning ges i välkomstbrevet.
De förväntade studieresultaten examineras med skriftliga och/eller muntliga prov under varje moment. Poängfördelningen mellan proven framgår nedan.
Moment 1
a) Teoretisk grammatik 3 hp
b) Praktisk grammatik 3 hp
c) Forskningsplan 1,5 hp
Moment 2
a) Läsning och förståelse 3 hp
b) Att skriva på nordsamiska 4,5 hp
Moment 3
a) Samisk realia och ordkunskap 3 hp
b) Praktiskt projektarbete 3,5 hp
c) Muntlig presentation av projektarbete 1 hp
Moment 4
a) Vetenskapligt skrivande på samiska 1 hp
b) Forskningsetik 1 hp
c) Artikelgranskning och kamratrespons 1 hp
d) Litteraturöversikt inom ett aktuellt forskningsområde 4,5 hp
Examination sker genom skriftlig hemtentamen (via lärplattformen) efter momentet eller löpande över hela momentet. Den löpande examinationen innebär betygsättning av inlämningsuppgifter eller olika muntliga övningar.
Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.
För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på moment omfattande lägst 22,5 högskolepoäng.
Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov.
Student som ej har godkänt resultat på prov, har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov) på kurs där hon/han någon gång har registrerats.
Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Anmälan till omprov samt till deltagande i uppsamlingsprov är obligatorisk.
En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden.
Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt.
Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet, se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/.
All litteratur läses enligt anvisningarna som framkommer i schemat för kursen eller enligt lärarens anvisningar. Förutom litteraturen som listas här nedan tillkommer det andra övningar och uppgifter via nätplattformen. Publikationer märkta med * finns tillgängliga på Institutionen för språkstudier eller via nätplattformen.
Obligatorisk litteratur:
Outakoski Hanna
Giellaohpa Hárjehusat 2. Övningskompendium. Elektronisk resurs.*
Institutionen för språkstudier : 2013 :
Obligatorisk
Svonni Mikael
Davvisámegiela-ruoŧagiela, ruoŧagiela-davvisámegiela sátnegirji = : Nordsamisk-svensk, svensk-nordsamisk ordbok
Karasjok : CálliidLágádus : cop. 2013 : 405 s. :
ISBN: 978-82-8263-122-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Svonni Mikael
Davvisámegiella - sánit ja cealkagat : láidehus sámi lingvistihkkii
Kiruna : Ravda : 2015 : 268 s. :
ISBN: 9789198279603
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Obligatorisk kurslitteratur tillkommer i form av kompendier som tillgängliggörs på kursens lärplattform. Rekommenderad referenslitteratur återfinns på lärplattformen. Övningsmaterial och annan läsning i form av kompendier och artiklar, instruktionsmanualer för dataprogram, länkar till samiska databaser, samt annan obligatorisk läsning på samiska tillgängliggörs på kurssidan. Förutom skriftliga källor och källmaterial kommer även källmaterial i andra format finnas tillgänglig elektroniskt.
Hirvonen Vuokko
Rávvagat girjjálavuođa oahppo- ja dutkanbargguid čállimii*
Guovdageaidnu: Sámi allaskuvla :
http://sh.pedit.no/web/NettskoleRessurs.axd?id=f0502fec-cabf-401b-9e39-3277f6378895
Obligatorisk
Sánit teakstan : cealkkaoahppa ja giellagáhtten
Ijäs Johanna, Turi Else R.
2., rev. opplag : Kárásjohka : Davvi girji : 2009 : 64 s. :
ISBN: 978-82-7374-801-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Outakoski Hanna
Davvisámegielat čálamáhtu konteaksta
Sámi dieđala áigečála 1/2015: 2959 :
https://site.uit.no/aigecala/files/2016/04/SDA-1-2015-outakoski.pdf
Obligatorisk
Riektačállinrávvagat*
Sámediggi/Norska Sametinget. Elektronisk resurs. 85 s. : 2015 :
Obligatorisk
Vuolab-Lohi Kaarina
Máilmmi alladeamos olmmos - sámegiela giellagáhttema mánggalágán hástalusat. I Sámit, sánit, sátnehámit. Riempocála Pekka Sammallahtii miessemánu 21. beaivve 2007.
Helsinki:Suomalais-Ugralaisen Seuran Toimituksia= Mémoires de la Société Finno Ougrienne 253. : 2007 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Sid 424-429.
