"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Satellitteknik och satellitdesign

  • Antal högskolepoäng 7,5 hp
  • Nivå Avancerad nivå
  • Starttid Vårtermin 2023

Om kursen

Kursen är avsedd för studenter som är intresserade av rymdteknik. Kursen är i första hand projektbaserad. Deltagarna, om möjligt med olika bakgrund, kommer att ingå i ett team som ska designa, konstruera och bygga en så kallad CanSat  (en mini-satellit som ska vara integrerad i en läskedrycksburk och som ska kunna utföra olika vetenskapliga mätningar). Kursen innehåller introducerande föreläsningar om behovet av satellitteknik för industri, forskning och samhälle, satellitbanor, rymdmiljön samt satelliternas subsystem och design. Subsystem som kommer att behandlas är bland annat satelliters uppbyggnad och konstruktion, telekommunikation, energisystem, termisk kontroll och positionskontroll. Utöver föreläsningarna kommer studenterna att arbeta enligt dokumenterade projektformer för att designa och bygga en CanSat. Konstruktionsprocessen kommer att granskas och utvärderas löpande av kursens handledare. Granskningen kommer att utföras enligt former vanliga i internationella satellitprojekt och godkända konstruktioner kommer därefter att testas under realistiska förhållanden då vetenskapliga mätningar ska göras i samband med en uppskjutningskampanj. Genom kursen får studenterna insyn i hur satelliter konstrueras och de förbereds för att arbeta som ingenjörer inom rymdteknologi och rymdindustri, till exempel the Swedish Space Corporation (SSC), Esrange Space Center, OHB Sweden, RUAG space, the European Space Agency (ESA), SpaceX, och Airbus.

Anmälan och behörighet

Satellitteknik och satellitdesign, 7,5 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Vårtermin 2023 Visa tillfällen för efterkommande termin

Startar

22 mars 2023

Slutar

4 juni 2023

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Engelska

Studieform

Dagtid, 50%

Behörighetskrav

Tidigare högskolestudier om minst 90 högskolepoäng inklusive Termodynamik, 6 hp, Fysikalisk mätteknik, 7,5 hp, samt Teknisk beräkningsvetenskap I, 4,5 hp, eller motsvarande. Svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier samt Engelska A/5. Krav på svenska gäller endast om utbildningen ges på svenska.

Urval

Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp) Sökande inom vissa program vid Umeå universitet har platsgaranti till denna kurs. Antalet platser för fristående kurs kan därför bli begränsat.

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 17 850 kr. Total studieavgift: 17 850 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-53129

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 17 oktober 2022. Du kan inte längre anmäla dig.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kursen ges av
Institutionen för fysik
Kontaktperson för kursen är:
Shahab Fatemi