"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Svenska för F-3, kurs 1, 15 hp

Engelskt namn: Swedish for Early Years Classes and Grades 1-3, Course 1

Denna kursplan gäller: 2020-01-06 till 2022-01-02 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6SV021

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2011-08-15

Reviderad av: Studierektor för Institutionen för språkstudier, 2019-11-18

Innehåll

Med fokus på F-3 behandlas språk-, skriv- och läsutveckling samt undervisningsstrategier relaterade till aktuell forskning, styrdokument och beprövad erfarenhet. 

Modul 1: Barns språkutveckling (5 hp)
Momentet behandlar olika perspektiv på barns tidiga språkutveckling i tal och skrift. Språkutveckling studeras utifrån grammatiska och betydelsemässiga aspekter. Betydelsen av barns språkliga medvetenhet diskuteras, liksom interaktionens betydelse och språkmiljöns inverkan på barns språkutveckling och lärande. Planering av goda lärandemiljöer för alla barns språkutveckling behandlas, och didaktiska förhållningssätt diskuteras. Språk- och litteracitetsutveckling i det flerspråkiga och mångkulturella samhället behandlas. Retoriken som verktyg för tal och skrift presenteras och tillämpas. Ett processorienterat förhållningssätt och responsarbete introduceras.

Modul 2: Skönlitteraturens roll i läs- och skrivinlärningen (5 hp)
Läsförståelse behandlas ur ett didaktiskt och språkinriktat perspektiv, varvid innehåll och språk i olika texter granskas och bearbetas. Barnlitteraturens historia och genrer beskrivs. Skönlitteraturens betydelse för barns språkutveckling studeras och bearbetas ur ett litteraturvetenskapligt och didaktiskt perspektiv, varvid frågor som rör intersektionalitet, berättartekniska och multimodala perspektiv uppmärksammas. IKT och estetiska lärprocesser bearbetas både teoretiskt och praktiskt i samband med skriftspråkslärande. Studenten över sig att skriva diskursiv text.

Modul 3: Läs- och skrivutveckling (5 hp)
Teorier om skrivinlärning och skrivutveckling samt läsmetodiska teorier och strategier, innefattande avkodning och läsförståelse behandlas grundläggande samt belyses utifrån ett flerspråkighetsperspektiv. Läs- och skrivmetodiska strategier praktiseras. Momentet ger en översikt om texttyper och härvid behandlas även informationssökning och källkritik. Studenten övar sig att skriva diskursiv text.

Förväntade studieresultat

Modul 1
För godkänd kurs ska den studerande kunna

Kunskap och förståelse

  • redogöra för barns talspråksutveckling i relation till svenskans fonologi och fonetik;
  • redogöra för relationen mellan ord och begrepp och barns begreppsutveckling;
  • redogöra översiktligt för svenskans ord- och satsstruktur i förhållande till barns lexikala och grammatiska utveckling;
  • redogöra för barns tidiga skriftspråksutveckling;
  • redogöra för och diskutera olika lärandemiljöers påverkan på första- och andraspråkselevers språklärande.

Färdighet och förmåga

  • utföra enklare analys av barns muntliga språk och tidiga skriftspråk;
  • planera och presentera språkutvecklande undervisningssituationer och motivera planeringen mot bakgrund av de teorier som kursen behandlar;
  • disponera och presentera ett innehåll med retoriska verktyg muntligt och skriftligt;
  • ge konstruktiv respons;
  • uttrycka sig klart, funktionellt och normenligt i skrift.

Värderingsförmåga och förhållningssät

  • visa självkännedom om sitt ledarskap i förhållande till sin retoriska förmåga och identifiera sitt eget behov av ytterligare utveckling.

