Kursen diskuterar de speciella villkor och arbetsmetoder som aktualiseras för socialt arbete inom hälso- och sjukvård och dessutom insatser riktade till personer med psykiskt ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning i lokalsamhället. Innehållet struktureras i tre delar: (1) en kortare introduktion till det historiska ursprunget och de organisatoriska och rättsliga ramar som finns för denna typ av socialt arbete samt till fenomenet medikalisering; (2) en modell för förändring i councelling-orienterat socialt arbete; och (3) situation och insatser för människor med psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning. Del 1 är kort och knyter ihop de två övriga mer omfattande delarna. Förutom att presentera och diskutera faktorer för förändring (common factors) i socialt arbete i sjukvård fokuserar innehållet i del 2 på centrala områden för sjukhuskuratorers arbete som reproduktiv hälsa och allvarlig kronisk sjukdom. Här berörs såväl patient- som behandlarperspektiv. Del 3 diskuterar inledningsvis begrepp och utbredning av psykisk ohälsa, liksom hur insatser organiseras i välfärdsstaten. Kritiska perspektiv på psykiatrins roll och insatser diskuteras. Därefter följer inslag om attityder och stigma, anhörig- och brukarperspektiv, bemötande, återhämtning och empowerment. Avslutningsvis knyts de mer generella perspektiven ihop genom analys av mer specifika metoder som case management och supported employment.
Parallellt med detta innehållsliga stoff förmedlas kunskap om förhållandet mellan vetenskaplig kunskap och hur denna kan omsättas i praktiken, reflektion över hur egna erfarenheter och personlighet får betydelse för praktiskt arbete och förmåga att kritiskt värdera forskning på området.
Den här kursen innehåller tillfällen som är en del av ett program på Umeå universitet. Du kan bara söka kursen om du går det programmet. Information om ansökningstider och vad som gäller för dig får du från din institution.