Olika textövningar och textanalysmaterial (noveller, myndighetstexter och dikter) tillhandahålls via nätplattform. Aktuella artiklar om skrivande på samiska tillkommer och läses enligt lärarens anvisningar.
Obligatorisk litteratur
Hutkáivuohta, improvisasuvdna ja innovasuvdna kulturvrralas ovdanbuktimis (Creativity, improvisation and innovation of cultural expressions).
Guttorm G., Red. Jelena Porsanger (med fyra andra)
I: Sámi diedalas áigecala 1/2011. Katutokeino: Sámi allaskuvla ISSN 0805-4312 : 2011 :
http://site.uit.no/aigecala/sami-diedalas-aiecala-1-2011-guttorm/
Obligatorisk
Läsanvisning: p.3-18
Hirvonen Vuokko
Den samiska kvinnan - Skärningspunkter mellan nationalitet, etnicitet och genus.
I: Multiethnica. 30, Maj 2007. Centrum för multietnisk forskning. Uppsala universitet. : 2007 :
Obligatorisk
Läsanvisning: p. 13-17
(Temanummer: Samisk kamp för överlevnad) (delar)
Kulturella Perspektiv, 2014:1, årg. 23.
. :
Obligatorisk
"Nubbi" sápmelasvuodas - oddalágan identitehtat ("Otherness" in Saminess - new identies)
Seurujärvi-Kari I., Red. Porsanger J. (med tre andra)
i Sámi diedalas áigecála 1/2010. Kautokeino: Sámi allaskuvla. ISSN 0805-4312 : 2010 :
http://site.uit.no/aigecala/sda-1-2010-irja-seurujarvi-kari/
Obligatorisk
Läsanvisning: p. 71-95
Skum Marja-Kristin
Giellamolsun sámi boazodoalus = : Språkbyte inom renskötseln
[Guovdageaidnu] : Sámi allaskuvla : cop. 2013 : 96, 100 s. :
ISBN: 978-82-8263-123-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Förutom läsning som listas här ska studenten ha tillgång till modern nordsamisk ordbok. Studenter bekantar sig med ordlistor, temaordböcker samt olika specialistlexikon under kursen och exempel från sådana listor tillhandahålls via institutionen eftersom tillgången till äldre ordlistor är begränsad.
Kuokkanen Rauna
Boaris dego eana : eamiálbmogiid diehtu, filosofiijat ja dutkan
Kárášjohka : CálliidLágádus : cop. 2009 : 255 s. :
ISBN: 978-82-92044-70-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Rasmussen Torkel
"Go ealáska, de lea váttis dápmat": davvisámegiela etnolingvisttalas ceavzinnávccaid guorahallan guovtti gránnjágielddas Deanus ja Ohcejogas 2000-logu álggus.
Doktorsavhandling. UiT (Universitet i Tromsö) Norges arktiske universitet. : 2013 :
Obligatorisk
Läsanvisning: (kapitel 2, s. 13-50)
Vetenskapliga artiklar och annan läsning som tillhandahålls av institutionen, väljs i samråd med läraren.
Lista över rekommenderad referenslitteratur återfinns på lärplattformen.
All litteratur läses enligt anvisningarna som framkommer i schemat för kursen eller enligt lärarens anvisningar. Förutom litteraturen som listas här nedan tillkommer det andra övningar och uppgifter via nätplattformen. Publikationer märkta med * finns tillgängliga på Institutionen för språkstudier eller via nätplattformen.