Modul 2
För godkänd kurs ska den studerande kunna

Kunskap och förståelse

  • redogöra översiktligt för barn- och ungdomslitteraturens historia och utmärkande drag i olika genrer samt barnromanens olika berättarperspektiv
  • tolka och reflektera över innehåll i barn- och ungdomslitteratur;
  • reflektera över IKT och estetiska verktygs användning i språkundervisning;

Färdighet och förmåga

  • analysera barnromaner utifrån litteraturvetenskapliga begrepp;
  • föreslå och använda didaktiska metoder för bearbetning av litteratur;
  • analysera och diskutera barn- och ungdomslitteraturens och olika mediers roll i barns språk-, läs- och skrivutveckling;
  • tolka och diskutera språk och innehåll i barnlitteratur ur ett intersektionellt perspektiv;
  • diskutera hur olika läsförståelsestrategier kan användas i undervisningen;
  • använda IKT och estetiska uttrycks roll i språkundervisningen;
  • uttrycka sig klart, funktionellt och normenligt i skrift.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • reflektera över IKT och estetiska verktygs användning i språkundervisning.

Modul 3
För godkänd kurs ska den studerande kunna

Kunskap och förståelse

  • redogöra för teorier om barns skriv- och läsinlärning/-utveckling samt relatera dessa till förskoleklassens och grundskolans styrdokument;
  • redogöra för olika skriv- och lässtrategiers påverkan på barns lärande;
  • beskriva utmärkande drag i olika texttyper;
  • beskriva och jämföra olika språkutvecklande strategier med avseende på barns första- och andraspråksutveckling ur elev- och lärarperspektiv;
  • redogöra för källkritiska kriterier.

Färdighet och förmåga

  • kritiskt förhålla sig till och argumentera för olika modeller i den tidiga läs- och skrivinlärningen och för den fortsatta läs- och skrivutvecklingen;  
  • ge konstruktiv respons;
  • uttrycka sig klart, funktionellt och normenligt i skrift.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot elever med första- och andraspråk;
  • visa självkännedom om sitt eget skrivande och identifiera sitt eget behov av ytterligare skrivutveckling.

Behörighetskrav

Grundlärare som profession (UK), 6 hp eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, lektioner, seminarier och gruppövningar. Seminarier och redovisningar är obligatoriska.

Examination

Modul 1 examineras genom skriftlig salstentamen, redovisning och seminarier.
 
Modul 2 examineras genom skriftlig hemtentamen, redovisning och seminarier.

Modul 3 examineras genom skriftlig hemtentamen, inlämningsuppgift och seminarier.

Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Skriftliga uppgifter bedöms med något av betygen Väl godkänd, Godkänd eller underkänd. Seminarier bedöms med något av betygen Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl godkänd på kursen krävs detta betyg på de skriftliga uppgifterna. För godkänt betyg på modul som examineras i flera delar krävs att alla delar är godkända.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten. 

Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. 

Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet. 

Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. 

I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.

Tentamensskrivningar i campuskurser görs vid Umeå universitet, Campus Umeå. Till alla salstentamina är anmälan via Studentwebben obligatorisk. 

Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt.

En student som inte helt uppfyller målen för examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg på kursen. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna har meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är inte tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination i stället för komplettering och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt. 

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till utbildningsledaren vid Humanistiska fakulteten.

Om beslut fattas om att kursen inte längre ska ges eller om kursplanen reviderats garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen (1993:100) 6 kap. 6-8 §§ samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/. Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Litteratur

  • Giltig från: 2021 vecka 1

    Alatalo Tarja
    Läsundervisningens grunder
    1. uppl. : Malmö : Gleerups : 2016 : 271 s. :
    ISBN: 9789140692092
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Språk i samspel : retorik för pedagoger
    Almström Persson Gunilla, Blomström Vendela, Vogel Anna, Wirdenäs Karolina
    1. uppl. : Stockholm : Aglaktuq : 2016 : 138 s. :
    ISBN: 9789163920882
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S.14-58, 90-134

