Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Skapandets intryck - utveckla och tala om hantverkets tysta kunskap

Välkommen! Här får du veta vad du måste göra, hur och när innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Avsätt därför några minuter redan nu och läs nedanstående information så att du inte missar något viktigt. Vi ses i januari!

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  På denna kurs tillämpar vi självregistrering. Det innebär att du själv ska registrera dig på studentwebben innan kursstart. Det kan du göra mellan 15 - 21 januari.

  Det är oerhört viktigt att du registrerar dig under dessa dagar för att behålla din plats på kursen.

  Mer information om studentwebben hittar du här.

  För att kunna registrera dig krävs det att du har aktiverat ditt Umu-id (användarkonto) först. Observera att aktivering av ditt Umu-id inte är detsamma som självregistrering! Läs mer under "Ny vid Umeå universitet".

  Antagen med villkor

  Observera att om du är antagen med "villkor" och inte kan registrera dig på studentwebben kan detta bero på att ditt resultat för höstterminen inte är inrapporterat. Är du osäker om du är behörig? Kontakta studieadministratör (se kontaktinformation nedan).

  Lämna återbud

  Om du bestämt dig för att INTE läsa kursen behöver du inte kontakta oss, utan du lämnar själv återbud via ditt antagningsbesked på antagning.se.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  16 januari

  Tid: Kl 9.00 - 15.00

  Det är viktigt att du så snart som möjligt efter att du bilvit registerad loggar in på Cambro då det finns ytterligare information om kursen där.

  Ofta krävs aktivitet under kursens första veckor för att man inte ska bli avregistrerad.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  Kursen går på halvfart (50% studietakt). Att läsa en kurs med 50% studietakt innebär ca 20 timmar studier per vecka eller drygt en full arbetsdag. Kursen ges på distans helt utan fysiska träffar men med obligatoriska nätträffar. Det innebär att du bedriver det mesta av studierna på egen hand med stöd fraån lärare och genom de resurser du kommer att finna i lärplattformen "Cambro".

  Fäll ihop
 • Vem ska jag fråga?

  Frågor kring registrering?
  Kontakta studieadministratör

  Frågor kring studievägledning och studiestöd:
  Kontakta studierektor

  Litteratur och frågor om kursinnehåll:
  Ansvarig lärare: Martin Flood

  Frågor kring studentanvändare, såsom borttappat lösenord:
  Stödcentrum ITS: https://www.servicedesk.its.umu.se/
  Telefonnummer: 090-786 63 00

  Fäll ihop
 • Inför kursstart

  Den här kursen har fokus på den del av trä- och metallslöjdens lärande som ofta kategoriseras som tyst eller kroppslig kunskap. Det är alltså en kurs som sätter reflektionen kring hantverket i centrum. För att kunna reflektera kring trä- och metallslöjdens tysta eller kroppsliga kunskap har vissa hantverk valts ut som särskilt passande. Dessa hantverk kan beskrivas som formande och skiljande bearbetning. Kursens centrala material kommer att vara metall. Fördelen med dessa typer av hantverk, i ett perspektiv av kroppslig kunskap, är att de inte stödjer sig på ritningar, text, instruktioner och måttsättning i samma utsträckning som vid fogande bearbetning.

  Det finns många typer av formande och skiljande bearbetningstekniker, och i  denna kurs kommer vi att fördjupa oss i några av dessa, t ex smide, svarvning och drivning. Du väljer själv inriktning på ditt hantverk inom dessa hantverk under kursen. Omfattningen av ditt hantverk beslutas i samråd med kursens lärare. Du förväntas fördjupa ditt hantverkskunnande inom ett eller flera av dessa  huvudområden. Litteraturen för denna kurs är vald för att stödja reflektioner kring tyst eller kroppslig kunskap. Det är litteratur som många gånger innehåller
  begrepp som är främmande inom slöjd, och som ger förutsättningar för att tala om slöjdens kunskapsformer på ett mer nyanserat sätt.

  Kursen handlar alltså om kunskap och lärande, vilket hör till slöjdens didaktik. En didaktisk uppgift ska utföras där du planerar ett undervisningsinslag för elever i slöjd, genomför detta inslag och utvärderar det. Utöver detta ska du själv söka upp en hantverkare och försöka lära av det hantverk som utförs där i ett så kallat "Hantverksbesök".

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19

  Kul att du valt Umeå universitet, vi ser verkligen framemot att ses! Fram till och med september kommer stora delar av undervisningen fortsatt att ske digitalt. Men biblioteket öppnar upp sina grupprum och studieytor redan från terminsstart. Här behöver vi förstås fortfarande hålla avstånd.

  Exakt hur resten av höstterminen kommer se ut är inte bestämt. Någon gång under hösten kan troligen alla samsas på campus igen, men vägen dit behöver ske i etapper. Universitetet planerar att fatta ett nytt beslut om höstterminen under andra halvan av augusti. Hur just din utbildning kommer att påverkas går tyvärr inte att ge tydliga besked om redan nu. Men håll dig uppdaterad genom Studentwebben. 

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben, både för dig som studerar på campus eller för dig som läser helt på distans. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt Umu-id eller att logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Webbinarium: Studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar 24-27 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om? 

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans
  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför ber vi dig att i första hand mejla, ringa eller chatta med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)