Obligatorisk litteratur:
Handbook of descriptive linguistic fieldwork
Chelliah Shobhana Lakshmi, Reuse Willem Joseph de
Dordrecht [Netherlands] : Springer : 2011 : xix, 492 p. :
ISBN: 9789048190256
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Obligatorisk (delar)
Ejvegård Rolf
Vetenskaplig metod
4. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 183 s. :
ISBN: 978-91-44-05474-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Outakoski Hanna
Giellaohpa Hárjehusat 2. Övningskompendium. Elektronisk resurs.*
Institutionen för språkstudier : 2013 :
Obligatorisk
Svonni Mikael
Davvisámegiela-ruoŧagiela, ruoŧagiela-davvisámegiela sátnegirji = : Nordsamisk-svensk, svensk-nordsamisk ordbok
Karasjok : CálliidLágádus : cop. 2013 : 405 s. :
ISBN: 978-82-8263-122-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Svonni Mikael
Samisk Grammatik. Kompendium version 2. Elektronisk resurs.*
Tromsö: Universitetet i Tromsö : 2009 :
Obligatorisk
Dessutom tillkommer obligatorisk kurslitteratur i form av kompendier som tillgängliggörs som elektronisk resurs på kursens lärplattform. Lista över rekommenderad referenslitteratur återfinns på lärplattformen. Övningsmaterial och annan läsning i form av kompendier och artiklar, instruktionsmanualer för dataprogram, länkar till samiska databaser, samt annan obligatorisk läsning på samiska tillgängliggörs som elektronisk resurs på kurssidan. Förutom skriftliga källor och källmaterial kommer även källmaterial i andra format finnas tillgänglig elektroniskt.
Nickel Klaus Peter
Samisk grammatikk
Oslo : Universitetsforlaget : 1990 : 539 s. :
ISBN: 82-00-07369-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Sammallahti Pekka
Gielladutkama terminologiija
Kárášjohka : Davvi girji : 2007 : 152 s. :
ISBN: 978-82-7374-689-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Lista över rekommenderad referenslitteratur återfinns på lärplattformen.
Cállinrávagirji (Skrivregler i nordsamiska) för Norska Sametinget
Oskal I-M, Palismaa M.
. : 2003 :
http://www.samit.no/callinravvagat.pdf
Obligatorisk
Skriva för att lära : skrivande i högre utbildning
Dysthe Olga, Hertzberg Frøydis, Hoel Torlaug Løkensgard
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-06916-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap. 1-4, 6-8.
Sánit teakstan : cealkkaoahppa ja giellagáhtten
Ijäs Johanna, Turi Else R.
2., rev. opplag : Kárásjohka : Davvi girji : 2009 : 64 s. :
ISBN: 978-82-7374-801-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Jernsletten Per
Hála ja čále ná : njálmmálaš ja čálalaš giellageavaheapmi
Kárášjohka [Karasjok] : Davvi : 1998 : 130 s. :
ISBN: 82-7374-350-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Korhonen Olavi
1993 ruota-sáamegiel hálddahussáni. Giera 3. * (bok, 62 sidor)
Sámi dutkan/Samiska studier. Umeå universitet. : 1993 :
Obligatorisk
Solbakk Aage
Sámi čállingiela historjá
Kárájohka [Karasjok]: Davvi Girji. : 1997 :
Obligatorisk
Vuolab-Lohi Kaarina
Máilmmi alladeamos olmmos - sámegiela giellagáhttema mánggalágán hástalusat. I Sámit, sánit, sátnehámit. Riempocála Pekka Sammallahtii miessemánu 21. beaivve 2007.
Helsinki:Suomalais-Ugralaisen Seuran Toimituksia= Mémoires de la Société Finno Ougrienne 253. : 2007 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Sid 424-429.
Olika textövningar och textanalysmaterial (noveller, myndighetstexter och dikter) tillhandahålls via nätplattform. Aktuella artiklar om skrivande på samiska tillkommer och läses enligt lärarens anvisningar.
Lista över rekommenderad referenslitteratur återfinns på lärplattformen.
Obligatorisk litteratur
Hutkáivuohta, improvisasuvdna ja innovasuvdna kulturvrralas ovdanbuktimis (Creativity, improvisation and innovation of cultural expressions).
Guttorm G., Red. Jelena Porsanger (med fyra andra)
I: Sámi diedalas áigecala 1/2011. Katutokeino: Sámi allaskuvla ISSN 0805-4312 : 2011 :
http://site.uit.no/aigecala/sami-diedalas-aiecala-1-2011-guttorm/
Obligatorisk
Läsanvisning: p.3-18
Hirvonen Vuokko
Den samiska kvinnan - Skärningspunkter mellan nationalitet, etnicitet och genus.
I: Multiethnica. 30, Maj 2007. Centrum för multietnisk forskning. Uppsala universitet. : 2007 :
Obligatorisk
Läsanvisning: p. 13-17
(Temanummer: Samisk kamp för överlevnad) (delar)
Kulturella Perspektiv, 2014:1, årg. 23.