    Bygga broar och öppna dörrar : att läsa, skriva och samtala om texter i förskola och skola
    Axelsson Monica, Jönsson Karin
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2009 : 196 s. :
    ISBN: 91-47-09378-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Barn upptäcker skriftspråket
    Dahlgren Gösta, Gustafsson Karin, Mellgren Elisabeth, Olsson Lars-Erik
    4., rev. uppl. : Stockholm : Liber : 2013 : 237 s. :
    ISBN: 9789147106554
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Stärk språket, stärk lärandet : språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för och med andraspråkselever i klassrummet
    Gibbons Pauline, Samuelsson Inger
    1. uppl. : Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2006 : 208 s. :
    ISBN: 91-7382-817-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Håkansson Gisela
    Språkinlärning hos barn
    2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 144 s. :
    ISBN: 9789144094625
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kåreland Lena
    Modig och stark - eller ligga lågt : skönlitteratur och genus i skola och förskola
    Stockholm : Natur och kultur : 2005 : 487 s., [8] pl.-s. :
    ISBN: 91-27-11023-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S. 113-152, 155-176

    Kåreland Lena
    Skönlitteratur för barn och unga : historik, genrer, termer, analyser
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 248 s. :
    ISBN: 978-91-44-08676-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S. 7-60, 91-154

    Lindö Rigmor
    Den meningsfulla språkväven : om textsamtalets och den gemensamma litteraturläsningens möjligheter
    Lund : Studentlitteratur : 2005 : 224 s. :
    ISBN: 9144038836
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lundin Katarina
    Språkets byggstenar : grammatik och textarbete för lärarstuderande F-6
    Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur AB : [2019] : 150 sidor :
    ISBN: 9789144125367
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strömquist Siv
    Skrivboken 7:e uppl : Skrivprocess, skrivråd och skrivstrategier
    Gleerups : 2014 : s. :
    ISBN: 9789140687487
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tjernberg Catharina
    Processinriktad läs- och skrivundervisning : en väg till inkludering?
    Första upplagan : Stockholm : Liber : [2018] : 198 sidor :
    ISBN: 9789147124992
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Westlund Barbro
    Aktiv läskraft : att undervisa i lässtrategier för förståelse : fk-årskurs 3
    Första utgåvan : Stockholm : Natur & Kultur : 2017 : 303 sidor :
    ISBN: 9789127136007
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skönlitteratur

    I samråd med läraren väljs ett pensum ur nedanstående lista:

    Sjögren Viveka
    Om du skulle fråga Micha
    1. uppl. : Göteborg : Kabusa böcker : 2015 : [25] s. :
    ISBN: 9789176590171
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Det fina med Kerstin
    Hedlund Helena, Strömgård Katarina
    Stockholm : Natur & Kultur : [2018] : 185 sidor :
    ISBN: 9789127154476
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jansson Tove
    Trollvinter
    [Ny utg.] : Stockholm : Alfabeta : 2004 : 130, [4] s. :
    ISBN: 91-501-0475-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Veckan före barnbidraget
    Johansson Elin, Ekman Ellen, Ekman Ellen
    Rabén & Sjögren : 2016 : 32 sidor :
    ISBN: 9789129702446
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindenbaum Pija
    Valfri bok ur Gittan-trilogin
    . :

