"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Statistisk inferens, 7,5 hp

Engelskt namn: Statistical Inference

Denna kursplan gäller: 2025-07-21 och tillsvidare

Kurskod: 5MS086

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Matematisk statistik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Statistik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2025-02-12

Innehåll

Kursen syftar till att den studerande ska erhålla fördjupad förståelse för statistiskt tänkesätt och därmed goda förutsättningar såväl för att förstå tillämpningar som för fortsatta studier på forskarnivå. I kursen behandlas först klassiska inferensteorier - Bayesianska, frekventistiska, Fisherianska - och sedan en rad inflytelserika ämnen, såsom överlevnadsanalys, generaliserade linjära modeller, empirisk Bayes, resamplingsmetoder inklusive jackknife och bootstrap, samt metoder för bedömning av prediktionsfel. Metoderna illustreras med exempel med verkliga data.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska studenten kunna

Kunskap och förståelse

  • redogöra för klassiska inferensteorier
  • redogöra för modern statistisk inferens
  • redogöra för inferensmetoders möjligheter och begränsningar

Färdighet och förmåga

  • kombinera direkta statistiska bevis med indirekta sådana i statistisk inferens
  • tillämpa och resonera om olika modeller, skattningsmetoder och tankesätt
  • tillämpa resamplingsmetoder för statistisk inferens
  • tillämpa olika metoder för bedömning av prediktionsfel

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • självständigt söka ny kunskap och bedöma dess relevans för specifika statistiska problem

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs 90 hp inkluderande 7,5 hp analys samt antingen 12 hp matematisk statistik eller 75 hp statistik, eller motsvarande kunskaper. Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och lektionsundervisning.

Examination

Kursen examineras med skriftlig salstentamen. Under kursen erbjuds möjlighet att göra frivilliga skriftliga inlämningsuppgifter som kan ge bonuspoäng vid tentamen. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Den som erhållit godkänt betyg på kursen kan ej examineras för högre betyg. För studerande som inte blivit godkända vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn i matematik och matematisk statistik. Kursen kan ingå i en examen som en kurs i huvudområdet beräkningsteknik.



I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.