. :
Obligatorisk
red. Tiina Äikäs
Máttut - máddagat. The Roots of Saami Ethnicites, Societies and Spaces/Places
(delar) : 2009 :
Obligatorisk
"Nubbi" sápmelasvuodas - oddalágan identitehtat ("Otherness" in Saminess - new identies)
Seurujärvi-Kari I., Red. Porsanger J. (med tre andra)
i Sámi diedalas áigecála 1/2010. Kautokeino: Sámi allaskuvla. ISSN 0805-4312 : 2010 :
http://site.uit.no/aigecala/sda-1-2010-irja-seurujarvi-kari/
Obligatorisk
Läsanvisning: p. 71-95
Skum Marja-Kristin
Giellamolsun sámi boazodoalus = : Språkbyte inom renskötseln
[Guovdageaidnu] : Sámi allaskuvla : cop. 2013 : 96, 100 s. :
ISBN: 978-82-8263-123-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Långa perspektiv : samisk forskning & traditionell kunskap
Sköld Peter, Stoor Krister
Umeå : Centrum för samisk forskning, Umeå universitet : 2012 : 257 s. :
ISBN: 9789174594973
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (delar)
Förutom läsning som listas här ska studenten ha tillgång till modern nordsamisk ordbok. Studenter bekantar sig med ordlistor, temaordböcker samt olika specialistlexikon under kursen och exempel från sådana listor tillhandahålls via institutionen eftersom tillgången till äldre ordlistor är begränsad.
Árvvut = : Árvo = Vierhtie = Samiske verdier
Verdikommisjonen , Eriksen Edel Haetta
Karasjok : Davvi Girji : 2003 : 265, [1] s. :
ISBN: 82-7374-524-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Identitehta ja eallin : artihkalo̧akkaldat moanaálbmotlaš servodagain, mas sápmelaa̧̧id dilli lea guovddážis
Erke Reidar, Hôgmo Asle
[Guovdageaidnu] : Sámi oahpahusráđđi : 1995 : 151 s. :
ISBN: 82-91047-22-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Hætta Odd Mathis
The Sami : an Indigenous People of the Arctic
Karasjok : Davvi Girji : 1996 : 79 s. :
ISBN: 82-7374-305-5
Se Umeå UB:s söktjänst
Jernsletten Regnor
Sámi historjá : Davviriikkain 1850 rájes otnážii : fáddágirji joatkkaskuvllaide JK II
Karasjok : ČálliidLágádus : cop. 2005 : 76 s. :
ISBN: 82-92044-22-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Seurujärvi-Kari Irja
"We Took Our Language Back" - The Formation of a Sámi Identity within the Sámi Movement and the Role of the Sámi Language from the 1960s until 2008.
I: Ethnic and Linguistic Context of Identity: Finno-Ugric Minorities. Uralica Helnsingiensia 5. Helsinki.37-78 : 2011 :
Seurujärvi-Kari I.
"We are no longer prepared to be silent" The making of Sámi indigenous identity in an international context.
I: Suomen Antropology. 35, 4, p.5-25 : 2011 :
Kulturmáhttu : árbevierut ja kulturerohusat : kulturkodat, kommunikašuvdna, áddehallan
Solbakk Aage, Solbakk Odd Ivar
Karasjok : ČálliidLágádus : 2005 : 146 s. :
ISBN: 82-92044-14-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Solbakk Aage
Sápmelaččat
Kautokeino : Sápmelaččat : 1993 : 234 s. :
ISBN: 82-7374-175-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Kuokkanen Rauna
Boaris dego eana : eamiálbmogiid diehtu, filosofiijat ja dutkan
Kárášjohka : CálliidLágádus : cop. 2009 : 255 s. :
ISBN: 978-82-92044-70-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Rasmussen Torkel
"Go ealáska, de lea váttis dápmat": davvisámegiela etnolingvisttalas ceavzinnávccaid guorahallan guovtti gránnjágielddas Deanus ja Ohcejogas 2000-logu álggus.
Doktorsavhandling. UiT (Universitet i Tromsö) Norges arktiske universitet. : 2013 :
Obligatorisk
Läsanvisning: (kapitel 2, s. 13-50)
Vetenskapliga artiklar och annan läsning som tillhandahålls av institutionen, väljs i samråd med läraren.
Lista över rekommenderad referenslitteratur återfinns på lärplattformen.