    Lindenbaum Pija
    Lill-Zlatan och morbror raring
    Stockholm : Rabén & Sjögren : 2006 : [40] s. :
    ISBN: 91-29-66485-3 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Allan och Udo
    Lindeberg Minna, Bondestam Linda
    [Helsingfors] : Söderströms : 2011 : [29] s. :
    ISBN: 978-951-52-2851-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindgren Astrid
    Bröderna Lejonhjärta
    Stockholm : Rabén & Sjögren : 2011 : 206 s. :
    ISBN: 978-91-29-67864-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindström Eva
    Olli och Mo
    Stockholm : Alfabeta : 2012 : [26] s. :
    ISBN: 9789150114492
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kurt och fisken
    Loe Erlend, Hiorthøy Kim, Eklund Lotta
    Stockholm : Alfabeta : 2002 : 102, [1] s. :
    ISBN: 91-501-0175-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ishavspirater
    Nilsson Frida, Jansson Alexander
    Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 393 s. :
    ISBN: 9789127136854
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Adjö, herr Muffin
    Nilsson Ulf, Tidholm Anna-Clara
    1. uppl. : Stockholm : Bonnier Carlsen : 2003 : [48] s. :
    ISBN: 91-638-4593-8 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den förskräckliga historien om Lilla Hon
    Ollmark Lena, Gustavsson Per
    [Stockholm] : Lilla Piratförlaget : [2017] : 132 sidor :
    ISBN: 9789188279347
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Konstiga djur
    Olsson Lotta, Nilsson Thore Maria
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonnier Carlsen : 2016 : 104 s. :
    ISBN: 9789163888465
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Pricken
    Rey Margret, Rey Hans Augusto, Lindgren Astrid
    8. uppl. : Stockholm : Rabén & Sjögren : 1980 : [30] s. :
    ISBN: 91-29-54299-5 (inb.) ; 33:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sjögren Viveka
    Den andra mamman
    1. uppl. : Göteborg : Kabusa böcker : 2007 : [32 s.] :
    ISBN: 978-91-7355-002-4 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Cikada
    Tan Shaun, Roseen Ulla
    [Stockholm] : Lilla Piratförlaget : [2018] : 31 onumrerade sidor :
    ISBN: 9789178130290
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Min brorsa heter Noa
    Tidholm Anna-Clara, Hellgren Joanna
    Stockholm : Alfabeta : 2015 : 60 s. :
    ISBN: 9789150117127
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Din tur, Adrian
    Öberg Helena, Lidström Kristin
    Stockholm : Mirando : 2015 : 59 s. :
    ISBN: 9789198139679
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Urval av texter kan tillkomma.

    Styrdokument

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 : reviderad 2017
    Stockholm : Skolverket : 2017 : 289 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32716-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2020 vecka 2

    Alatalo Tarja
    Läsundervisningens grunder
    1. uppl. : Malmö : Gleerups : 2016 : 271 s. :
    ISBN: 9789140692092
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Språk i samspel : retorik för pedagoger
    Almström Persson Gunilla, Blomström Vendela, Vogel Anna, Wirdenäs Karolina
    1. uppl. : Stockholm : Aglaktuq : 2016 : 138 s. :
    ISBN: 9789163920882
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S.14-58, 90-134

    Bygga broar och öppna dörrar : att läsa, skriva och samtala om texter i förskola och skola
    Axelsson Monica, Jönsson Karin
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2009 : 196 s. :
    ISBN: 91-47-09378-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Barn upptäcker skriftspråket
    Dahlgren Gösta, Gustafsson Karin, Mellgren Elisabeth, Olsson Lars-Erik
    4., rev. uppl. : Stockholm : Liber : 2013 : 237 s. :
    ISBN: 9789147106554
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Stärk språket, stärk lärandet : språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för och med andraspråkselever i klassrummet
    Gibbons Pauline, Samuelsson Inger
    1. uppl. : Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2006 : 208 s. :
    ISBN: 91-7382-817-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Håkansson Gisela
    Språkinlärning hos barn
    2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 144 s. :
    ISBN: 9789144094625
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kåreland Lena
    Modig och stark - eller ligga lågt : skönlitteratur och genus i skola och förskola
    Stockholm : Natur och kultur : 2005 : 487 s., [8] pl.-s. :
    ISBN: 91-27-11023-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S. 113-152, 155-176

    Kåreland Lena
    Skönlitteratur för barn och unga : historik, genrer, termer, analyser
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 248 s. :
    ISBN: 978-91-44-08676-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: S. 7-60, 91-154

    Lindö Rigmor
    Den meningsfulla språkväven : om textsamtalets och den gemensamma litteraturläsningens möjligheter
    Lund : Studentlitteratur : 2005 : 224 s. :
    ISBN: 9144038836
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strömquist Siv
    Skrivboken 7:e uppl : Skrivprocess, skrivråd och skrivstrategier
    Gleerups : 2014 : s. :
    ISBN: 9789140687487
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tjernberg Catharina
    Processinriktad läs- och skrivundervisning : en väg till inkludering?
    Första upplagan : Stockholm : Liber : [2018] : 198 sidor :
    ISBN: 9789147124992
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Westlund Barbro
    Aktiv läskraft : att undervisa i lässtrategier för förståelse : fk-årskurs 3
    Första utgåvan : Stockholm : Natur & Kultur : 2017 : 303 sidor :
    ISBN: 9789127136007
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skönlitteratur

    I samråd med läraren väljs ett pensum ur nedanstående lista:

    Sjögren Viveka
    Om du skulle fråga Micha
    1. uppl. : Göteborg : Kabusa böcker : 2015 : [25] s. :
    ISBN: 9789176590171
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Det fina med Kerstin
    Hedlund Helena, Strömgård Katarina
    Stockholm : Natur & Kultur : [2018] : 185 sidor :
    ISBN: 9789127154476
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jansson Tove
    Trollvinter
    [Ny utg.] : Stockholm : Alfabeta : 2004 : 130, [4] s. :
    ISBN: 91-501-0475-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Veckan före barnbidraget
    Johansson Elin, Ekman Ellen, Ekman Ellen
    Rabén & Sjögren : 2016 : 32 sidor :
    ISBN: 9789129702446
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindenbaum Pija
    Valfri bok ur Gittan-trilogin
    . :

    Lindenbaum Pija
    Lill-Zlatan och morbror raring
    Stockholm : Rabén & Sjögren : 2006 : [40] s. :
    ISBN: 91-29-66485-3 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Allan och Udo
    Lindeberg Minna, Bondestam Linda
    [Helsingfors] : Söderströms : 2011 : [29] s. :
    ISBN: 978-951-52-2851-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindgren Astrid
    Bröderna Lejonhjärta
    Stockholm : Rabén & Sjögren : 2011 : 206 s. :
    ISBN: 978-91-29-67864-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindström Eva
    Olli och Mo
    Stockholm : Alfabeta : 2012 : [26] s. :
    ISBN: 9789150114492
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kurt och fisken
    Loe Erlend, Hiorthøy Kim, Eklund Lotta
    Stockholm : Alfabeta : 2002 : 102, [1] s. :
    ISBN: 91-501-0175-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jagger Jagger
    Nilsson Frida, Geffenblad Lotta
    Stockholm : Natur & kultur : 2013 : 151 s. :
    ISBN: 9789127136106
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ishavspirater
    Nilsson Frida, Jansson Alexander
    Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 393 s. :
    ISBN: 9789127136854
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Adjö, herr Muffin
    Nilsson Ulf, Tidholm Anna-Clara
    1. uppl. : Stockholm : Bonnier Carlsen : 2003 : [48] s. :
    ISBN: 91-638-4593-8 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den förskräckliga historien om Lilla Hon
    Ollmark Lena, Gustavsson Per
    [Stockholm] : Lilla Piratförlaget : [2017] : 132 sidor :
    ISBN: 9789188279347
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Pricken
    Rey Margret, Rey Hans Augusto, Lindgren Astrid
    8. uppl. : Stockholm : Rabén & Sjögren : 1980 : [30] s. :
    ISBN: 91-29-54299-5 (inb.) ; 33:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sjögren Viveka
    Den andra mamman
    1. uppl. : Göteborg : Kabusa böcker : 2007 : [32 s.] :
    ISBN: 978-91-7355-002-4 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Cikada
    Tan Shaun, Roseen Ulla
    [Stockholm] : Lilla Piratförlaget : [2018] : 31 onumrerade sidor :
    ISBN: 9789178130290
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Min brorsa heter Noa
    Tidholm Anna-Clara, Hellgren Joanna
    Stockholm : Alfabeta : 2015 : 60 s. :
    ISBN: 9789150117127
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Din tur, Adrian
    Öberg Helena, Lidström Kristin
    Stockholm : Mirando : 2015 : 59 s. :
    ISBN: 9789198139679
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Urval av texter kan tillkomma.

    Styrdokument

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 : reviderad 2017
    Stockholm : Skolverket : 2017 : 289 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32716-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst